EFSANE AVI GENEL Yaşam Tarzı

Alkol beyin hücrelerini öldürüyor mu?

Alkol beyin hücrelerini öldürüyor mu?

‘ Alkol tüketirsen beyin hücrelerin ölür ve aptallaşırsın’ ‘ televizyonu yakından izlersen gözlerin bozulur ve artık iyi göremezsin’ Birbirine hiç benzemeyen bu iki iddiayı daha önce kaç kez duydunuz? Gerçek şu ki ne alkol beyin hücrelerini öldürür ne de televizyonu yakından izlemek gözleri kör eder. Fazla alkolün beyin hücrelerine zarar verdiği doğru ancak beyin hücrelerini öldürmek onlardan biri değil. Alkol beyin hücrelerini öldürüyor mu, iddianın arkasında ne var gelin birlikte inceleyelim.

Şimdi detaylar

Alkol kimimiz için bir kurtarıcı, bazılarımız için tadı berbat bir şey iken gerçekte ise yalnızca bir uyarıcıdır. Beyin kimyasını, düşünce süreçlerini, davranışları ve duyguları kontrol eden sinyalleri tüm vücuda ileten, kimyasal haberciler olan nörotransmiterlerin seviyelerini değiştirerek bizi etkiler. Örnekle ismine aşina olduğumuz glutamatı etkilediğinde daha yavaş hareket ederiz. Beyinciği etkilediğinde düşeriz kalkarız sonra tekrar düşeriz. Hipofizi etkilediğinde sekse ilgi duyarız. GABA nörotransmitteri etkilediğinde sakinleşiriz – Xanax ve Valium gibi-  sedatif hale geliriz. Bu arada alkolü anksiyolitik ilaçlarla birlikte tüketmemenin arkasındaki neden budur. 

Fark ettiyseniz yukarıdaki paragrafta tartıştığımız şey, alkolün antidepresan etkilerini açıklar: uyarıcı nörotransmiter glutamatı baskılar ve inhibitör nörotransmiter GABA’yı arttırır ve bizi daha iyi hissettirmeye yardımcı olur. Bunun anlamı şu: düşünceleriniz, hareketlerimiz ve konuşmanız alkol içtikçe yavaşlar ve ne kadar çok içersek bu etkileri o derece çok hissederiz. Bu arada alkolün etkileri bununla da sınırlı değil: alkol, beynimizin “ödül merkezinde” dopamin salınımını artırır. Bu basitçe ödül merkezimizi ifade eder ve bunu harekete geçirmeye yardımcı olan başka bir uyuşturucu madde ise, kokaindir. 

Alkolün bizi iyi hissettirmesinin arkasında yalnızca beynimiz yer almıyor. Alkol aynı zamanda kan damarlarını genişlettiği için beyne daha fazla oksijen gidiyor ve biz bu nedenle de kendimizi daha iyi hissediyoruz. Alkol aldığımızda üşümememizin daha doğrusu soğuğu hissetmememizin arkasındaki nedenle aynı şey !Kısaca alkolün bizi iyi hissettirmesinin arkasındaki kimyadan bahsetmek istedim. Peki beynimizde yer alan tüm nöronları etkileyen alkol nasıl oluyor da onları öldürmüyor? 

Alkol beyin hücrelerini öldürüyor mu?

Hayır, alkol beyin hücrelerini öldürmez ancak onlara ne kadar içtiğinizle doğru orantıda zarar verir. Yani cuma günü iş arkadaşınızla içtiğiniz iki kadeh şarap mükemmel bir makine olan beyninize veya sinir hücrelerine zarar vermez. Çünkü bir noktada evrimsel süreçte alkolü sindirebilir olduk. Üstelik alkol sindirme yeteneği bize en yakın tür olan primatlar dahi yok. Kolaylıkla sindirdiğimiz bu maddeyi aşırıya kaçmadan almamız, onun bize kısa vadede zarar vermeyeceğini garantiler, en azından tıp uzmanları bu konuda hem fikir. 

Alkolün etkileri, bir kadeh içkiden sonra bile beynimizde görülebilir ve sarhoş hissetmemize neden olur. Ancak bu belirtiler geçicidir ve geri dönüşümlüdür. Mevcut kanıtlar , alkolün beyin hücrelerini doğrudan öldürmediğini gösteriyor.

Peki, ne kadar alkol iyidir?

Bu sorunun net bir cevabı yok. Bu nedenle çok içtiğinizle ilgili bir şüpheniz varsa muhtemelen çok içiyorsunuzdur! Bu arada günlük alınması önerilen maksimum alkol miktarı her gün alıp almamanıza, yaşınıza, boyunuz ve kilonuza göre değişir. Ancak sağlık uzmanları bu konuda bir fikir birliğine sahip: her gün en fazla bir veya iki kadeh içmelisiniz üstelik bu miktar hangi alkol türünü kullandığınıza bağlı değişir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir