Mevsimsel alerjiler, kronik ishal, hormon dengesizlikleri, gaz ve şişkinlik… Bunların hepsinin geçirgen bağırsak sendromu belirtileri olduğunu biliyor muydunuz? Çölyak ve haşimato semptomlarına benzeyen geçirgen bağırsak sendromu belirtileri diğer sindirim sorunu hastalıklarından nasıl ayırt ediliyor gelin birlikte inceleyelim.
Geçirgen bağırsak sendromu: nedir
Geçirgen veya sızdıran bağırsak sendromu, ince bağırsak astarının hasar gördüğü, sindirilmemiş gıda parçacıklarının, toksik atık ürünlerin ve bakterilerin bağırsaklardan sızmasına ve kan dolaşımına sızmasına neden olan bir durumdur. Toksinler doğrudan kana karıştığında, karaciğer istilacılarla savaşmak için fazla mesai yapar ve işlevselliği tehlikeye girer. Aynı zamanda bu toksinler vücutta farklı dokulara girerek iltihaplanmaya neden olur. Sonuç: kronik iltihap kalp hastalığı, diyabet, kanser ve hatta Alzheimer.
Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri
Semptomlara gelmeden önce kısa bir hatırlatma: hepimiz bir dereceye kadar geçirgen bağırsak sendromuna sahibiz. Bazı gıdalar hepimize iyi gelmez, buna en iyi örnek alerjilerdir. Geçirgen bağırsak, kimimizin domates yediğinde gösterdiği alerjik reaksiyona benzer bir durumdur, yani diyetten kaynaklanır. İşte bu nedenle tıb literatüründe hastalık olarak geçmez. Bu nedenle geçirgen bağırsak sendromu belirtileri yaşadığınızda ve bir uzmanla görüştüğünüzde size bir teşhis koyamaması muhtemeldir. Bununla birlikte aşağıdaki semptomları yaşıyorsanız, diyetinizi gözden geçirmekte fayda var!
Sindirim Hastalıkları, hafif veya orta şiddetli tüm sindirim problemleri geçirgen bağırsak sendromu belirtileri’nin açık işaretleridir. Sık sık ishal, kabızlık, şişkinlik yaşıyorsanız bağırsaklarınız bir gıda türüne tepki veriyor olabilir. Kolit, Çölyak veya Crohn gibi diğer sindirim sistemi hastalıklarından muzdaripseniz, bu sindirim koşullarının artan bağırsak geçirgenliğine yol açtığını bilmenizde fayda var. Hastalıkların ve sızdıran bağırsağın birbirini nasıl etkilediği belirsizdir, ancak doktor tavsiyelerine uymak ve sağlıklı bir diyet yemek muhtemelen gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi semptomları iyileştirecektir. Çölyak hastalığınız varsa, glutensiz beslenmeniz önemlidir.
Eklem Ağrısı, alakasız görünebilir ancak eklem sertliği ve eklem ağrısı geçirgen bir bağırsağın işaretleridir. Bağırsaklarınız iltihaplandığında, eklemler de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine hızla yayılan bir bağışıklık reaksiyonuna yol açar.
Aşırı yorgunluk, geçirgen bağırsaktan kaynaklanan iltihaplanma, kortizol seviyelerinde bir artışa neden olur ve vücut strese girer. Stres, kötü uykuya ve bu da aşırı yorgunluğa ve olası adrenal işlev bozukluğuna yol açar.
Cilt hastalıkları, geçirgen bağırsak besin eksikliğine neden olur. Besinlerden çoğu, cilt, saç ve tırnak sağlığımızı etkiler. Bazı gıdaları tükettikten sonra artan, akne, rosacea veya egzamada fark ettiyseniz, bu koşulların düzelip düzelmediğini görmek için bağırsak iyileşmesini destekleyen sağlıklı bir diyet yemeyi denemek isteyebilirsiniz.
Gıda alerjileri, bazı gıda veya gıdalara alerji geliştirmeniz geçirgen bağırsak semptomlarınının işaretlerinden biridir. Bundan muzdarip olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, bu yiyecekleri diyetinizden çıkarmak ve vücudunuza iyileşme şansı vermek için gıda alerjileri konusunda uzmanlaşmış bir alerji uzmanı veya diyetisyenle çalışmak en iyisidir.
Nasıl test ederim
Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri ile bir başka bir sindirim problemini dahi ayırt etmek her zaman zordur. Doğru tedaviyi bulmak için doğru teşhise ihtiyacınız var. Sindirim sisteminizde tekrarlayan ve devam eden aksaklıklar yaşıyorsanız diğer şeyleri ekarte etmeniz için doktorunuzdan enzim bağlantılı İmmünosorbent testi yapmasını isteyin. Bu, kanınızdaki zonulin düzeylerini test eder ve ne kadar bağırsak geçirgenliği olduğuna dair bir belirteç verir.
Geçirgen bağırsağı test etmenin başka bir yolu da gıda hassasiyetiniz olup olmadığını öğrenmektir. Besin hassasiyetlerinizi test etmenin en iyi yolu bir eliminasyon diyetini tamamlamaktır . Bir eliminasyon diyeti, yaşadığınız rahatsız edici, ağrılı veya gizemli semptomlara tam olarak hangi yiyeceklerin neden olduğunu belirlemeyi amaçlayan kısa süreli bir beslenme planıdır. Plan tükettiğiniz ve daha sonra sizi alerji eden-etmeyen gıdaları diyetinizden kısa süreli çıkarmayı içerir.