Küflenmiş Bir Şey Yemek

Özenle hazırladığınız tostu ısırırken bir parça renkli ve bulanık küfü fark etmek kadar dehşet verici çok az şey var. Peki gerçekte öyle mi? Küflenmiş bir şey yemek ne kadar tehlikeli? Bazen geniş bir alan üzerindeki küfü çıkarmak yeterlidir. Çoğu durumda, hiçbir semptom göstermez veya yalnızca zararsız semptomlarla karşılaşmazsınız. Ancak dikkatli olun: En kötü durumda küf yemek de ölümcül olabilir. Bir efsaneye son veriyoruz küflenmiş bir şey yemek ne kadar zararlıdır?

Her küf zararlı değildir

Tüm küfler eşit yaratılmamıştır: Danish Blue ve Roquefor mavi peynir gibi bazı peynir türlerinde küf arzu edilir ve sağlık sorunları oluşturmaz. Buna rağmen küflenmesi durumunda meyve ve ekmek gibi diğer yiyecekler sağlık açısından risk oluşturur. Ne yazık ki, bir küfün güvenli mi yoksa zararlı mı olduğunu görmenin bir yolu yok. Ancak yine de önden küçük bir spoiler: Muhtemelen hastaneye gidip midenizi yıkatmanız gerekmez. Çünkü sorun düşündüğünüzden daha az dramatik. 

Küflenmiş Bir Şey Yemek

Küflenmiş bir şey yemek: ne kadar zararlı?

Öncelikle yanlışlıkla küf yerseniz panik yapmayın. O günün geri kalanında herhangi bir semptomunuz olmadığından emin olun. Büyük olasılıkla, hiçbir şey olmayacak. Ancak, yediğiniz küfün toksin oluşturup oluşturmadığı konusunda bir belirsizlik olduğundan, nasıl hissettiğinize daha fazla dikkat edin. Ani gelişen nefes darlığı, mide bulantısı, yüksek ateş veya ishal gibi belirtiler ortaya çıkarsa, derhal tıbbi yardım almalısınız.

Miktarına bağlıdır

Kendinizi kusturmaya çalışmadan önce şunu bilmelisiniz: Küf yediğiniz için ölmeyeceksiniz. Çoğu durumda hiç bir belirti dahi göstermeyeceksiniz. Bağışıklık sisteminiz iyi durumda olduğu sürece onu da diğer yiyecekler gibi sindireceksiniz. 

Buna rağmen çok miktarda küf yediyseniz durum değişir. Şiddetli ishal ve kusma semptomları gösterebilirsiniz. Bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa doktora gitmeniz mantıklı olacaktır. Bu özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve zaten zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip kişiler için geçerlidir.

Gerçek tehlike

Küf, yalnızca olgunlaştığında vücut için zararlı mikotoksinler üretmeye başlar ve işte o zaman endişelenmeniz gerekir. Ama herhangi bir yiyeceğin bu kadar çok küflenmiş olduğunu çıplak gözle üç metreden anlayabileceğiniz için onu çoktan çöpe atmış olacaksınız. 

Küflü yeri kesip tüketmek iyi bir fikir mi?

Yiyeceğinizdeki küf görüntüsü sizi fazla gelmiyorsa, onu kesip yemeye devam etmek isteyebilirsiniz, ancak bunun gerçekte iyi bir fikir olup olmadığı yiyeceğine göre değişiyor. Örnekle küf kökleri belirli sert peynirlere, sert salamlara, sert meyvelere ve sebzelere daha yumuşak gıdalar kadar kolay nüfuz edemez. Bu nedenle bu gıdalardaki küfün kesilip tüketilmesi daha yumuşak gıdalara oranla güvenlidir.

Buna rağmen küf, mikroskobik bir mantardır. Biz sadece onların bulanık renksiz başını görüyor olsak da istilacı köklerini göremeyiz. Bu kökler toksinlerin (eğer varsa) yemeğinizin içinde yayılmasına izin verdiğinden, yapacağınız en iyi hareket, küfü nerede gördüğünüze bakmaksızın, küflü yiyeceği tamamen atmak olacaktır.

Bu yiyecekler küflü ise mutlaka atılmalıdır:

  • Pişmiş her şey
  • Domates, salatalık, şeftali, kavun, karpuz gibi yumuşak tüm meyve ve sebzeler
  • Yumuşak peynir
  • Yumurta
  • Reçeller
  • Tüm süt ürünleri 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir