Paleo, dukan, duygusal beslenme veya aralıklı oruç… Bu kadar çok diyet varken, hangisinin sizin için doğru olduğunu nasıl seçersiniz? Kabul edelim bazı şeyleri takip etmek zordur. İhtiyaçlarınızı karşılayan, uzun vadede kilo vermenize ve aynı zamanda ince kalmanıza yardımcı olan bir diyet bulmak ise daha da zordur. Hangi diyeti yapmalıyım! Cevabını bilmiyorsan bu makale yolunu bulmana yardımcı olacak!
Neden bu kadar önemli?
Çünkü esas sorun diyete başlamak değil diyete devam etmek. Bir diyete devam etmenin formülü ise size uygun olmamasına bağlıdır. Örnekle patatese ölüp bitiyorsanız ketojenik diyetin sizin diyetiniz olduğunu söylemek pek mantıklı görünmüyor. Ya da pegan bir diyet uygulayan biri atkins gibi et ağırlıklı bir diyetle kalıcı olarak kilo veremeyecekler çünkü her şeyden önce buna devam edemez!
İşte bu nedenle hangi diyeti yapmalıyım bu sorunun cevabı son derece bireyseldir – ve sonunda size uygun olanı bulmak için farklı diyetler denemeniz gerekebilir.
Hangi diyeti yapmalıyım
Aç kalmak istemiyorum ve her şeyden yemek istiyorum
Eğer bu kişiyseniz sezgisel beslenmek tam size göre! Vücudum neye ihtiyacı olduğunu bilir ve ben de ona güvenirim. Sezgisel beslenme kelimenin tam anlamıyla bir diyet değil ama kesinlikle birkaç kilo vermenize yardımcı olabilir. Hem de sağlıklı bir şekilde!
Çünkü karnınızı doyurabilir, vücudunuza tüm önemli besinleri sağlayabilirsiniz. Üstelik hiçbir şeyi kısıtlamanız gerekmez. Bir kimyagerin hazırladığı endüstriyel gıdalara sınır koymanız yeterli. Bu gıdalar yerine doğal ve besin değeri zengin gıdalar menüye eklenir: taze, mevsimlik meyve ve sebzeler, baklagiller, taze otlar, sağlıklı yağlar, kuruyemişler, yumurtalar, süt ürünleri, yüksek kalitede balık ve et. Doğal olduğu sürece her şeye izin var! Kalori sayarak kendinizi kurtarabilirsiniz.
Aç kalmak benim için sorun değil hızlı kilo vermek istiyorum etsiz yapamam
Menüde ağırlıklı olarak protein ve yağ bulunan bu diyetler tam sizin için: dukan diyeti, ketojenik diyet ve atkins… Protein ağırlıklı diyetlerde hızlı karbonhidratlar tabudur. Ancak konu beslenme olduğunda gereğinden fazla katı olmayın: karbonhidratı hayatınızdan tamamen çıkarmak pek mantıklı değil yalnızca akşam menüsünden çıkarmanız kafidir. Çikolata veya pizza gibi şeyleri düşman olarak görmenize gerek yok arada bir kaçamak yapabilirsiniz. Çünkü ödül gününü kesinlikle hak ediyorsunuz!
İpucu: düşük karbonhidratlı diyetlerde ek olarak düzenli antrenman yapan herkes, yağ yakımında zirveye oynar. Antrenman ile desteklediğiniz yüksek proteinli diyet kas yapısını güçlendirir. Kas ve yağ kütlesi doğru orantılıdır biri arttıkça öteki azalır. Protein ağırlıklı diyette kas kütlesini garantileyin.
Kahvaltı yapmıyorum yemek hazırlamayı sevmiyorum her şeyden yemek istiyorum
Vakti olmayan o kişiyseniz sizin için de uygun bir beslenme planı var: aralıklı oruç. Aralıklı oruçta düşük yağlı diyetletler veya karbonhidrat gibi herhangi bir yiyecek grubunu menünüzden ayrı tutmanız gerekmez. Yapmanız gereken tek şey günün sadece belirli saatlerinde yemek yemeniz ve günün çoğunda hiçbir şey yememeniz. Güne kahvaltıyı atlayarak başlayın. Yemek yiyebileceğiniz tek saat aralığı ise 16.00 ile 20.00 arası.
Aralıklı oruç tutmanın iyi yanı: kendinizi yemek yemeyi yasaklamak zorunda değilsiniz bu nedenle uzun vadede başarısızlığa yol açmaz. Arkadaşlarla akşam yemeği mümkün uygulamanız gereken tek şey 16:20 planına sadık kalmanız. Su, kahve veya tüm şekersiz içeceklerde ise bir sınırlama bulunmuyor.
Her gün aynı şeyi yiyebilirim
Bu kategori benim bahsetmekten en az hoşlanmadığım diyetleri kapsıyor. Niye ya dediğinizi duyar gibiyim? Birincisi sürdürülebilir değil! Bir besini odak noktası yaparak diyet yapmak sıkıcı ve sağlıksızdır. Üstelik tüm gün kabak yediğiniz bir günün sonunda ishal olmanız muhtemel! Bu nedenle bu bölümde odak noktası bir besini başka bir şey yokmuş gibi tüketmekten ziyade kalori hesabı yaparak tok tutmayı sağlayan bir besini hedefe almak istiyorum: çiya tohumları
Yapmanız gereken tek şey her öğünden yarım saat kadar önce bir iki kaçık çiya tohumunu su ile yutmanız. Çiya tohumları küçüktür ancak su midede genişleyerek yer tutar. Sonuç: tokluk hissi.
Herhangi bir diyetin başarılı olmasının arkasındaki neden aktif yaşantınıza dahil etmenizden geçer. Market raflarındaki rengarenk paketli yiyecekler ne sağlıklıdır ne de yasaklı! Bu, bir daha asla yüksek oranda işlenmiş, yüksek şekerli yiyecekleri yiyemeyeceğiniz anlamına gelmesin. Yediyseniz sorun değil yalnızca ölçülü olmaya odaklanmalısın.