Kreatin saç dökülmesi yapar mı

2009 yılında yapılan bir araştırma kreatinin saç dökülmesine neden olabileceğini ima etti. Araştırma sonuçları, deneysel kontrol altında olmayan erkeklere verilen kreatinin dihidrotestosteron seviyesini arttırarak saç dökülmesini etkilediğini gösteriyordu. Kreatinin güvenli bir takviye olduğunu gösteren tüm çalışmaları bir kenara bırakırsak saç dökülmesine neden olabileceğini söyleyen bu araştırma ne kadar güvenli? Kreatin saç dökülmesi yapar mı gelin birlikte inceleyelim

Saç dökülmesine ne sebep olur?

Erkeklerdeki saç dökülmesi çoğunlukla dihidrotestosteron, testosteron ve genetik ile ilişkilidir. Bunu çoğunlukla erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırıyoruz. Kadınlardaysa saç dökülmesinin nedeni daha az anlaşılmıştır. Genetik faktörler, kadın tipi saç dökülmesine neden olabiliyorken kadınlardaki saç dökülmesinde genlerin oynadığı önem, erkeklerde oynadığı önemden daha az açıktır. Östrojen seviyeleri gibi ek faktörlerin kadın saç dökülmesi üzerinde bir miktar etkisi olduğu düşünülmektedir ancak burada yine çelişkili kanıtlar söz konusudur.

Kreatin saç dökülmesi yapar mı?

Şöyle bir gerçek var: supplementlerle ilgili araştırmalar çoğunlukla yine supplement üreticileri tarafından yapılıyor ve bunlar da tahmin edildiği üzere objektif değildir. Bu nedenle kreatinle ilgili yapılan araştırmalardan yalnızca biri kreatinin saç döktüğünü vurgulamıştır. Randomize bir araştırma bizi gerçek sonuçlara götürmese de bulgular değerlendirilmeye değer. 

Kreatini potansiyel olarak saç dökülmesine bağlayan tek bilimsel literatür, Clinical Journal of Sports Medicine’de yayınlanan 2009 tarihli çalışmaydı. Çalışma, üç hafta boyunca yirmi beş gram kreatin takviyesi alan yirmi rugby oyuncusunu ve testosteron seviyelerindeki farklılığı inceledi. Kısa süreli çalışma sonucuysa beklenildiği gibiydi: kreatin dihidrotestosteron hormonunu etkiliyordu. Dihidrotestosteronun genetik olarak saç dökülmesine yatkın erkeklerde erkek tipi kelliğin arkasındaki hormon olduğu sonucu bizi kreatinin dolaylı olarak saç dökülmesine sebep olabileceği sonucuna götürüyor. 

Kreatin saç dökülmesi yapar mı

Kreatinin saç büyümesine veya yenilenmesine müdahale etmesi mümkündür, ancak çalışmayı kıyaslayacak  herhangi bir yeni çalışma yapılmadı. Bununla birlikte çalışma kısa süreliydi, az sayıda ve randomize bir grupla yapılmıştı. Bu şu demek oluyor: bu kişilerde testosteron seviyelerini arttırmaya yönelik farklı genetik etmenler araştırılmadı. Üstelik çalışmanın kendisi dahi kreatinin saç dökülmesine neden olup olmayacağı üzerine değildi. Çalışma kreatinin testosteron seviyelerini nasıl etkileyeceğini inceliyordu.

Testosteron ve saç dökülmesi arasındaki ilişki

İdeal saç oluşum döngüsünü,  dinlenme evresi ve saç köklerinin düşmesi takip eder. Testosteron hormonu ise saç köklerine bağlanır. Saç köklerine bağlanan testosteron hormonu yüksekse saç büyüme evresi hızlanır. Bu, daha ince ve daha zayıf saç tellerine ve dolayısıyla saç dökülmesine neden olur. 

Peki bu büyük telaş neden?

Kreatin, kas kütlelerini artırarak iyi görünmek isteyen sporcular, özellikle erkekler tarafından yaygın olarak kullanılan popüler bir takviyedir. Güçlü kollar veya kel kalmak arasında seçim yapmak can sıkıcı bir ikilem olduğu için kreatinin saç dökülmesine vurgu yapması aynı kişilerde endişe uyandırması konuyu özel kılıyor.

Sonuç olarak

Kreatin ve saç dökülmesi arasındaki ilişkiyi araştıran herhangi bir çalışma olmasa da kreatin ve testosteron hormonu, testosteron hormonu ve saç dökülmesi arasındaki ilişki bazı araştırmacıları bu dolaylı sonuca gödürdü. Genel olarak, mevcut kanıtlara göre, kreatin çoğu yetişkin için güvenlidir. Bununla birlikte kreatin dihidrotestosteron seviyelerinde artışa neden olabileceğinden, saç dökülmesine yatkınsanız kreatin kullanmaktan kaçınmak veya kullanmadan önce doktorunuzla konuşmak doğru olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir