Hormon Sıfırlama Diyeti

Hormon diyeti, kilo vermemize yardımcı olması beklenen hormonal denge için yeni bir başlangıca dayanıyor. Konseptin nasıl çalıştığını bakalım: Hormon Sıfırlama Diyeti.

Hormon Diyeti Nedir?

Hormon diyeti fikrini ortaya atan, ABD’li jinekolog Dr. Sara Gottfried’e göre sadece diyet ve egzersiz değil, hormonlarımız da kilomuzda büyük rol oynuyor. Bu nedenle hormon dengemiz normal seviyede olmalıdır. Hormon sıfırlama diyeti , kilo verme sürecini destekleyecek şekilde hormonlar tarafından tersine çevrilmesi gereken yedi temel metabolik hormona güveniyor.

Her hormon için, hormon sıfırlama diyeti bu yeniden programlamaya üç gün ayrılır, böylece diyet toplam 21 gün sürüyor. Bundan sonra, sadece metabolizma yeniden düzenlenmekle kalmaz, aynı zamanda kilo kaybı da yaşanıyor.

Hormon Diyeti Nasıl Çalışıyor?

Sara Gottfried’e göre hormon sıfırlama diyeti ile kilo vermek istiyorsanız yavaş yavaş hormon dengenizi değiştirmelisiniz. Uzmanlar, “önce yiyecek stratejisi” adı verilen bir stratejiye göre ilerliyorlar, bu da konseptin esas olarak belirli yiyeceklerin tüketilmesine veya ihmal edilmesine dayandığı anlamına geliyor . Çünkü: Diyet yardımı ile sağlıklı kişiler hormon dengesini nispeten daha kolay etkileyebilirler. Hormon dostu olan yiyecekler var, ancak aynı zamanda hormon dengesini bozan yiyecekler de vardır. İşte hormon düzenleyicileri ve hormon bozucuların bir listesi:

Hormon düzenleyiciler

  • Salata ve sebzeler
  • Yeşil çay
  • zeytin yağı
  • Hindistancevizi yağı
  • Avokado
  • yağlı balık
  • Fındık ve tohumlar

Hormon bozucular

  • Şeker
  • İşlenen et
  • Kırmızı et
  • Süt Ürünleri
  • Buğday ürünleri
  • Kafein
  • Alkol
Hormon Sıfırlama Diyeti
Organik olmayan ve ilaçlanmış tarım ürünleri, ksenoöstrojenler içermektedir.

21 Günlük Hormon Diyeti

Aşağıda bazı temel hormonlar ve bu hormonları nasıl düzenleyeceğimizi inceleyelim.

Östrojen: 1-3. Günlük Plan

Birçok kadın yüksek östrojen seviyelerinden muzdariptir, ancak erkekler de soruna aşinadır. Bu nedenle hormon diyetinin ilk odak noktası östrojendir. Bunun için öncelikle menüden et ve alkol bulunmuyor. Bunlar yerine diyette balık, yumurta ve baklagiller var. Fazla östrojeni parçalamaya yardımcı olduğu için günlük en az 30-40 gram lif tüketilmelidir. İlke olarak alkolden kaçınılmalıdır, çünkü alkol herhangi bir kilo verme girişimini baltalamaktadır.

insülin: 4-6.  Günlük Plan

Kan şekeri seviyesi yükseldiğinde salınan insülin yağların parçalabmasını engelliyor. Çok fazla şeker yutulması, hücrelerin insüline direnç geliştirmesine neden olur ve bu da vücudun daha da fazla insülin salmasına neden olur. Bu da yağ depolamasını, genel diyabet riskini artırır ve iştaha yol açar. Bu nedenle bu günlük planda şekere izin yok yalnızca 15 gram karbonhidrat tüketimine izin bulunuyor.

