EFSANE AVI Yaşam Tarzı

Kişisel gelişim kitapları neden işe yaramıyor?

Kişisel gelişim kitapları neden işe yaramıyor

Daha önce hiç kişisel gelişim kitabı okudunuz mu? Ben okudum ve ironik olarak kişisel gelişim kitaplarının neden işe yaramadığını araştırma fikrim bir kişisel gelişim kitabı okuma anında oluştu. Yalnız değildim çünkü popülaritelerine rağmen, kendine yardım kitapları hakkında çok fazla eleştiri var. Bu kitaplarla bir sorunum yok, her gün yenisi çıkıyor ve belli ki arz talebini yaratıyor. Peki ama tüm kişisel gelişim kitaplarının aynı şeyi farklı versiyonlarda söylediklerini bilmemize rağmen neden onları satın alıyoruz? Ve daha da önemlisi muazzam miktarda kendine yardım bilgisine rağmen, kişisel gelişim kitapları neden işe yaramıyor?

Temel olarak eleştiriler üç grupta kategorilendirilmiş. Bunlar:

  • Yanlış bilgiler: kendine yardım kitapları her zaman için bir ruh bilimcinin elinden çıkmıyor. Üniversitede makine mühendisliği okumuş ve yüksek lisansını konstrüksiyon alanında tamamlamış birinin ruh sağlığı üzerine yazdığı şeyleri okumak, sizi nihayetinde profesyonel destek almaya kadar götürür.
  • Plasebo etki: bir kitabı ‘bu kitabı okuyacağım ve hayatım değişecek’ mantrası ile okumak, kitap içeriğinden bağımsız olarak sizi iyi hissettirir. Bunun okuduğunuz şey ile ilgisi yok.
  • Kişisel gelişim pek kişisel değil: kendine yardım kitaplarını okumak sorunun nedenine inmez, çünkü sizin için değil herkes için yazıldı. Travma, stres, üzüntü veya boşanma… Yaşadığınız tüm olumsuzluklara göstereceğiniz tepsi size özeldir dolayısıyla herkes için yazılan bir şey, sizi iyileştirmez.

Bununla birlikte bazı eleştirilerin tonu, kendine yardım kitaplarını yazanların, kendine yardım kitaplarının kendileri kadar popüler olması yönünde. Kabaca instagramda popüler olmanın kişiye guruluk kapılarını açması, eleştiri oklarını kişisel gelişim kitaplarına çeviriyor görünüyor.

Plasebo etki

Yukarıdaki ikinci noktayı yakınlaştırmak istiyorum: kişisel gelişim kitaplarının gösterdiği etki, placebo. İyi ama bu iyi bir şey değil mi? Herhangi bir okuyucu placebo olsun veya olmasın bir kendine yardım kitabını iyi hissetmek için alıyor ve gerçekten iyi hissediyorsa, bu kişisel gelişim kitabının işe yaradığını gösteriyor. Ama aslında sorun burada yatıyor: kendine yardım kitabının işe yarayıp yaramadığı türüne ve sunulan özel tavsiyeye bağlıdır. “ Beş Adımda büyük zenginliğe ulaşın’ ‘ Gerçekten istersen olur’ ‘ Gülerek gitmediğin işten çık’ gibi gerçeklikten ve gerçekleşme ihtimalinden uzak tavsiyeler, yazarın kişisel deneyimlerini dahi içerse, yazarın hikayesini merkeze aldığı için işe yaramıyor. Bir ruh bilimcinin elinden çıkmayan çoğu kişisel gelişim kitabı, satın alan kişiyle, yani okuyucuyla ilgili değildir, kitabın yazarıyla ilgilidir. Kitapların bariz anlamı, yazarın liderliğini takip etmeyi içeriyor.

Peki yazara faydalı gelen keşifler size de yardımcı olacak mı? Belki. Mantıklı olduklarını ve uyabileceklerini düşünüyorsanız, fikirlerini kesinlikle zevkle uygulamalısınız, ancak işe yaramazsa, denediğiniz şeyin hiçbir zaman size ait olmadığını düşünmek faydalı olur.

Farklı durumlar için farklı vuruşlar

Gerçek şu ki kimse sizin dünyanızı sizin iç bakış açınızdan bilemez. Bir sorununuz varsa, o sorun yalnızca size aittir. Hepimiz çoğunluklu benzer olayları yaşasak da her birimiz için yansımalar ve yankılanmalar benzersiz olacaktır. Sorunları güvendiğimiz insanlarla paylaşmanın bizi hafiflettiği yönündeki söylem doğru olsa da bir nebze yanlış yorumlanıyor. İçimizde dönen şeyleri yüksek sesle söylemenin bizi iyi hissettirdiği durumlar objektifin diğer tarafından baktığımız anda gerçekleşir. Bize farklı perspektif sunan her şey, kişisel gelişim kitapları da dahil, durumları farklı yorumlamamıza olanak sağlar. Çünkü, hayatı yorumlamamızın bir kısmını, yalnızca  çevresel edinimlerimizle kazandık. Başkalarının başarılarından ve hatalarından ders almak muazzam derecede değerli bir varlıktır.

Peki ama kişisel gelişim kitapları neden ve nasıl işe yaramıyor?

Bir düşünün. Formda kalmaya devam etmek, öğrenmeye devam etmek, düşünmeye devam etmek, planlamaya devam etmek… Aradığınız sonuçlara ulaşmak için gereken disiplin miktarıyla gerçekten yüzleşmekten çok kolaydır. Peki ama ya uygulamak? 

Bu makale kişisel gelişim kitaplarının işe yaramamasının ana sebebini okuyucunun kendisine bağlıyor. Bir kendine yardım kitabı satın almak çok basit bir eylem olsa da, kitap içeriğini içselleyip uygulamak o kadar kolay değil. Kitabı satın almaya karar veriyoruz, içindeki talimatları izlemeye değil.  Makaleye göre bir kişisel gelişim kitabı, yavaş yavaş ve not alarak okunmadıkça, işe yaramıyor. Not aldığımız kısımları tekrar tekrar ve tekrar okumak, kitabın tamamını okumaktan daha önemli. Bu nedenle cümleleri geviş getirir gibi, ağımıza dolamalı, bunu yaparken zihnimizde talimatları içselleştirmemizin doğru olacağını söylüyor. 

‘İstediğini al ve devam et’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir