Tarihi geçmiş güneş kremi

Konu güneş kremi olunca, kafa karıştıran çok şey var: fiziksel koruyucu mu kullanmalıyım yoksa kimyasal koruyucu mu?  Otuz faktör mü iyi, elli faktör mü? Geçen yıl aldığım güneş kremini kullanmalı mıyım, onu çöpe mi atmalıyım? Tarihi geçmiş güneş kremi kullanabilir miyim yoksa bana zarar mı verir? 

Gerçek şu ki güneş kremi uygularken yaptığımız birçok hata var ve bunlardan biri de bozulmuş güneş kremini kullanmaya devam etmek. Peki aynı şey son kullanma tarihi geçen güneş kremi için de geçerli mi gelin birlikte inceleyelim.

Tarihi geçmiş güneş kremi kullanabilir miyim?

Cevap, elinizdeki güneş kreminin koruyucu özelliğine göre değişir. Kimyasal güneş kremleri son kullanma tarihleri geçmişse, kullanılmaz -hiç açmamış olsanız dahi. Fiziksel güneş kremlerinde ise çinko oksit ve titanyum dioksit cildi korumaya devam eder.  Bu nedenle en fazla bir yıl önce açtığınız ama son kullanma tarihi geçmiş fiziksel koruyucu özelliği olan güneş kremlerini kullanmaya devam etmenizde sorun yok. 

Peki ya güneş kreminin içindeki emülsiyon?

Güneş kremlerinde son kullanma tarihleri ​​sadece koruyucunun bozulma riski için değil, aynı zamanda emülsiyonun kendisi için de geçerlidir. Bozulmuş güneş kremlerinde yağ ve su fazı ayrılacak ve mineraller de muhtemelen dibe çökecektir. Elinizdeki güneş kremi, son kullanma tarihi geçsin veya geçmesin bu şekilde ise bu, bozulduğu anlamına gelir ve kullanılmaz.

Güneş kreminin üzerinde tarih yoksa?

Kısa bir hatırlatma: tüm güneş koruyucularının üzerinde son kullanma tarihi yazmaz, hatta bu zorunlu dahi değildir. Bu durumda uymanız gereken ilk talimat, onu ne zaman satın aldığınızı hatırlamaya çalışmanız olmalı. Tipik olarak güneş kremlerinin raf ömrü üç yıldır. Satın aldığınız tarihi hatırlıyorsanız, bu iyi haber çünkü üretimin üzerinden üç yıl geçmiş, satın alma tarihinden değil. Unutmayın, son kullanma tarihi aynı zamanda saklama talimatlarını takip ettiğinizi de varsayar; bu, güneş kreminizi güneşte veya sıcaklık düzenlemesi olmayan bir yerde saklıyorsanız, son kullanma tarihine bakmadan onu atmanız anlamına gelir.Sonuç olarak üç yıl önce aldığınız bir şeyi yüzünüze sürüp sürmemeniz arasında bir seçim yapacaksanız ikinci seçenek daha güvenli gibi görünüyor.

Süresi dolmuş güneş kremi hiç yoktan iyidir

Güneş kremindeki kimyasallar zamanla bozulur – ısı ve güneş ışığı süreci hızlandırır. Böyle bir durumda güneş koruyucunun koruyucu özelliği azalır. Süresi dolmuş bir güneş koruyucusu tamamen etkisiz olmasa da, bozulmaya başlamışsa size ihtiyacınız olan korumayı sağlayamayacak olma olasılığı yüksektir. Dermatologlar güneş koruyucusuz veya süresi geçmiş krem ile yola devam etmek arasında kaldıysanız, ikinci seçeneğin daha güvenli olduğunu söylüyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir