Anne ve Çocuk Cilt sorunları Cilt ve Saç Sağlığı Yaşam Tarzı

Fiziksel mi, kimyasal mı? Hangi güneş kremini almalıyım?

Hangi güneş kremini kullanmalıyım?

Fiziksel güneş kremi mi daha iyi yoksa kimyasal güneş kremi mi? Tüm bunların anlamı ne? Çok fazla güneş kremi dili var ve fiziksel ile kimyasal güneş kremi arasındaki farkın ne olduğunu bilmiyorsanız, bu makale size fikir sunacak: hangi güneş kremini almalıyım. Başlayalım!

Fiziksel ve kimyasal güneş kremi arasındaki fark nedir?

Bu tür güneş kremleri arasındaki kritik fark, ışınları nasıl engelledikleridir. Fiziksel güneş kremi UV ışınlarına karşı fiziksel bir bariyer oluştururken kimyasal filtreler spektrumu emer ve dağıtır. Fiziksel  güneş kremleri cilt yüzeyinde  bir kalkan görevi görürken, kimyasal güneş kremleri cilde nüfuz ederek sünger gibi davranır.  Bunlar daha ağırdır ve ciltte beyazımsı bir kalıntı bırakır. Anında etki gösterse de sık sık tekrarlanması gerekir. Kimyasal güneş kremlerinin etkisi ise daha uzun sürer ancak güneşe çıkmadan yirmi dakika önce uygulanması gerekir. 

Pratikte fiziksel güneş kremleri, faydalarına rağmen, kimyasal muadilinden daha ağır bir formülasyon olmuştur. Çoğunlukla altta bir nemlendiriciye ihtiyaç duyar ve geç dağılır. Makyaj yapmaya ihtiyacınız olduğunda, örnekle kapatıcının cildiniz ile uyum sağlamasını önler.

Aradaki farkı nasıl anlarım?

Cevap basit. İpuçlarından biri etiketleri okumakta yatıyor. Basitçe bileşenler olarak Çinko Oksit ve Titanyum Dioksit görüyorsanız, o zaman fiziksel bir güneş koruyucudur. Avobenzone, oxybenzone, octinoxate, tinosorb, vb. gibi ismine aşina olmadığınız bileşenler görüyorsanız elinizdeki bir kimyasal güneş koruyucudur

Fiziksel güneş kremi mi kimyasal güneş kremi mi, hangi güneş kremini almalıyım?

Fiziksel güneş kremleri daha az tahriş etme eğiliminde oldukları için, hassas bir cildiniz varsa sizin için iyidir. Akne, sivilce veya cilt deformazyonunuz varsa da almanız gereken güneş kremi fiziksel koruyucu olmalıdır. Fiziksel güneş kreminin ana bileşenlerinden biri olan Çinko Oksit, iltihap önleyici faydalara sahiptir. Cilde nazik davranır bu nedenle pişik kremleri gibi bebek ürünlerinde bile kendine yer bulur.

Kimler fiziksel güneş kremi kullanmamalıdır?

Suya dayanıklı bir güneş kremi arıyorsanız, almanız gereken güneş kremi kimyasal içerikli olmalıdır. Örneğin tüm yazı denizde geçirmeye yemin ettiyseniz, fiziksel güneş koruyucu sizin için yetersizdir. Benzer şekilde, gün içinde spor yaparsanız veya çok terlerseniz, kimyasal güneş koruyucularını daha etkili bulacaksınız. 

Artılar ve eksiler – kimsayal güneş kremleri

  • Kimyasal güneş kremlerinin uygulanması hızlı ve kolaydır ve mineral güneş kremlerinin aksine ciltte beyaz bir film bırakmazlar. Dahası, kimyasal güneş kremleri, cildi UV ışınlarından ne kadar süre koruduklarına bakan tüketici testlerinde istatistiksel olarak daha iyi performans gösteriyor.
  • Kimyasal güneş kremleri hassas ciltler için uygun değildir. Çünkü bu kişilerde alerjik reaksiyonlara, melazmaya neden olur ve rozasea varsa, etkisini arttırır. 

Artılar ve eksiler- fiziksel güneş kremleri

  • Mineral güneş kremlerindeki en yaygın iki bileşen olan titanyum dioksit ve çinko oksit, FDA tarafından genel olarak güvenli ve etkili olarak kabul edilen tek güneş kremi bileşenleridir. Ciltte emilmez bu nedenle hassas ciltler, çocuklar ve yaşlılar için güvenlidir. 
  • Fiziksel güneş kremleri, anında etki gösterir. 
  • Fiziksel güneş kremleri  kalın olduğu ve cildin üzerine oturduğu için sivilceye yatkın kişilerde sivilce oluşumuna neden olur. 
  • Ciltte beyaz görünümden hoşlanmıyorsanız, sizin için uygun değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir