Detox İşe Yarıyor Mu?

Çoğumuz detoks vaatleri ile baştan çıkarıldık. ‘Hızlı kilo verme!’, ‘Mükemmel bir cilt!’ ‘ Yüksek enerji hali!’ Bu vaatleri göz ardı etmek zor. Detox işe yarıyor mu bugün bu popüler sorunun yanıtlarını bulacağız.

Nasıl Çalışıyor

Bazı insanlar, detoks diyetinin vücudundaki toksinleri atmaya ve kilo vermeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Tipik olarak bir kişi, detoks diyetinin bir parçası olarak detoks içeceklerini içerecektir. Buna rağmen, bu tür içeceklerin ve diyetin herhangi bir detoksifikasyon etkisi olduğuna dair çok az kanıt vardır.

Detoksifikasyonun tıp biliminde bir temeli var. Doktorlar genellikle, bir kişinin kendisine zarar veren belirli ilaçlara bağımlılığı olduğunda bu terimi kullanıyor. Bunun dışında, detoksifikasyon, akut zehirlenme yaşayan bir kişinin tıbbi olarak desteklenme yöntemini de ifade eder. Detoksifikasyon, bir kişinin bağımlı olduğu ilaçları almayı bırakmaya çalışırken yaşayabileceği herhangi bir yoksunluk belirtisine yardımcı olur. Yani detox diyetleri veya içecekleri ile tıbbı anlamda bir bağlantısı yoktur.

Ne yiyebilirsin ne yapamazsın

Bu, uyguladığınız detoks diyetine bağlıdır. Bir çok yöntemi var. Bazı detox diyetleri oruç tutmayı veya sadece sıvı içmeyi içerir . Bazıları ise meyve ve sebzeler gibi su bazı yiyeceklere izin verir . Tipik olarak kısa diyetlerdir – uzun vadede sadık kalabileceğiniz bir yeme şekli değildirler. Detox diyetlerini alışkanlık haline getirmek vücuda uzun vadede zarar verecektir.

Çaba Seviyesi: Yüksek

Bilimsel destekleri olmamasına rağmen, birçok ‘detoks diyeti’ yıllar içinde ortaya çıktı ve büyük ölçüde popüler. Detox diyetlerin temeli az tüketmek üzerine kurulduğu için, bu doğal olarak yağ yakımına neden olur. Bir detoks diyetinin güvenli olup olmadığı, plana ve bu plana ne kadar süre bağlı kaldığınıza bağlıdır. Detoks diyetleri tipik olarak çok katıdır ve aynı birkaç şeyi defalarca yemeyi içerir. Detoks diyeti fikri çekici geliyorsa, sebzelere, meyvelere, kepekli tahıllara ve yağsız proteine odaklanan “temiz” yemeyi deneyebilirsiniz. 

Bazı detoks planları, şifalı bitkiler, haplar, tozlar, lavmanlar ve diğer kolon temizliği biçimlerini önerir . Yöntemler değişiklik gösterir ve genellikle yalnızca önerenin web sitesinde bulunan ürünleri içerir.

Detox İşe Yarıyor Mu?

Hedefiniz kilo vermekse , bir detoks diyeti birkaç kilo vermenize yardımcı olur, ancak muhtemelen bu kiloları geri alacaksınız. Sonuç olarak, hiçbir şey başarmadınız ve bu kesinlikle sağlıklı bir yaklaşım değil.  Amacınız sisteminizi detoks etmekse, zamanınızı veya paranızı boşa harcamayın. Vücudunuz, ne yerseniz yiyin toksinlerden kurtulma konusunda uzmandır.

Toksinler karaciğerinizde , böbreklerinizde veya vücudunuzun başka herhangi bir yerinde birikmez ve son detoks harikasıyla onlardan kurtulamayacaksınız. Özellikle karaciğerinizi takviyelerle detoks etmeyi veya diyetin belirlediği yıkanma ihtiyacını “temizlemeyi” vaat eden diyetlerden kaçının .  Değerli tek detoks diyeti türü, işlenmiş, yüksek yağlı ve şekerli yiyecekleri sınırlayan ve bunları meyve ve sebzeler gibi daha bütün yiyeceklerle değiştiren diyettir  . Bu temiz beslenme yaklaşımı, vücudunuzu en iyi şekle sokmak için en iyi seçeneğinizdir.

Vücuttaki Dört Ana Detoksifikasyon Organı

Karaciğer – gıdalardaki toksik maddelerin kan dolaşımınıza geçmesini önlemede bir filtre görevi görür. 

Böbrekler – sürekli olarak kanınızı filtreliyor ve idrar şeklinde toksinlerden kurtuluyor.

Kolon – hem sağlıklı hem de sağlıksız kimyasallar üreten bakteriler içerir. Bağırsak hareketlerini düzenli tutmak istiyorsunuz çünkü asıl görevi toksik kimyasalları size herhangi bir zarar vermeden önce dışarı atmaktır.

Akciğerler – vücudunuza giren toksinleri solunum yoluyla ortadan kaldırır.

Sonuç

Son yıllarda detoks diyetleri hakkında çok şey duyduk. Ancak, sağlık açısından hiçbir faydası olmayan bu diyetler tamamen aldatmacadır. Vücudunuzu temiz ve sağlıklı hale getirmenin birçok yolu vardır. Detox diyetleri, onlardan biri değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir