Bir blog yazarı olarak beslenme trendleri, yeni içerikler, popüler diyetler ve takviyelerle ilgili bir şeyler duymak benim için alışılmadık bir durum değil. Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda “oyun değiştiricileri” sevsem de tüm bunların neden ve nasıl iyi olduğunu açıklama konusunda gururla bir şüpheci olduğumu söyleyebilirim. Doktorların dahi süper gıda olarak lanse ettikleri spirulina gerçekte bu yakıştırmaya değer mi, spirulina faydaları nedir ve nasıl kullanılır merak ediyorsanız bu makale size fikir sunacak.
Spirulina: nedir
Spirulina hem tatlı hem de tuzlu suda yetişen ve genellikle mavi-yeşil alg olarak adlandırılan tek hücreli mikrop ailesi olan bir bakteri türüdür. Fen bilgisi derslerinden aşina olacağınız gibi bir alg olan spirulina büyük olasılıkla Dünya’daki en eski yaşam formlarından biri. Tipik olarak Kuzey Amerika kıtasında, Orta Afrika ve Asya’da mineral bakımından zengin tatlı su kaynaklarında yetişir. Doğal yaşam alanları su kaynakları iken günümüzde insan yapımı spirulina lagünlerinde de onu bulabiliyoruz. Canlı veya çiğ olarak yenir- denedim ve berbattı- ancak daha çok takviye olarak tercih ediliyor.
Spirulina: faydaları
Metalik bir tadı olsa da spirulinanın sağlık faydaları için bu özellik ekarte edilebilir.
Dünyadaki en besleyici gıda
Çok iddialı bir terim olduğunun farkındayım ancak diğer gıdalarla karşılaştırıldığında, gramına göre bu iddianın hakkını veriyor.
Kuru spirulina, yüzde yirmi beş karbonhidrat , yüzde yedi yağ ve yaklaşık yüzde altmış protein içeriyor. Tüm gerekli amino asitleri içeren eksiksiz bir protein kaynağıdır. Beta-karoten, lutein zeaksantin, Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niasin (B3), Pantotenik asit (B5), Vitamin B6, Folat (B9), Vitamin B12, Kolin , Vitamin C , Vitamin D , Vitamin E , K vitamini ve; Kalsiyum , Demir , Magnezyum , Manganez, Fosfor, Potasyum , Sodyum , Çinko gibi temel mineralleri içeriyor.
Kan şekerini dengeler
2012’de yapılan bu çalışma spirulina’nın özellikle kan şekerini dengelemede yardımcı olabileceğini ve hatta bazı durumlarda diyabet ilaçları kadar etkili olabileceğini gösteriyor. Bu çalışma ise, sadece kan şekerini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin uzun vadeli bir göstergesi olan Hemoglobin A1c seviyelerini de düşürebileceğini göstermektedir.
Saç büyümesini destekler
Spirulina, saç büyümesini desteklemek için gerekli tüm besinler olan %70 protein, yağ asitleri ve demirden oluşuyor. Ayrıca spirulina’daki tüm bileşenler, proteinler ve amino asitler kafa derisini yatıştırmak ve yeniden dengelemek için mükemmeldir.
Güçlü bir antioksidandır
Oksidatif stres, oksijenin zamanla DNA’mıza ve hücrelerimize zarar vermesiyle oluşur ve buna bağlı olarak yaşlanırız. Antioksidanlar hücreleri yıkıcı Oksidasyon hasarından korur ve spirulina antioksidanlarla doludur. Oksidasyon konusunda endişeleriniz varsa (veya sadece iltihaplanmaya dayalı rahatsızlıklarla yaşıyorsanız) spirulina sizin için iyi bir seçenek.
Kansızlığa karşı etkilidir
Anemi veya kansızlık bir kan hastalığıdır. Vücudunuzdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı tehlikeli seviyelere düştüğünde teshiş edilir. Bir çok anemi çeşidi vardır ve demir eksikliği anemisi en sık görülenidir. 2011’de yapılan bu araştırma spirulinanın demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyi iyileştirdiğini gösterdi.
Toz mu tablet mi?
Toz yönlü kullanım açısından avantajlı ancak aynı şey tadı için geçerli değil. Tipik olarak spirulina tozunu salatalarda, meyve sularında, smoothielerde kullanabilirsiniz. Spirulina tozu genellikle yüz gramlık ölçülerde satılır ve fiyatlar değişkenlik gösterir. Daha önce hiç kullanmadınız ancak denemek istiyorsanız, tablet formlarına göre fiyatları daha iyi olduğu için toz almakta fayda var.
Peki denemeli miyim?
Onunla ilgileniyorsanız bir su canlısı olan spirulinanın ağır metallerle dolu olduğu ihtimalini değerlendirmelisiniz. Bu nedenle, sunduklarında şeffaf olan bir markayı belirlemek için araştırmanızı yapın. Bazı markalar, kontaminasyon içermediklerini ve etikette ne yazıyorsa onu aldığınızı göstermek için üçüncü taraflarca test edilmiştir. Almayı düşündüğünüz markadan test sonuçlarını istemeyi unutmayın.