Leptin: 7-9. Günlük Plan

Fruktoz, yani meyvede veya kuru meyvelerde bulunan meyve şekeri, karaciğeri büyük miktarlarda şekere boğuyor ve daha sonra bu şeker doğrudan yağ hücrelerinde depolanıyor. Bu durum da beyne tok olduğumuzu bildiren leptin hormonunu aktive eder. Ancak: Fruktoz tek başına sizi doyurmaz. Bunun yerine, beynin tokluğa karşı direnç geliştirmesine neden olur, bu yüzden aşırı yemek yeme eğilimindeyiz. Hormon diyetinin bu aşamasında fruktoz içeren ürünler, meyve suları ve smoothie’ler bu nedenle yasaklanmıştır.

Kortizol: 10-12. Günlük Plan

Stres hormonu kortizol yağ kaybını engeller. Bu diyet planında kafein tüketmemek, kortizol hormonu salınımını engeller. Aynı zamanda uyku da burada iyi bir rol oynar: en iyi ihtimalle, kortizol seviyesini düşük tutmak için her gece sekiz saat uyumalıyız.

Tiroid: 13-15. Günlük Plan

Yetersiz tiroid gibi tiroid hastalıkları genellikle kilo problemlerine neden olur. Yeni araştırmalar, tiroidten etkilenenlerin glütene de tolerans göstermediğini göstermektedir. Örneğin glüten içeren tahıllar sindirim sorunlarına neden olur. Ayrıca, besin değeri düşüktür ve sizi uzun süre tok tutmaz. Bu nedenle, ilgili ürünleri şimdilik hormon diyetinden çıkartıyoruz.

Büyüme Hormonları: 16-18. Günlük Plan

Büyüme hormonu (HGH) ayrıca metabolik süreçlerde rol oynar. Bununla birlikte, örneğin geleneksel süt ürünlerinde bulunan yapay bir hormon varyantını diyete dahil etmemeliyiz. Çünkü: İneklere daha üretken olmaları için genellikle HGH enjekte ediliyor. Süt ürünleri şimdilik menüden kaldırılıyor ve bitki bazlı alternatiflerle değiştiriliyor.

Testosteron: 19-21. Günlük Plan

Testosteron, iyi işleyen bir metabolizma için gereklidir. Bazı nedenlerle testosteron kseno-östrojenler tarafından engelleniyor. Bu durum vücutta östrojen gibi davranan ve hormonal dengeyi bozabilen toksik maddelerin oluşmasına zemin hazırlıyor. Kseno-östrojenler sadece testosteronu zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda insülin salınımını da teşvik eder. Kseno-östrojenlerden kaçınmak için tükettiğiniz gıdaların -özellikle hazır gıdaların- ambalajına bakmanız yeterlidir.

21 gün sonra, kaçınılması gereken yiyecekler yavaş yavaş menüye geri döner. Ancak vücudunuzu dikkatlice dinlemelisiniz: Belirli bir yiyeceği bıraktıktan sonra kendini daha iyi hisseden biri, gelecekte de bundan kaçınmalıdır.

Herkes Hormon Diyeti Yapabilir Mi?

Sadece sağlıklı kişiler hormon diyetine uymalıdır. Yetersiz tiroid veya aşırı aktif tiroid gibi hormonal bozukluklardan muzdarip kimse hormon diyetini uygulamamalıdır. Fazla kilolu hastalar, en iyi şekilde, doktorlarına danışarak bireysel bir beslenme konseptine sahip olabilirler.

Sonuç

Hormon diyeti, hangi yiyeceklerin bizim için iyi olduğu ve hangilerinden kaçınmamız gerektiği konusundaki algıyı kesinlikle geliştirir. Bu diyette sayılacak kalori yoktur. Diyetin esas olarak sağlıklı ve işlenmemiş gıdalara dayandığı da olumlu bir durumdur.

Çalışmalar hormonların kilo üzerindeki etkisini gösterse de, tam olarak bu kavramın etkisini doğrulayan hiçbir çalışma yoktur. Muhtemelen hormon diyetinde kilo veriyorsunuz çünkü sağlıklı, düşük kalorili yiyecekler tüketip buna bağlı olarak pozitif bir enerji dengesine sahip oluyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir