Herkes daha parlak daha canlı ve daha genç bir cilde sahip olmak ister. C vitamini içeren kremler, retinol serumları, antioksidanlar…Hepsi konu cilt bakımı olduğunda duymaya aşina olduğumuz bileşenlerden bir kaçı. Bugün ismini belki de duydunuz veya cilt bakım ürünlerinin etiketlerinde gördünüz ancak tam olarak ne için kullanıldığına emin olmadığınız bir bileşeni radarımızı alıyoruz: Niasinamid! Bu güçlü bileşeni, ne işe yaradığını ve Niasinamidin cilde faydaları hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Niasinamid: nedir?
Niasinamid kelimesi kulağa biraz korkutucu gelse de temelde cildiniz için önemli bir besin olan B3 vitaminidir. B3 vitamini vücut tarafından küçük miktarlarda üretiliyor. Bununla birlikte vücudumuz onu çoğunlukla yiyecekler yoluyla tedarik eder. Örnek olarak et, balık, yumurta, mantar veya kaju fıstığı gibi ürünler iyi B3 vitamini kaynaklarıdır.
Niasinamidin cilde faydaları
Vücudumuzdaki hücrelerin fonksiyonlarını iyileştirmek için B3 kullanmasına benzer şekilde, cilt de hasarlı DNA’yı onarmak, hücresel enerjiyi yenilemek ve güneşten gelen UV ışınlarının etkilerini azaltmak gibi çeşitli süreçleri optimize etmek için B3 vitaminini yani niasinamidi kullanıyor. Kısacası konu cilt lekeleri olduğunda niasinamidi güvenilir yardımcınız olarak düşünün.
- Cilt tonunu eşitler ve koyu lekeleri giderir: Belirli konsantrasyonlarda, niasinamidin pigmentasyon veya melanin üretiminden sorumlu enzimi bloke edebileceği ve cilt tonunu iyileştirir. 2016’da yapılan bu araştırma retinol, resveratrol ve niasinamid içeren ürünlerin hiperpigmentasyonu azalttığını ve cilt tonunu eşitlediği sonucuna vardı.
- Cildi kırışıklığa neden olan oksidatif stresten korur: UV ışınları, kirlilik, stres, uykusuzluk ve diğer faktörlerin tümü, sağlıklı cilt hücrelerine zarar veren serbest radikallerin oluşumuna neden olur. Niasinamid, cildi bu hasardan koruyabilen ve hatta bir kısmını tersine çevirebilen antioksidan özelliklere sahiptir.
- Cildin nemi tutma yeteneğini arttırır: Niasinamid, cildinizdeki doğal yağlar olan seramidlerin üretimini destekleyerek cildin bariyerini iyileştirmeye yardımcı olur. Üstelik su kaybını önler ve olası tahriş edici maddelerin içeri girmesini durdurur.
- Sebum akışını düzenler: Niasinamid bir anti-inflamatuar olarak biliniyor. Sebum düzensizliğine bağlı akne oluşumunu engeller ve gözenekleri temizleyerek topikal bir antibiyotik işlevi görür.
Tahrişi azaltır: Niasinamid ile ilgili en iyi şeylerden biri cildi rahatlatması. Tahrişi azalan ve rahatlayan cilt bariyeri daha güçlü eksfoliyanların neden olabileceği tahrişi sınırlıyor.
Niacinamide ve rozasea
Rozasea ile yaşayanlar için, semptomları kontrol etmeyi ve doğal, temiz görünen cildi yeniden kazanmayı başarma fikri çoğu zaman umutsuz hissettirir. Tanı kriteri belirgin olsa da ne yazık ki bu cilt sorununun gerçek bir tedavisi henüz bulunmuyor. Buna rağmen 2005 yılında yapılan bu araştırma niasinamid içeren yüz nemlendiricilerinin, cilt bariyerini iyileştirerek ve rosacea’yı durdurduğu sonucuna vardı.
Cilt bakım rutininizde niasinamid
Niasinamid kullanmak, onu antioksidanlar, cilt yenileyici kremler ve diğer cilt yenileyici serumlar gibi cilt bakım ürünleri bulmak kadar kolaydır. Alışveriş yaparken %2 ila %5 niasinamid içeren formları tercih edin. Bu hem olumlu sonuçlar almak için hem de olası yan etkileri minimize etmek için önemlidir. Niasinamidi diğer cilt koruyucu kremlerle birlikte kullanmak alacağınız sonuçlar açısından avantaj sağlar. Cilt bakımına yönelik bu çok bileşenli yaklaşım önemlidir çünkü niasinamid cilt için ne kadar harika olursa olsun, cildin en iyi şekilde görünmesi ve hissetmesi için ihtiyaç duyduğu tek bileşen değildir. Bunu diyetiniz gibi düşünün – brokoli ne kadar sağlıklı olursa olsun, yediğiniz tek şey brokoli olsaydı, kısa sürede yetersiz beslenirdiniz çünkü vücudunuzun kendini korumak için birden fazla sağlıklı yiyeceğe ihtiyacı vardır.
Yeni bir ürünü veya bileşeni nereye ekleyeceğinizi bilmek zor olabilir, bu yüzden cilt bakım rutininiz için tavsiyemiz şu: Cildinizi yıkadıktan sonra alkolsüz bir tonik sürün . Ardından, “aktif” yaşlanma karşıtınızı ( retinol , C vitamini veya alfa hidroksi asit gibi) kullanın ve niasinamid uygulayarak işlemi tamamlayın. Aynı zamanda niacinamid serumunuzu en sevdiğiniz nemlendiriciyle karıştırıp ikisini birden uygulayabilirsiniz.