Kabızlığa Ne İyi Gelir

Kabızlığa ne iyi gelir. Türkiye’de her beş kişiden birinin dönemsel veya kronik şekilde kabızlık yaşadığı tahmin ediliyor. Bu oldukça yüksek bir oran. Kabızlık; bağırsak hareketlerinin yetersiz olması durumudur. Haftada üçten az dışkılama kabızlık belirtisidir.

Kabızlık sorunu çoğunlukla beslenme alışkanlıkları ile ilişkilidir. Bu nedenler beslenme düzenimizde yapacağımız değişiklik kabızlığa ne iyi gelir sorumuzu cevap olacaktır.

Kabızlığa Neden Olan Besinler Nelerdir?

Tuz ve yüksek tuzlu tüm gıdalar. 

Pirinç.

Kırmızı et.

Pişmiş havuç.

Muz.

Yumurta.

Patates.

Beyaz undan yapılan her şey ( ekmek, kek, börek vb.)

Mısır gevrekleri.

Ayva.

Kakao ve çikolata

Kabızlık İçin Beslenme Önerileri

Kabızlığa sebep olacak besinleri sıraladık. Şimdi sıra esas sorumuzda. Kabızlığa ne iyi gelir?

Lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcıdır. Dışkıyı daha yumuşak ve geçirgen hale getirerek bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Lifli gıdalar yalnızca su alımı yeterli düzeyde ise şişip bağırsak hareketlerini düzenler. Kabızlık sorununuz varsa veya kabızlığa yatkınsanız  sıvı alımını arttırmanız lifli besinlerden daha fazla fayda görmenizi sağlar. Lifli beslenmeye alışkın değilseniz diyetinizi hızlı bir şekilde değiştirmenize gerek yoktur. Bu gıdaları diyetinize yavaş yavaş eklemeniz daha doğru olacaktır. Lifli beslenmeye alışkın olmayan kişilerde başlangıçta gaz ve şişkinlik olabilir. Gaz ve şişkinlik hali zamanla sona erecektir.

Yoğurt, zengin bir probiyotik kaynağıdır.
Yoğurt, zengin bir probiyotik kaynağıdır.

Kabızlığa İyi Gelen Takviyeler Nelerdir?

  1. Probiyotikler

Probiyotikler bağırsakta yer alan iyi huylu bakterilerdir ve bağırsak mikrobiyotası düzenler. Bağırsaklardaki probiyotik sayısının azalması bağırsaklarda işlevsel bozukluğa ve kabızlığa  neden olabiliyor. The American Journal of Clinical Nutrition’ın  2014 te yaptığı araştırma probiyotik takviyesi alan kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bağırsak hareketlerinin düzeldiği sonucuna varmıştır. 

  1. Magnezyum

Kas ve eklem sağlığı için gerekli olan magnezyum bağırsak hareketlerini de düzenleyerek kabızlığı engeller. Yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda magnezyum içerir.

Kabızlık İçin Diğer Çözümler Nelerdir?

Siyah çay ve kahve tüketimi kabızlığa neden olur, her gün rezene çayı içmek bağırsak faaliyetlerini düzenler.

Yemeklerden sonra bir tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek faydalı olacaktır.

Dışkılama öncesi ütü ile ısınan bir havluyu karna bağlamak veya sıcak su torbasının üzerine oturmak yardımcı olacaktır.

Kabızlık İçin Doktor İbrahim Saraçoğlu Kürü

Taze portakal yaprağı ve bir miktar su on on iki dakika kadar suda kaynatılacak. Bu su bir saat suda bekletildikten sonra içmeye hazır olacaktır. Bu kürü dört veya beş gün uygulayabilirsiniz. Şiddetli kabızlık için pırasanın da iyi bir çözüm olduğunu söyleyen Dr. İbrahim Saraçoğlu, her yemek öncesi bir çorba kasesi zeytinyağlı ve pirinçsiz pırasa tüketilmesini öneriyor.

Kabızlık İçin Yulaf Kahvaltısı

Bir kişi için malzemeler

  • Üç yemek kaşığı yulaf gevreği
  • Üç adet kuru kayısı
  • Üç adet ceviz
  • Bir çay kaşığı keten tohumu tercihe bağlı chia tohumu
  • İstenilen kadar yoğurt

Yulaf gevreğini birkaç dakika tercihen yumuşayana kadar suda kaynatalım. Lapa kıvamına geldiğinde ocaktan alalım. Bir iki dakika soğumasını bekledikten sonra bu malzemeleri lapa haline gelmiş yulafa ekleyelim. Bu tarifin hazırlanışı ortalama beş dakika sürdüğü için hem hızlı hem sağlıklı bir kahvaltı tercihi olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir