Uykusuzlar bilir, koyun saymak uykuya dalmanıza veya uykuda kalmanıza yardımcı olmaz. Çoğu zaman son aşama ilaçlı tedavidir ancak ya yan etkileri? Melatoninin daha iyi uyumanıza yardımcı olup olmayacağını merak eden kişiler arasındaysanız, bu makale size yardımcı olacak. Gelin melatonin hormonu işe yarıyor mu birlikte inceleyelim.
melatonin: nedir?
Epifiz bezi tarafından üretilen ışığa duyarlı melatonin hormonu, vücudun uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eder. Retinamıza çarpan ışık azaldıkça, epifiz bezi melatonin üretir. Melatonin seviyeleri yükseldikçe, stres hormonu olan kortizol seviyeleri düşer. Solunum yavaşlar. Bir süre sonra göz kapaklarımız düşmeye başlar ve uyuruz.
Endojen melatonin (yani vücutta doğal olarak bulunan melatonin), hava kararıp uyku vakti yaklaştıkça sizi giderek daha fazla uykulu hale getirmeye yardımcı olur- işte bu yüzden hep aynı saatlerde yorgun hissediyoruz- Melatonin takviyeleri ise (eksojen melatonin) sentetiktir, ancak endojen melatoninin insan vücuduna yaptığı şeyin aynısını yapar. Size günün bittiğini işaret eder.
Melatonin işe yarıyor mu?
Evet, melatonin sirkadiyen ritmin bozulması, jet-lag ve orta seviyedeki uyku bozukluklarında uykuyu düzenliyor. Uyku bozukluğu yaşayan kişileri inceleyen bu çalışma melatonin takviyesi alan kişilerin placebo alanlara oranla uykularında iyileşme olduğunu gösterdi. 2001 yılında yapılan bu araştırma ise melatonin takviyelerinin uyku davranış bozukluklarında dahi etkinliği olduğu sonucuna varıyor. Ancak belirtmekte fayda var: melatonin takviyesi almak, vücudunuzu geceymiş gibi hissettirmeye benzer. Vücuda uyku zamanının geldiğini söyler hava kararmadıkça sizi uyutmaz. Gün ortasında aldığınız bir uyku ilacı sizi uyutur ancak gün ortasında aldığınız melatonin uykuya etki etmez. Çünkü melatonin almış olsak dahi retinaya ışık çarpmaya devam ediyor.
Bununla birlikte uzmanlar, uykuyu bozan diğer sağlık sorunlarını ele almadığı için, insanları melatonin almadan önce doktorlarına danışmayı şiddetle tavsiye ediyor. Çünkü stres, uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu veya depresyon gibi tıbbi tedavi gerekiren duygudurum bozuklukları uykusuzluk nedenleri arasındadır.
Melatonin denedim ve işe yaramadı
Melatonin sizin için işe yarıyor mu kısa bir google araştırması yaptıysanız pozitif kullanıcı deneyimleri kadar negatif kullanıcı deneyimlerini de görmüş olmalısınız. Evet melatoninin sizde işe yarayacağının garanti yok. Birçok çalışmada melatoninin placebodan daha etkili olduğu kanıtlanmış olsa da uykusuzluğunuzun nedeni daha çok ruhsal nedenlerden kaynaklanıyorsa, etki etmemesi muhtemeldir. Melatonin kullanıp verim alan kişileri incelerseniz çoğunun gece vardiyasında çalışan, sık seyahat eden ve uyku-uyanıklık ritmi bozulmuş kişiler olduğunu göreceksiniz. Bununla birlikte tüm bu gruba dahil olmayan ancak uyku sorunu yaşayan bazı kişilerde de melatonin işe yaradığını biliyoruz.
Peki ya dozaj?
Çok düşük dozlarda melatonin ile başlamak en iyisidir. Dozu vücudunuzun normalde ürettiği miktara yakın tutun. Bu ortalama günde 0,3 mg melatonin demek oluyor. Piyasada satılan reçetesiz melatonin takviyeleri genel olarak yüksek dozaja sahip olsa da beyne ulaşan değer vücudun kendi ürettiği melatonin seviyesine yakındır. Melatonin genellikle güvenli kabul edilse de fazla doz sersem ve akşamdan kalma gibi hissettirir. Bu etkileri hissetmeniz dozu azaltmanız gerektiğine işaret eder.