Elektrolitler ne işe yarar

Bir kimyagere “elektrolit” tanımlamasını sorarsanız, elektrolitin su ve benzeri sıvı bir çözeltide çözündüğünde iyon üreten bir bileşik olduğunu söyleyecektir. Beslenme dünyasında ise bu terimi daha spesifik olarak vücut sıvılarında çözülen ve elektrik yüklü iyonlar oluşturan minerallere atıfta bulunmak için kullanıyoruz. İşte elektrolitler ve bizler için sağlık yararları: elektrolitler ne işe yarar!

Elektrolit: nedir

Elektrolitler, kanda bulunan ve vücuttaki sıvıların dengesini düzenlemeye ve kontrol etmeye yardımcı olan minerallerdir. Vücuttaki birçok temel işlev için hayati önem taşıyan sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi temel mineraller bunlardan bazılarıdır. Sinir ve kas fonksiyonunun yanı sıra asit-baz ve su dengesini düzenlemeye yardımcı olan elektrolitler kendi başına üretilemez ve bu nedenle günlük diyetle birlikte alınmalıdır.

Özellikle aşağıdaki elektrolitler insan vücudunda belirleyici bir rol oynar:

Potasyum; sinir sisteminin normal işleyişine, kas fonksiyonuna ve sinir sisteminin korunmasına katkıda bulunuyor. Yetişkinler için DGE önerisi: 4000 mg/gün.

Sodyum; potasyumun ana antagonistidir yani zıttıdır. Sodyum kan basıncını yükseltirken, potasyum kan basıncınızın düşmesini sağlar. Bu nedenle günlük alınması gereken potasyum-sodyum dengesi önemlidir. Yetişkinler için DGE önerisi: 500 mg/gün.

Kalsiyum; eklem, kas ve iskelet  fonksiyonuna ve normal enerji metabolizmasına katkıda sağlar. Yetişkinler için DGE önerisi: 1000 mg/gün.

Magnezyum; elektrolit dengesine, merkezi sinir sisteminin işleyişine  ve enerji metabolizmasına katkıda sunuyor. Yetişkinler için DGE önerisi: 300 mg/gün.

Elektrolit etkisi: elektrolitler ne işe yarar

Yeterince su içmek, genel sağlık için yapabileceğimiz en önemli şeylerden biridir. Çoğu durumda, su tek başına sıvı kaybı için yeterlidir. Buna rağmen terin mineral kaybına neden olduğu yoğun egzersiz zamanlarında veya ishal gibi sıvı kaybının çok olduğu hastalıklarda su içmek yetersiz kalacaktır. Çünkü su yüksek düzeyde elektrolit içermez. Vücut egzersiz sırasında çok fazla mineral kaybeder. Yüksek yoğunluklu egzersiz veya çok terleme zamanlarından sonra rehidrasyona yardımcı olmak için elektrolitler ve mineraller eklemek yardımcı olabilir. Bu, hepimizin düzenli olarak elektrolit içecekleri içmemiz gerektiği anlamına gelmez, ancak bazen mineral içerikli su içmek veya elektrolit içeriği zengin gıdaları tüketmek fayda sağlar.

İşte elektrolit içeriği zengin gıdalar

  • Şeftali
  • Üzüm
  • Ayçiçeği
  • Kayısı
  • Peynir
  • Badem
  • Deniz ürünleri
  • Yeşil sebzeler
  • Yer fıstığı
  • Hindistan cevizi suyu

Elektrolit içecekler güvenli midir?

Fiziksel performansı arttırdığı ve iyileşmenize yardımcı olduğunu iddia eden renkli spor ve elektrolit içecekleri, çok sayıda şüpheli içeriğe sahip olduğu için iyi bir alternatif değildir. Çünkü market raflarında kolaylıkla ulaşabileceğimiz elektrolit içecekler şunları içerir: su, sakkaroz şurubu, glikoz-fruktoz şurubu, sitrik asit, meyve aromaları, tuz, sodyum sitrat, monopotasyum fosfat ve yapay boyalar. Hidrasyon için sudan daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunda mineralli su gibi bir alternatif varken bu yapay boyaları tüketmeye gerek yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir