Neden Sürekli Acıkıyorum

Öğle yemeğini biraz önce yedin ve yeniden acıktın mı? Bu durumda kendinizi şu soruyu sorarken bulabilirsiniz ‘o halde neden sürekli acıkıyorum’ Bu durum nadiren gerçekten hala aç olduğunuz içindir. ‘Neden sürekli acıkıyorum’  bunun birçok ve  komplike nedeni vardır! Bu soruyu çok soran insanlardan biriyseniz bu, yeme ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızla ilgili olur. Sürekli açlığın sekiz ana nedenini bilimsel çalışmaları da dikkate alarak sizin için özetledik.

Gerçekten de acıkmışsındır

Açlık, vücudun yiyeceğe ihtiyacı olduğunu söyleme şeklidir. Yeterince yemek yedikten sonra açlık genellikle geçici olarak geçer. Vücudun enerji üretmek için yiyeceğe ihtiyacı olduğu gerçeğine dikkatimizi çeker. Bir kaç saattir yemek yemediyseniz aç hissetmeniz normaldir.

Neden Sürekli Acıkıyorum: az uyku sizi daha çok acıktırır

Yeterince dinlenmemek, vücudunuzdaki açlığı kontrol eden hormonları etkiler. Klinik deneysel çalışmalarda uyku eksikliğinin insan enerji metabolizması bozukluklarıyla yakından bağlantılı olduğuna dair kanıtlar var. Uyku ritmi bozulursa, ghrelin hormonu aktifleşir ve bu da yeme ihtiyacımızı artırır.

Düşük kan şekeri

Açlık, kızgınlığın bir kombinasyonudur. Açlık vücudu strese sokar. Düşük kan şekeri vücudunuzdaki glikoz çok düşük seviyelere düştüğünde sahip olduğunuz şeydir. Bu, stres hormonlarını harekete geçirir ve bu sizi gerginleştirir.

Neden Sürekli Acıkıyorum

Duygusal açlık

Duygusal açlık aniden gelişir. Üzgün veya endişeli hissettiğinizde, hatta can sıkıntınız olduğunda, dikkatinizi yiyeceklerle dağıtmanız yaygındır. Fiziksel ve duygusal açlık kolayca karıştırılır ancak ikisi arasında temel farklılıklar vardır. Açlığınızın nasıl ve ne zaman başladığına ve yemek yedikten sonra nasıl hissettiğinize dikkat edin. Aniden gelen açlık, çoğunlukla duygusaldır. Geçmesini bekleyin.

Stres

Can sıkıntısı beyninizi aç hissettirdiği gibi, stres de gereğinden fazla atıştırmanıza neden olur.  Stres faktörleri, olumlu duyguları uyandırmak için beyindeki ödül merkezini yiyeceklerle harekete geçirmek istemenize neden olur. Ayrıca çok fazla stres altında olduğunuzda, vücudunuz iştahı artıran kortizol ve adrenalin hormonlarını daha fazla salgılar. Serotonin, stres altında salınması engellenen açlık hissini engeller.

Düşük proteinli diyet

Basit şekerlerden elde edilen “boş” karbonhidratları vücut hızla sindirir. Bu, vücuda yalnızca kısa bir süre için enerji patlaması verir. Fast food, tatlılar, şekerli içecekler ve beyaz un içeren ürünlerden kaçının. Lif içeriği yüksek tam tahıllı gıdalar, sindirilmeden önce midede daha uzun süre kalan kompleks karbonhidratlar içerir. Protein ayrıca sizi daha uzun süre tok tutar: Yumurta, süt ürünleri, yağsız et veya baklagiller mükemmel dolgu maddeleridir!

Neden Sürekli Acıkıyorum

Bazı ilaçlar

Bazı ilaçlar normalden daha fazla yemek yemenize neden olur. Alerjileri tedavi eden antihistaminikler , SSRI adı verilen antidepresanlar , steroidler, bazı diyabet ilaçları ve antipsikotik ilaçlar bu yan etkileri ile biliniyor. Bir ilaca başladığınızdan beri kilo aldıysanız, ilaç sizi acıktırıyor. Yan etkileri için doktorunuzla konuşun .

Leptin direnci

Mideniz yemek yemeye başladıktan yirmi dakika sonra beyne ‘doydum’ sinyali gönderir. Bu sinyal ‘leptin hormonu’ ile beyne gönderilir.  Leptin seviyesi yemek yedikçe yükselir. Leptin direnci de vücudun leptine düzgün yanıt vermediği bir durumdur. Bu, bir kişinin yemek yedikten sonra tok hissetmemesine neden olur.

Sonuç olarak

Neden sürekli acıkıyorum ? Bu durumun bir çok öznel nedeni var. Örneğin, birçok insan can sıkıntısını gerçek açlıkla karıştırır. Stres gibi duygusal uyaranlar da sürekli açlığın nedeni olur. Tip 2 diyabet veya tiroid hastasıysanız sürekli açlık çekmeniz olasıdır. Su içmeyi ertelemek ve basit anlamda çok fazla düşünmek dahi sizi daha fazla acıktırır. 

Protein ağırlıklı beslenmek, kan şekeri seviyelerini sabit tutacak ve sürekli aç hissetmenizi engelleyecektir. Sosyal medyada iştah açıcı fotografları, yalnızca sağlıklı yiyecekleri göstermeleri için filtreleyebilirsiniz. Tekrar yemek yemeden önce açlığınızı puanlamanız, buzdolabı kapağını ‘günün belli saatlerinde’ açacak şekilde kendinizi koşullamak işinize yarar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir