Yaşam Tarzı

Uykusuzluk (İnsomnia) Nedenleri

Uykusuzluk (İnsomnia) Nedenleri

İnsanlar hayatlarının yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyor. Vücudu ve zihni yenilemek için uyuyoruz . Buna rağmen nüfusun yüzde 50’ye kadarı ara sıra uykusuzluk çekiyor. İşte uykusuzluk (İnsomnia) nedenleri:

Uykusuzluk (İnsomnia) Nedenleri: Uykusuzluğum Olduğunu Nasıl Anlarım?

Uyku bozuklukları (insomnia) kitlesel bir fenomendir: Yalnızca Türkiye’de bile milyonlarca insan bu durumdan şikayetçi. Uykuya dalmak ve uykuda kalmak genellikle zordur, uykusuzluktan etkilenenler alışılmadık şekilde erken uyanıp tekrar uykuya geçemiyor. Bu durum gün içinde sürekli yorgunluğa , bitkinliğe veya konsantre olma zorluğuna yol açıyor.

Uykusuzluk Belirtileri

Aşağıdaki belirtiler uyku bozukluklarını gösteriyor :

  • Düzenli olarak uykuya dalmanın 20 dakikadan uzun sürmesi
  • Geceleri sık sık uyanmak
  • Uyandıktan sonra hemen uykuya geçememek
  • Sabah çok erken uyanıp, tekrar uyuyamamak

Bu semptomlar daha uzun bir süre devam ederse, uykusuzluk, etkilenenler için bir sağlık sorunu haline geliyor. Örneğin, depresyon, uyku bozukluklarının etkisi olabileceği gibi, uyku bozuklukları da depresyona sebep verir. Peki iyi uyumak neden bizim için bu kadar zor?

İşte uykusuzluk (İnsomnia) nedenleri, bunu dokuz maddede özetledik.

1. Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda anormal hareket etme dürtüsü olarak kendini gösteren nörolojik bir hastalıktır . HBS’li hastalar, genellikle akşam saatlerinde meydana gelen bacaklarda karıncalanma, yanma, bıçaklanma, vurma veya sızlama hissi olarak tanımlar. Bazen kollar veya vücudun diğer kısımları da etkilenir. Bu şikayetlere sürekli hareket etme dürtüsü eşlik eder. Vücudun bu kısımlarını hareket ettirmek veya zihinsel aktivite yapmak, semptomlardan kısa vadeli bir rahatlama sağlar ancak bu hareketlilik, uykuya dalmayı zorlar. HBS, Uykusuzluk (İnsomnia) nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor.

2. Hareketsizlik

Uyku ve egzersiz birbirini tamamlar. Düzenli olarak egzersiz yapmak daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Üstelik iyi bir gece uykusu alırsanız egzersiz yapma olasılığınız artar. Çözüm: Mümkünse her gün, ideal olarak sabah egzersiz yapın. Yatma vaktine çok yakın bir zamanda yüksek enerjili bir aerobik rutin yapmak, amaçlanan etkinin tam tersine neden olur ve bu da sizi uyuyamayacak kadar enerjik hale getirir. Yatmadan önce hafif bir yoga esnemesi muhtemelen zarar vermez hatta rahatlamanıza yardımcı olur.

3. Geç Saatte Yemek Yemek

Elbette, gece geç saatlerde gizlice buzdolabına geri dönüp kimse fark etmediğinde bir kase pudingle kendinizi şımartmak cazip geliyor . Ancak bu şekilde uyku rutininizi kötü bir hale getiriyorsunuz: Özellikle ağır, yağlı ve / veya çok şekerli yiyecekler sindirimi çok fazla zorlar ve bu da gece boyunca uyku sorunlarına yol açar.

Eşit derecede tehlikeli: akşam 6’dan sonra kafeinli yiyecekler. Zaten uykusuzluk çekiyorsanız , akşamları bir fincan kahve veya bir bardak koladan kaçınmalısınız . Aynı şey alkol için de geçerlidir: genellikle uykuya dalmanıza yardımcı olsa da, uyku kalitesi düşüktür ve geceleri daha sık uyanırsınız

4. Gün İçinde Kestirmek

Haftada iki ila üç şekerleme sağlıklıdır üstelik kısa süre önce onaylanan yeni bir çalışma gün içinde kestirmenin kalbi koruduğunu ortaya çıkardı. Ancak bu kısa kestirmenin de normal uyku sürenizin bir parçası olduğunu unutmamalısınız – ve buna göre ertesi gece normalden biraz daha kısa uyuyabilirsiniz. Çok erken uyanmaktan muzdaripseniz öğle uykusuna ara vermelisiniz.

Uykusuzluk (İnsomnia) Nedenleri
Akıllı cihazlar, “uyku hormonu” melatonin üretimini olumsuz etkiler.

5. Cep Telefonları

Akıllı telefon, televizyon tarafından yayılan mavi dalga ışığı., “uyku hormonu” melatonin üretimini etkiler, böylece vücut melatonini daha az salgılar. Ve bu da bizi uyanık tutuyor. İyi bir uyku çekmek ve uyumak için yatmadan en az iki saat önce elektronik cihazları kullanmaktan kaçınmalıyız. Bir kitap okuyun veya rahatlatıcı bir fincan çay için – bu çoğu insanı yorar.

6. Stres

Günlük olayları geride bırakmak ve kafanızı boşaltmak her zaman kolay değildir. Stresten arınmak sağlıklı bir uyku için gereklidir. İşteki sorunlar ya da evde bitmeyen bir yapılacaklar listesi, duygusal endişeler stresi tetikler ve bu da vücudun adrenalin üretimini artırır. Özellikle sürekli stres uykumuz için saf zehirdir. Sürekli zihinsel stresten muzdarip olduğunuzu ve uyuyamadığınızı fark ederseniz, lütfen yardım alın.

Örneğin, bir psikoterapist sizinle birlikte bir tedavide stres yönetimi stratejileri geliştirebilir; iş başında, iş yükünün size ne yaptığı konusunda patronunuzla dürüstçe konuşup veya yakınlarınızdan destek alabilirsiniz.

7. Isınmayan Ayaklar

Isımız dengelenip, vücut bir tür bilgisayar gibi kapandığında uyuyabiliriz. Ellerimiz veya ayaklarımız üşüdüğündeyse vücut kapanmıyor bu da bizim uyumamıza engel oluyor. Sıcak bir ayak banyosu veya yatağın ucunda bir sıcak su torbası bulundurmak, vücut ısısını dengede tutmak için iyi bir fikir. Öte yandan, çoraplardan kaçınmalısınız: Ayakları çok çabuk ısıtırlar ve bu nedenle gece boyunca uyumayı bozabilirler.

8. Bazı Hastalıklar

Çeşitli hastalıklar da uyku bozukluğuna neden olur. Örneğin uyku apnesi: Geceleri solunum bozukluklarına yol açar ve uzun vadede kalbi etkileyenler de dahil olmak üzere diğer hastalıkları destekler. Uyku apnesinden etkilenenler şiddetli, kalıcı yorgunluktan muzdariptir ve gün boyunca gerçek uykuya dalma nöbetleri yaşar. Yalnızca hedefe yönelik tedavi bu tür hastalıklara karşı yardımcı olur bu nedenle mutlaka tıbbı destek almalısınız

9. İlaçlar

Yan etki olarak uykusuzluğa neden olan bazı ilaçlar da vardır. Bunlar ilaçlar:

  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Antidepresanlar
  • Astım ilacı
  • Ağrı kesici

İronik bir şekilde, uyku hapları da benzodiazepinler içermeleri koşuluyla, sıkça alınırlarsa uyku bozukluklarına neden oluyor.

Uyku bozukluğuna neden olabilecek uyku hapları veya ilaçları alan herkes, olası alternatif preparatlar hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır.

Daha iyi uyku için ipucu

Sağlıklı uyku için doğru uyku hijyeni de önemlidir: Buna her zaman aynı anda yatıp kalkmanız da dahildir. Yatak odasının ısısı da uyku için  belirleyicidir: Olabildiğince karanlık bir odada ve rahatsız edici gürültü kaynakları olmadan uyumak iyi bir başlangıç. Çoğu insan 16 ila 18 derece arasında kolayca uykuya dalabiliyor.

Bir uyku laboratuvarı ne zaman yardımcı olabilir?

Semptomlarınızın nedeni olarak hastalıkları ekarte edebildiniz ve uykusuzluğunuzun bu nedenlerden birine kadar izlenip izlenemeyeceğinden hala emin değil misiniz? O zaman uyku laboratuvarına ziyaret yardımcı olabilir. Burada hastanın uykusu yakından izlenir ve kötü uykunun olası nedenlerini bulmak daha kolaydır. Ancak bir uyku laboratuvarını ziyaret etme planınız hakkında önceden doktorunuzla konuşmak doğru olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir