GENEL Yaşam Tarzı

Kalp atış hızınız ömrünüz hakkında ne söylüyor

Kalp atış hızınız ömrünüz hakkında ne söylüyor

Kalbin günde yedi litreden daha fazla kan pompaladığını biliyor muydunuz? Peki ya size kalp atış hızımızın ne kadar süre yaşadığımız hakkında size bir fikir verdiğini söylesem? Böyle bir ön tahminde bulunmanın delilik olduğunu biliyorum ancak yakın zamanda yapılan bir araştırma, kalp atış hızımızın yaşam süremizi etkilediğini söylüyor. Kalp atış hızınız ömrünüz hakkında ne söylüyor gelin birlikte bakalım!

Normali nedir

Kalp atış hızı veya nabız kalbin bir dakikadaki atış sayısını ifade eder. Kalp atış hızı kişiden kişiye değişebileceği gibi yaşa, cinsiyete, sağlık düzeyine ve genel yaşam tarzına bağlıdır. Bununla birlikte Türk Kalp Vakfı’na göre, bir yetişkin için normal dinlenme kalp atış hızı dakikada 60 ile 90 atış arasındadır. 

Önemsiz görünebilir, ancak kalp atış hızınızı bilmek, özellikle kalp ve damar hastalıkları riskini artıran herhangi bir sağlık durumunuz varsa, genel kalp sağlığınız için önemli bir göstergedir.

Nabzımı nasıl ölçerim?

Kalp atış hızınız ömrünüz hakkında ne söylüyor

Kalp atış hızınızı ölçmek, nabzınızı kontrol etmekle aynı şeydir. Nabzınızı veya bir başkasının nabzını bulmanın en kolay yolu bilek ve boynu kontrol etmektir. 

Bilekten nabzı ölçmek için işaret ve orta parmaklarınızı bileğin iç kısmına, boyundan nabzı ölçmek için ise parmaklarınızı boyundaki nefes borusunun yanına bastırmanız yeterlidir.

Nabzınızı hissettiğinizde 60 saniye ( bir dakika )  boyunca hissettiğiniz atışların sayısını ve hatta şiddetini not alın. 

Kalp atış hızınız ömrünüz hakkında ne söylüyor

Open Heart dergisinde yayınlanan bir araştırma, dinlenme kalp atış hızı dakikada yetmiş beş veya daha yüksek olan ellili yaşlarındaki erkeklerin kalp hastalığından ölme olasılığının, kalp hastalığı olan yaşıtlarına göre iki kat daha fazla olduğunu gösterdi. 

21 yıllık bu araştırmaya dayanarak, elli ile altmış yaşları arasında olup dinlenme kalp atış hızını koruyan erkeklerin, yetmiş  yaşından önce kalp damar hastalığına yakalanma olasılığının, kalp atış hızı yüksek akranlarına göre %44 daha az olduğu sonucuna vardı. Hatta ve hatta, elli ile altmış arasındaki her nabız artışının, önümüzdeki 11 yıl boyunca ölüm riskini %3 oranında artırdığını bildirdiler.

Kalp atış hızını ne etkiler

Genel olarak bazı alışkanlıklar ve genetik yapı dinlenme halindeki kalp atış hızını etkiler. Kalp ve damar hastalıklarından muzdaripseniz veya kolesterol seviyeniz yüksekse, obezseniz kalp atış hızınızın diğer kişilerden düşük olması olasıdır. Aynı zamanda yüksek stres seviyesi, uykusuzluk ve kafein tüketmek dinlenme halindeki nabız sayısının fazla olmasını etkiler. Bununla birlikte çocuklar genç yetişkinler ve kadınlar daha yüksek kalp atış hızına sahiptir.

Dinlenme halindeki kalp atış hızınızın sürekli olarak çok yüksek veya çok düşük olmasından endişeleniyorsanız ve neden olduğundan emin değilseniz, buna neyin sebep olabileceği konusunda doktorunuza danışmanız iyi bir fikirdir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir