Rozasea Gül Hastalığı

Rozasea veya Gül Hastalığı  özellikle yanak, burun, alın ve çenenin ince damarlarının genişlediği ve bu bölgelerdeki cildin kızardığı yaygın bir cilt hastalığıdır. Gözler de hastalıktan etkileniyor. Alkol, stres, sıcaklık, güneşe maruz kalma ve baharatlı yiyecekler gibi faktörler rozasea’yi daha da arttırır. Bu nedenle, etkilenenlerin bu tür faktörlerden kaçınması mantıklıdır. Doğru cilt bakımı ve cilt uygulamaları, beslenme alışkanlıkları rozasea’yi azaltır ancak rozasea kronik bir hastalık olduğu için bu etkiler tamamen yok olmaz.

Rozasea: Nedir

Rozasea ya da gül hastalığı , bulaşıcı olmayan, kronik iltihaplı bir deri hastalığıdır. Rozasea’da yüz derisindeki ince damarlar, özellikle yanaklar, burun, alın ve çene bölgesindeki damarlar tipik olarak genişler. Buraya karşılık gelen cilt alanlarında kızarık oluşuyor. Rozasea’nin diğer belirtileri, yüzünde patlamalarla ortaya çıkan nodüller  ve sivilcelerdir. Rozasea, yetişkinlerde en sık görülen cilt hastalıklarından biridir. Türkiye’de yetişkinlerin yaklaşık yüzde iki ila beşi hastalıktan muzdarip. Erkeklerde semptomlar genellikle daha belirgindir.

Rozasea (gül hastalığı) genellikle 30-50 yaşları arasında başlıyor. Bununla birlikte özellikle ani, kalıcı yüz kızarıklığı, daha erken evrede oluşuyor. Hastalığın adı, yüzdeki kızarıklığın gül bitkilerinin çiçek açmasıyla benzerliğine (rosaceus, Latince: gül rengi) kadar uzanmaktadır.

Rozasea Gül Hastalığı

Rozasea: Nedenleri

Rozasea’nin nedenleri henüz tam olarak anlaşılmamıştır. Bu cilt sorununun gelişiminde genetik faktörler önemli bir rol oynuyor gibi görünmektedir. Etkilenenlerin çoğunun aynı zamanda hasta olan aile üyeleri var. Güneşe maruz kalma sonucu yüz derisinde meydana gelen kronik hasar da rozasea gelişiminde rol oynar. Rozasea’daki deri iltihabı muhtemelen abartılı bir bağışıklık tepkisine bağlıdır. Bununla birlikte, kesin nedenler hala belirsizdir. Bununla birlikte, doğuştan gelen bağışıklık sistemindeki bir bozukluk gibi genetik faktörlerin rozasea gelişiminde rol oynaması muhtemeldir.

Rozasea: Bunlardan Kaçının

Kan damarlarını genişleten faktörler, rozasea semptomlarını daha kötü hale getirir. Bunlar:

  • Stres
  • Alkol
  • Baharatlı yemekler
  • Güneş ışığına maruz kalma
  • Sıcak içecekler

Rozasea Gül Hastalığı: Nasıl Tedavi Ediliyor

Rozasea’nın tedavisi yoktur ancak temen amaç gelişmesini önlemektir. Tedavi edilmezse hastalık genellikle ilerler. Tedavinin amacı semptomları hafifletmek ve alevlenmeleri azaltmaktır. Bunun için farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.

Cilt tedavisi: Hassas cildi korumak için, yumuşak, sabun içermeyen, pH derecesi düşük veya nötr yıkama losyonları kullanmak yararlıdır. Cilde peeling uygulamak rozasea gelişimi için uygun ortamı hazırlar, peelingden kaçınmak mantıklı olacaktır. En önemli aktif bileşen azelaik asittir; bu asidin antiinflamatuar etkisi vardır ve rozasea gelişimini bloke eder. Ayrıca rozasea’de aşırı tepki veren bağışıklık sistemi yavaşlar. Bu süreçte bağışıklığı dışarıdan etkileyen takviye kullanılmaması önemlidir. 

Günlük güneş kremi uygulayın Güçlü güneş ışığı aynı zamanda birçok insan için semptomları daha da kötüleştirir. Bu nedenle, aşırı güneş banyosundan kaçınılması ve UV-A ve UV-B’ye karşı etkili olan güneş kremlerinin kullanılması önemlidir. Güneşe uzun süre maruz kalma, hastalığın gelişmesinde ve sürdürülmesinde önemli bir rol oynadığından, tüm yıl boyunca cilt tipine uygun güneş kremi kullanımına dikkat edilmelidir.

İlaç tedavisi: Rozasea zaten ilerlemişse, antibiyotik tedavisi ile desteklenir. Diğer şeylerin yanı sıra, çok düşük doz antibiyotikler (çoğunlukla tetrasiklinler) kullanılır. Bu antibiyotiklerin antiinflamatuar etkisi vardır.

Diğer tedavi seçenekleri: Rozasea’nın ilerlemiş olduğu durumlarda damar çatlaklığı görüşür. Lazer ile damar çatlaklığı ve kızarıklık gideriliyor veya hafifletiyor. Hastalığın ciddi seyrinde cilt kalınlaşması meydana gelirse cerrahi olarak ameliyat uygun görülüyor. Bununla birlikte sağlıklı, dengeli beslenin ve baharatlardan, çok sıcak yiyecek ve içeceklerden ve alkolden uzak durmak hastalık seyrini değiştirir. Yağ ve şeker tüketimini azaltmak, stres faktörünü en aza indirmek hastalığın seyrini değiştirecektir.

Gözlerim etkilenirse ne yapabilirim?

Gözlerde rozasea varsa, tedaviye bir göz doktorunun dahil edilmesi mantıklıdır – çünkü gözün daha derin katmanları iltihaplı olabiliyor. Rozasea’nin ciddiyetine bağlı olarak gözler, yapay gözyaşı ve göz damlası ile de tedavi ediliyor. Bunun nasıl yapılacağını size göstermenin en iyi yolu bir göz doktoruna gitmektir kendi başınıza gözlerde oluşmuş rozasea!yı tedav etmek, olumsuz etkilere neden olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir