Anne ve Çocuk EFSANE AVI GENEL Yaşam Tarzı

Küflenmiş ekmek yedim, şimdi ne olacak

Küflenmiş ekmek yedim

Ayağa kalkın, elinize bir kağıt kalem alın ve üzerine ‘küflenmiş ekmek yedim’ yazın, sizin için artık çok geç ama adli tıbbın… bu elbette bir şaka, küflenmiş ekmek yemek iyi bir fikir olmasa da sizi öldürmez. Küflenmiş ekmek yedim, ölmedim ama hiçbir şey olmayacak mı diye merak ediyorsunuz, gelin başlayalım!

Her şeyden önce ekmek neden küflenir

Basitçe söylemek gerekirse bir mantar türü olan küf, her yerdedir. Havada, üzerimizdeki elbiselerde, manavdan aldığımız portakalın kabuğunda… Onu görmeye ise küf sporları artmaya başladığında yani yeşilimsi bir renk aldığında başlarız. Küf sporlarını arttırnan beş faktör var: su, sıcaklık, ışık, besinler ve hafif asidik ortam. Bu faktörlerden nem, küfün birincil nedenidir. Nem olmadan, hiçbir küf türü büyüyemez.

Yani ekmeğinizde küflenmeye neden olan bir numaralı şey sadece nemdir. Ekmeği nemli bir ortamda saklıyorsanız küf sporlarının olgunlaşması için ideal bir ortam yaratıyorsunuz.

Küflenmiş ekmek yedim

En kötü senaryo ile başlayalım, mideniz bulanacak ve kusacaksınız, basit bir gıda zehirlenmesi. Bu kadar!  Bağışıklık durumunuz iyiyse, yediğiniz diğer şeylerle birlikte küfü sindirip devam edeceksiniz. Ancak bu yine de küflü ekmeğe dalmanız anlamına gelmesin. Unutmayın küf bir mantar türüdür ve basit de olsa bir gıda zehirlenme olasılığınız hala var.

Peki küflü pişmiş bir şey yemek?

İşte şimdi endişelenmesin! Ekmek küfü masum olsa da aynı şey ısı görmüş yani pişmiş yiyecekler için geçerli değildir. Küflü pişmiş bir şey yediğinizde semptomlarınızı inceleyin. Gıda zehirlenmesi her zaman için anında kendini göstermez ama vücut ısınız yükseldiyse veya alerjik deri semptomları gösteriyorsanız, tıbbı destek almak isteyebilirsiniz.

Küflü kısmı kestikten sonra?

Küf, ekmek üzerinde büyüyen bir mantarın meyve veren gövdesidir. Ne yazık ki siz görmeseniz de mantar her tarafa yayıldı ve artık yemek güvenli değil. Daha sert gıdalar örneğin havuç, peynir, elma gibi sert meyvelerde küf sporları kolay ilerlemez, küflü yeri kesif attıktan sonra tüketmek sorun değil. 

Yumuşak yiyecekler başka bir hikaye. Burada küf, yüzeye olayca iner ve her yere yayılır. Karpuz, kavun, yoğurt, reçel, fıstık ezmesi, süzme peynir gibi yumuşak gıdaları ise  küflenmeleri durumunda çöp kutusuna gönderin.

Küflenmeyi nasıl önlerim?

İki cümle: az al ve doğru sakla.

Küf diğer tüm mantarlar gibi nemi ve sıcaklığı sever, ancak hemen hemen her ortamda büyür. Genel olarak soğuğu tolere etse de uzun süre yaşayamaz. Bu nedenle bozulabilir yiyecekleri hemen soğutmanız, yiyecekleri iki saatten fazla dışarıda bırakmamanız ve hem buzdolabını hem de kileri temiz tutmanız küfü önlemenin birinci koşulu.

Market alışverişi yaparken, satın almadan önce yiyeceklerinizi incelemeye ve çürük ürünlerden kaçınmaya özen gösterin. Ezilmiş meyve her zaman küflü olduğu anlamına gelmese de, çürük, meyvenin hücresel yapısındaki bir bozulmadır ve küfün büyümesi için bir fırsattır. Yiyecekleri daha küçük miktarlarda satın almak da yararlıdır, bu nedenle herhangi bir şey bozulmadan önce onu tüketmek küf önlemenin diğer koşuludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir