Kolajen İşe Yarıyor Mu ?

Şişedeki “gençlik çeşmesi” kolajen hakkında çok fazla spekülasyon var. Kolajen işe yarıyor mu? Kolajen, insan vücudunda deri, tendonlar, bağlar ve diğer bağ dokularında bulunan ana proteindir. Tip I ve III esas olarak cildinizde ve kemiklerinizde, tip II öncelikle eklemlerde yer alıyor. Sağlıklı bir kolajen yapı, sıkı bir cilt için ön koşul. Ancak yaş ilerledikçe kolajen dengesiz hale gelir. İlk kırışıklıklar ve küçük çizgiler hızla ortaya çıkar. Neyse ki beslenme, doğru bakım ve kozmetik tedavilerle kolajen yapısının yaşa bağlı olarak bozulması bir ölçüde mümkün. Vücudun kendi kolajen üretimini artıran ve cildin görünümünü gözle görülür şekilde canlandıran gıda takviyeleri artık daha da fazla başarı vaat ediyor . Kolajen işe yarıyor mu yoksa bu boş bir çaba mı?

Kolajen: Yeni Bir Yaşlanma Karşıtı Ürün

Yaşlandıkça, kolajen üretimimiz azalmakla kalmaz, aynı zamanda kolajen kalitemiz de kötüleşir. Üstelik bu durum sarkmalara, ince çizgilere ve kırışıklıklara neden olur. İçilir veya sindirilir kolajen takviyelerinin arkasındaki teori, vücudumuzun kolajen ve kolajen üretimini iyileştirerek artırabilmesidir. Böylece cilt kalitesi, yaşlanma karşıtı faydalar ve eklem ve kas iyileştirmeleri gibi diğer tıbbi faydalar ile sonuçlanır.  Kolajenin peptidler ve hidrolizat gibi çok sayıda formülasyonu vardır. En popüler form hidrolize kolajendir çünkü daha düşük moleküler ağırlığa ve daha yüksek suda çözünürlüğe sahiptir. Bu da içeceklerde ve yiyeceklerde daha kolay çözülebileceği anlamına gelir. Diğer birkaç besine ek olarak kolajen içeren kolajen kemik suyunu da duymuş olabilirsiniz.  

Çoğu kolajen takviyesi, inekler ve balıktan yapılıyor. Vejetaryen ve vegan seçenekler söz konusu olduğunda, gerçeği söylemek gerekirse, kolajen ürünleri satan bitki bazlı takviye markalarına rağmen alternatif yoktur. Bu takviyelere daha yakından baktığınızda, vejeteryan ve vegan seçeneklerinde , vücudun kendi kolajenini uyaran ancak hiç kolajen içermeyen C vitamini ve çinko gibi bileşenlerle kolajen artırıcı olduklarını göreceksiniz .

Kolajen İşe Yarıyor Mu ?

Kolajen İşe Yarıyor Mu?

Günlük olarak yapılan klinik deneyler, bir kolajen takviyesinin vücudun kendi kolajenini parçalamayı yavaşlatma yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Ancak bu deneylere bazı bilim insanları şüphe ile yaklaşıyor. Bunun en büyük iki  nedeni:

  • Deneyler yalnızca hayvanlar üzerinde test ediliyor.
  • Yapılan bilimsel çalışmaların çoğunun, kolajen üreten markalara ait olması.

Kolajen takviyelerinin en kapsamlı incelemesi Journal of Drugs in Dermatology‘de yayınlandı. Çalışmada kolajen tüketip tüketmediğini bilmeyen iki kontrol grubu yer alıyordu. Bu iki gruptan birine kolajen diğerine ise yalnızca plasebo verildi. Deney sonucunda; cilt yaşlanması için oral kollajen takviyelerinin kısa ve uzun süreli kullanımı için ön sonuçlar umut vericiydi. Oral kollajen takviyeleri ayrıca cilt elastikiyetini arttırdı. Kolajen takviyelerinin güvenli ve bildirilen herhangi bir yan etkisi olmadığı sonucu ortaya çıktı.

Kolajen Üretimini Arttırmanın En Etkili Yolları

Kollajen seviyelerini yeme ve içme yoluyla artırmanın etkinliği konusunda yapılacak daha çok çalışmaya ihtiyacımız bulunuyor. Klinik çalışmalarda kollajen üretimini arttırdığı kanıtlanmış başka yöntemler de var. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Güneş kremi kullanmak.
  • Antioksidan gıdalar tüketmek.
  • Sigara ve alkol tüketmemek.
  • Rafine şeker tüketmemek.
  • Düşük tempolu egzersiz yapmak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir