GENEL Mineral Vitamin ve Mineral

Magnezyum eksikliği belirtileri

Magnezyum eksikliği belirtileri

Türk Tabipler Birliği nüfusun yaklaşık yarısının magnezyum eksikliği gösterdiğini söylüyor. Onlardan biri olup olmadığınızı ve hangi belirtilere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin. İşte madde madde magnezyum eksikliği belirtileri!

Neden magnezyum eksikliği yaşıyorum

Birkaç sebebi var. İşte bunlardan bazıları:

  • Yanlış beslenme. Vücudumuz tükettiğimiz her şeker molekülünü işlemek için magnezyum kullanır. Kahve ve çaydaki kafein ve tabii alkol magneyum atılım seviyelerini yükseltir. Bu arada – içme suyundaki florür, magnezyum emilimi için kafeinle yarışıyor!
  • Topraktaki düşük mineral düşük seviyeleri. Modern tarım teknikleri magnezyum depolarını tüketir. Sebze ve meyveler 1950’lere oranla yüzde kırk seviyelerinde daha az mineral içerir.
  • Çölyak hastalığı veya irritabl bağırsak hastalığı gibi belirli sindirim sistemi hastalıkları, kronik ishale neden olur ve vücudun besinleri emme yeteneğini engeller.
  • Ve son olarak, magnezyum, antibiyotikler, kortizon, prednizon ve kan basıncı ilaçları gibi birçok tıbbi ilaç ve östrojen bileşikleri tarafından tüketilir.

Magnezyum eksikliği belirtileri: erken dönem

Liste uzun! Çünkü magnezyum, hücrelerin tüm işlevlerine burnunu soktuğu için eksikliği birçok şekilde kendini gösterir. Üstelik erken dönem magnezyum eksikliği belirtileri ile uzun dönem belirtiler aynı da değil. Kandaki değeri normal sınırlarda çıksa dahi vücuttaki gerçek magnezyum değeri ölçülemediğinden eksikliğini ölçmeye spesifik bir test yoktur. Kabaca magnezyum eksikliğini işaret eden belirtileri yaşıyorsanız, muhtemelen magnezyum eksikliğiniz vardır.

Magnezyum eksikliğinin ilk belirtilerinden biri genellikle yorgunluktur. İyi ama bu bir durumun spesifik belirtisi olamaz diyorsanız cevap basit: magnezyum eksikliğinde yorgunluk kendini kas yorgunluğu olarak gösterir. Kas yorgunluğu takiben kas kramlarına ve kas kaybına dönüşür. İştahsızlık ve mide bulantısı erken evrelerdeki diğer yaygın semptomlardır. Bununla birlikte, başlangıçta herhangi bir semptom fark etmeyebilirsiniz. Ancak elimizde hazır üç done var: kas yorgunluğu, iştahsızlık ve mide bulantısı

Magnezyum eksikliği tedavi edilmezse uyuşma ve karıncalanma, ruh hali değişiklikleri, anormal kalp ritimleri ve nöbetler gibi belirtiler geliştirebilirsiniz.

Magnezyum eksikliği belirtileri: geç dönem

Kramplar: erken dönemde kas yorgunluğu ile kendini gösteren eksiklik artık kramlara dönüşmüştür. Elinizde kitap rahat bir pozisyondayken aniden gelen ve sıklıkla yaşadığınız kramplar magnezyum eksikliğinin en belirgin göstergeleridir. 

Uykusuzluk: uykusuzuk yaşayan o kişiyeniz muhtemelen magnezyumun iyi uykuyu garantilediğini duymuş olmalısınız. Çünkü beyinde sakinleşmeyi sağlayan nörotransmitterin vazgeçilmezidir. Tabii bu durum stres, endişe gibi tüm ruhsal durumlar için geçerlidir.

Kemik erimesi: magnezyum diğer tüm mineraller gibi kemiklerde depolanır. Magnezyum depolarımız boşaldıkca bu kendini kemik erimesi olarak gösterir. Yakın zamanda kendinizi daha güçsüz hissediyorsanız, yaşlı veya menapozdaysanız magnezyum takviyelerini denemekten çekinmeyin.

Benzer şekilde depresyon, sara, diyabet, parkinson,dolaşım bozuklukları, hipertansiyon, migren ve küme baş ağrısı tanıları olan hastalar, astım, strese bağlı bozukluklar, kulak çınlaması magnezyum eksikliği sendromunun sonuçları olabilir.

Magnezyum eksikliği testi

Standart kan testleri, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi diğer elektrolitleri test etmelerine rağmen magnezyum için doğru sonuç vermez. Çünkü magnezyumun yalnızca yüzde ikisi kanda asılı kalır. Magnezyum ekliğinin semptomlarını yaşıyor ancak yine de bundan emin olmak istiyorsanız doktorunuza magnezyum RBC testi yapılmasını isteyin. Yakın zamanda bu testi yaptım ve değerimin 1,8 olduğunu öğrendim. Magnezyum normal değer aralığı ise 1,7 ile 2,3 mg/dL’dir. Burada sınırla olduğum anlaşılıyor. 

Takviye almak zorunda mıyım?

Çoğu zaman evet! Magnezyum genellikle emilmez ve D vitamini eksikliğiniz varsa veya D vitamininiz düşükse, emilmesi daha da zordur. Bunun da ötesinde, çoğu gıda doğal magnezyum düzeylerinden yoksundur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir