Hangi Cilt Asidini Kullanmalıyım

Glikolik asit, hyaluronik asit, laktik asit, salisilik asit… Peki ama hangi cilt asidini kullanmalıyım. Bazen cilt bakımı aşamasında iyi bir serum aramak kimya dersindeymişiz gibi hissettirir bu bir gerçek. Cilt bakımında kullanılan asitler arasındaki farkları bilmek, cilt sorunlarının giderilmesi için çok önemlidir.

Cildi iyileştirmeye yardımcı oldukları için asitlerin güzellik ürünlerinde ortak bileşenler olduğunu biliyoruz. VMV Hypoallergenics’in kurucusu Dr. Vermén M Verallo-Rowell, cilt bakımı asitlerinin hücrelerin nekrozuna, yani hücre döngüsüne neden olduğunu açıklıyor. Bu asitler eski hücrelerin dökülmesine ve yenilerinin hızla büyümesine neden olup cilt dokusunu iyileştiriyor. Ancak farklı asitler, asitin moleküler boyutuna ve gücüne bağlı olarak belirli cilt bakımı endişelerini hedef alır. Bazıları ince çizgileri ve kırışıklıkları hedef alırken, diğerleri akne veya hiperpigmentasyonu tedavi eder .

Başlangıçta AHA’lar ve BHA’lar arasındaki farkı anlamaya çalışmak çok zor görünebilir, ancak her asidin bilimsel ayrıntılarına girmek gerekli değildir. Cilt tipiniz ve cilt sorunlarınız için en iyi asitleri hatırladığınız sürece, AHA veya BHA asit farkını bilmek gerçekte önemli değildir. İşte farklı cilt bakımı asitleri hakkında temel ayrıntılar.

Lekeli Ciltler İçin Hangi Cilt Asidini Kullanmalıyım

Sitrik asit Sitrik asit, turunçgillerden türetilen bir alfa hidroksi asittir (AHA). Erken yaşlanmayı önlemeye iyi gelen antioksidan açısından zengin bir asittir. Kahverengi lekeleri olan, sivilceye yatkın veya güneşten zarar görmüş ciltler iin bu asit uygundur.

Glikolik asit Glikolik asit, cildi daha parlak hale getirir. Lekelerin, yara izlerinin ve kırışıklıkların görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilen çok yönlü bir AHA’dır. Ayrıca gözenekleri küçültecektir.

Salisilik asit, akneye eğilimli cilde sahip olanlar için kahraman asittir çünkü gözeneklere nüfuz ederek sebumu azaltır. Dahası, zamanla renk değişikliğini giderir ve cilt tonunu iyileşştirir ve ayrıca rosacea tedavisinde etkilidir. Daha koyu tenli olanlar da dikkat etmelidir çünkü bazen cildin düzensiz açılmasına veya koyulaşmasına neden oluyor.

Hangi Cilt Asidini Kullanmalıyım

Diğer Cilt Asitleri

Askorbik asit, antioksidan özelliği olan sentetik bir C vitamini versiyonudur . Daha parlak bir cilt arayanlar ve kolajen üretimini teşvik etmek için iyi bir seçenektir.

Azelaik Asit, kızarıklığı olanlar genellikle asitler gibi sert cilt bakım maddelerinden korkarlar. Azelaik asitten korkmanıza gerek yok çünkü bu asit kızarıklık, rosacea ve aknesi olanlara fayda sağlıyor. Ayrıca hiperpigmentasyon ve melazma tedavisi için de uygundur.

Ferulik asit, serbest radikallerle ve yaşlanma belirtileriyle savaşmaya yardımcı olan bir antioksidandır. Tipik olarak askorbik asit, C vitamini veya E vitamini gibi diğer aktif maddelerle birlikte kullanılır.Hassas cilde sahip olanlar onu dikkatli kullanmalıdır. Ferulik asit, portakal ve elma tohumlarında ve elma ve portakal gibi bitkilerin hücre duvarlarında bulunuyor. 

Hyaluronik asit çoğu insan muhtemelen nemlendiricilerde kullanılan hyaluronik asidi duymuştur . Bunun nedeni, bu asidin  mükemmel bir su tutucu olmasıdır. İnce çizgilerin görünümünü iyileştirdiği ve cildi yumuşatıp dolgunlaştırdığı için yaşlanan ciltler için idealdir. 

Laktik asit, sütten veya diğer alternatif vegan kaynaklarından elde edilen, yumuşak bir alfa-hidroksi asittir (AHA). Hassas cilt tipleri için hatırlanması gereken önemli bir bileşendir ve cildi nazikçe nemlendirir.

Mandelik asit, cildi parlatmak ve aydınlatmak için idealdir. Bu asit üzümden elde ediliyor ve ve asit oranı oldukça yüksektir. Cildi soymaya yardımcı olur ve bu işlemin evde yapılması doğru değildir. Mat ciltler için uygundur.

Oleik asit, kuru cilde sahip olanlar , radarlarında oleik asidi alabilirler. Zeytinyağı gibi hayvansal ve bitkisel kaynaklarda bulunan nemlendirici bir esansiyel yağ asididir. Bu asit, sedef hastalığına, egzamaya ve hatta seboreik dermatite (aşırı kafa derisi kepeği) yardımcı olan antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir