Egzama ve sedef arasındaki farklar

Egzama mı sedef mi? Hatalı bağışıklık sisteminin ürünü olan bu iki cilt sorunun ayırt edici bazı özellikleri var. İşte egzama ve sedef arasındaki farklar ve bilmeniz gerekenler! 

Sedef hastalığı: cilt hücreleri erken olgunlaştığında 

Sedef hastalığı, beyaz kan hücrelerinin belirli kimyasalları çok fazla ürettiği ve bunun sonucunda iltihaplanmayı tetiklediği düşünülen bir otoimmün bozukluktur. Bu, cilt hücrelerinin normalden çok daha hızlı oluşmasına ve kısa sürede ölmesine neden olur. Sonuç: cildinizde kalın bir hücre birikme. Birikme, sedef hastalığının özelliği olan gümüşi kırmızı plakların şeklini alır. En görünür semptomlar cildinizde ortaya çıksa da, sedef hastalığının kalp hastalığı, diyabet ve Crohn hastalığı riskinizi artırma gibi başka komplikasyonları olabilir.

Egzama: cilt tabakası bozulduğunda

Egzama aslında yedi farklı kaşıntılı cilt durumu için kullanılan şemsiye bir terimdir. Genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve en rutin olarak yüzde ve dizlerin arkasındaki yumuşak noktada gelip giden kaşıntılı döküntüler içeriyor. Literatürde tanımlanamayan ve iyileşmeyen cilt problemi olarak geçiyor. 

Egzama ve sedef arasındaki farklar

Sedef hastalığında, bağışıklık hücrelerinin aşırı üretimi, cilt hücrelerinin dış tabakasının bir ay yerine sadece birkaç gün içinde yaşam döngüsünden geçmesine neden olur. Sonuç, cildinizde biriken süper hızlı oluşan bir hücre tabakasıdır. En yaygın sedef hastalığı türü olan plak sedef hastalığının karakteristiği olan cildinizde kırmızı, gümüşi pullardan oluşan kalın kaplamanın nedeni budur.

Egzama, cildin tahriş edicilere ve alerjenlere karşı koruma yeteneğininin sonucudur. Yaraları sedef plakları kadar kalın değildir ve çoğunlukla bazen şişen, çatlayan ve hatta sıvı sızan kuru cilt olarak görünür (sedef hastalığıyla değil egzama ile uğraştığınızın açıklayıcı bir işareti). 

Egzama genellikle ellerde, kolların iç kısmında, dizlerin arkasında ve cildinizin kıvrımlarındadır. Sedef hastalığı kafa derisinde, belde, dizlerde ve dirseklerde daha sık görünse de yüzünüz dahil her yerde ortaya çıkar. 

Sedef hastalığı ve egzamayı birbirinden ayırmanın başka bir yolu, başladıkları zamandır. Çok sayıda istisna olmakla birlikte egzama genellikle 5 yaşından önce, sedef hastalığı ise genellikle 15-35 yaşları arasında ortaya çıkar.

Görünüm farklılıkları

Sedef hastalığı kırmızı görünür ve genellikle gümüşi pullarla kaplıdır. Egzamanın tipine bağlı olarak, etkilenen ciltte kabarma, kabuklanma, dairesel lezyonlar gelişebilir veya şişebilir. Egzama lekelerinde beyaz plaklar olmaz.

Konum farklılıkları

Sedef hastalığı genellikle dirseklerde ve dizlerde oluşur ve başlangıçta sadece kuru, kaşıntılıdır. Sedef hastalığı, diğer yerlerin yanı sıra avuç içlerinde ve ayak tabanlarında ortaya çıkabilir. Egzama ise genellikle,  el ve ayak parmakları arasında ve diğer hassas bölgelerde de ortaya çıkar.

Egzama sedef olur mu?

Hayır, dönüşmez çünkü bunlar tamamen ayrı durumlardır. Her ikisinin de genetik temeli vardır. Egzama, cilt tabakasının en üst bölgesindeki bozukluktur, sedef hastalığı ise cilt tabakasının erken olgunlaşması ile alakalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir