GENEL Yaşam Tarzı

Paleo Diyeti İşe Yarıyor Mu?

Paleo Diyet İşe Yarıyor Mu?

Paleo diyeti, mümkün olduğunca doğal, çiğ ve işlenmemiş yemek anlamına gelir.  Taş devri insanının beslenme düzenini temel alıyor.  Kabul etmek gerekir ki, ilk başta biraz tuhaf. Paleo diyeti savunucuları konsepte şunu savunuyor: Menüde tahıl ürünleri ve şeker yerine paleo yiyecekler var üstelik işlenmiş gıdalardan çok daha sağlıklı. Peki bu diyet bugün nasıl işliyor? Paleo Diyeti İşe Yarıyor Mu? bugün bu sorulara cevap bulacağız.

Paleo Diyeti Tarihçesi

Tarım devrimi veya diğer adıyla neolitik devrim tahmini olarak on bin yıl önce yaşandı. Paleo diyeti beslenme düzeninin bu on bin yıl öncesindeki gibi olmasını destekliyor. Bu terim İngilizce’den gelir ve Paleolitik Devri ifade eder.  Paleo diyeti, avcı-toplayıcının orijinal diyetine ve doğal yiyeceklere dayanıyor.  Diyetin arkasındaki fikir: Organizmamız 2,5 milyon yıldır bu Taş Devri yemeğine adapte edilmiştir. Bu nedenle bu besini kolayca sindirir ve en uygun şekilde kullanır. Paleo diyeti kitabının yazarı Doktor Loren Cordain’da on bin yıl öncesi gibi yiyip kilo verin diyor. Taş devri insanı diyeti de denilen Paleo diyet günlük alınan kaloriyi kesmeden, protein ağırlıklı beslenerek daha sağlıklı ve zayıf olmayı vaad ediyor.

Tarım Devriminden Önce İnsanlar Nasıl Besleniyordu?

İlk insanlar günümüzdekinden farklı olarak avcı toplayıcıydı. Avcı toplayıcı insanlar meyve ve meyve tohumlarını yer, tavşan veya avlayabilecekleri diğer hayvanları avlar ve avlarını saklayabilecekleri koşulları olmadığı için de her şeyi taze tüketirdi. Bu beslenme alışkanlığının sürdürülebilmesi sistemi Paleo diyetinin ana mantığını oluşturuyor. Tarım devriminden önce buğday, pirinç gibi günümüz modern insanının her gün tükettiği ekilir besinler, konserve yiyecekler, sütten elde edilen hirbir şey, işlenmiş yiyecekler, işlenmiş şeker ya yoktu ya da sınırlı sayıdaydı.

Tarım devrimi, çiftçiliğin yapılmaya başlandığı döneme denir. Bu nedenle paleo diyet savunucuları insan vücudunun tahıl, baklagil gibi ekilen besinlerine ve  süte  uyum sağlayamadığını inanıyor. Bu uyumsuz beslenme düzeninin günümüz insanınının diyabet, obezite ve kalp hastalığına yakalanmasına neden olduğunu savunur.

Pale Diyet İşe Yarıyor Mu?

Paleo Diyetinde Ne Yiyebilirsin

  • Meyveler
  • Sebzeler
  • Kuruyemişler
  • Yumurta
  • Et, balık ve kümes hayvanları
  • Deniz veya tatlı su canlıları
  • Zeytin ve zeytinyağından elde edilen her şey

Paleo Diyetinde Ne Yiyemezsin

  • Tuz
  • Baklagiller ( fasulye, pirinç, bulgur, mercimek, soya fasulyesi, nohut, bezelye)
  • Tahıl ( buğday, çavdar, arpa)
  • Süt ve süt ürünleri
  • Zeytinyağı dışında rafine yağlar
  • Patates
  • Şeker ve tüm şekerli yiyecekler
  • İşlenmiş et ürünleri
  • Kahve, alkol ve alkolsüz gazlı içecekler

Paleo Diyet İşe Yarıyor Mu?

Paleo diyet, popüler diyetlerle karşılaştırıldığında tüketilecek ürün çeşitliliği bakımından önde gibi duruyor. Bu makaleminizinde konusu olan Paleo Diyeti İşe Yarıyor Mu sorusuna verilecek ilk cevap.

Beyaz un, şeker ve işlenmiş gıdalardan yoksun bir diyet kilo kontrolu ve kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. The Nordic Nutrition Recommendations ( NNR) nin iki bin kişinin üzerinde yaptığı bir araştırma Paleo diyet uygulayan kişilerin altı ayda bel çevresi genişliğinin yüksek oranda azaldığını göstermiştir.

Bu diyet, karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve işlenmiş gıda yemeyi desteklemediği için aynı zamanda diyabet riskini azaltır ve kan basıncını dengede tutar. 

Zararları

Taş Devri diyeti, sağlıklı bir diyetin tüm unsurları olan sebzeler, meyveler ve kuruyemişler açısından zengindir. Üstelik çok fazla et yemedikçe de Paleo diyet risksizdir. Paleo diyet uygularken protein alımı fazla olabilir bu da gut hastalığına neden olabilir ancak bunu et tüketimini dengede tutarak engelleyebilirsiniz.

Paleo diyet uygularken lif, kalsiyum ve probiyotik kaynağı olan bir çok besin alınamaz ancak lif, kalsiyum ve probiyotik içeren Paleo yiyecekleri tüketerek bu durumu dengede tutmakta fayda var.. Lifli sebzelere örnekler, pırasa, lahana, pancar, havuç… Probiyotik sebzelere örnek, yosun (algler) pırasa, rezene kökü, sarımsak… Kalsiyum içeren sebzeler, roka, ıspanak, pırasa, brokoli, incir ve bal kabağı alınabilir.

Değerlendirme

Eleştirmenlerin Paleo diyete atıfta bulunduğu en önemli argüman, günümüz insanının Taş Devri atalarımızdan çok daha düşük enerji gereksinimine sahip olduğudur. Günümüzde, modern uygarlıkta, insanların artık bu kadar yüksek enerji kaynaklarına ihtiyacı yok. Bütün gün ofiste oturan bir kişi, zamanının çoğunu yiyecek arayarak ve onunla hareket ederek geçiren bir avcı-toplayıcıdan çok daha az kaloriye ihtiyaç duyar. Ancak buna rağmen Paleo diyetinin birden fazla iyi yaklaşımı var: Daha az işlenmiş gıda ve daha fazla meyve-sebze, yüksek kalitede hayvansal gıdalar…Süt ürünlerinin tüketilmesi fikri hala şüpheliyken, et tüketiminin en aza indirerek uygulanan Paleo diyetinin avantajlı olduğuysa bir gerçek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir