en iyi alkali gıdalar

Bağırsaklarınız gerçekten ikinci bir beyin gibidir. Bu nedenle, sağlıksız olduklarında ruh halinizi, sindiriminizi ve enerjinizi ciddi şekilde etkileyebilir. İyi haber şu ki, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak oldukça kolay. İlk adım mı? Diyetinize alkalini artıran daha fazla yiyecek eklemeyi deneyin. İşte en iyi alkali gıdalar!

Alkali diyet: nedir?

Okulda kimya derslerinden, asit ve alkali kavramlarına aşina olacaksınız. Temel olarak pH seviyesi sudan (ortalama pH7 ve pH 8,5 ) yüksek olan her şey asidiktir.  Daha basit bir ifadeyle, tadı ekşi olan ve aşındırıcı olan her şey asidik, alkaliler ise asitleri nötralize eden elementlerdir.  Sindirim sürecinde midemiz gıdaları aşındırmak için asit salgılar. Yanlış beslenme ve stres gibi faktörler sonucunda midedeki asit dengesi bozulur, pH seviyesindeki bu dengesizlik, reflü, mide rahatsızlıklarının yanı sıra vajinal mantar gibi hastalıklara yol açar. İşte midemizdeki asidik dengeyi sağlamak için alkali gıdaları tüketmek bu nedenle önemlidir.

  • İpucu: Alkali diyet savunucuları alkali gıdalar tüketmenin kan pH seviyesini düzenlediğini iddia etmektedir. Ancak vücudun kan pH’ını düzenleme sistemi aslında bu diyetten etkilenmez. Alkali diyet yalnızca mide asit düzeyini dengeler.

En İyi Alkali Gıdalar

İşlenmiş ve abur cuburla kendinizi şımartıyorsanız, diyetinize bazı alkali gıdaları dahil etmenin zamanı geldi. İşte başlamanıza yardımcı olacak bir liste.

Ispanak

Yeşil yapraklı sebzeler, sağlıklı beslenmeyle ilgili her listenin başında geliyor. Ispanak, potasyum ve magnezyum temel minerallerini son derece büyük miktarlarda içerir. Asit oluşturan amino asitler ise hiç mevcut değildir – bu nedenle asit-baz dengemizi aktif olarak dengelemek için mükemmel bileşim. Ispanak yalnızca bir yemek değildir. Yapraklarını buharda haşladığınızda o harika bir salataya dönüşür.

Bu arada diğer yeşil sebzeler de alkali oluşturan besinler arasındadır. Ispanağı dönüşümlü olarak tüketmek alkali seviyesi için mükemmel fayda sağlar. Örneğin, lahana, marul, maydanoz da alkali bir etkiye sahiptir. 

Meyveler

Sebzelere ek olarak, meyveler alkali bir diyetin temelidir. Elma, çilek, kayısı, üzüm ve armut özellikle tavsiye edilir. İpucumuz: Alkali bir diyet için tüm meyve türleri önerilir. Ancak lütfen unutmayın: Bu yalnızca tamamen olgunlaşmış meyveler için geçerlidir! Tam olgunlaşmamış meyveler vücudumuzda asidik bir etkiye sahiptir ve bundan kaçınılmalıdır.

Kuruyemişler

Açlık atakları başladığında kuruyemiş tüketmeyi sevenlerdenseniz bu iyi bir haber! Çünkü kuruyemişler sağlıklı yağ kaynakları olmanın yanı sıra vücutta alkali bir etki de yaratırlar. Bununla birlikte, kalorileri yüksek olduğundan, sınırlı miktarda fındık olması önemlidir. Günlük yemek planınıza fındık, fıstık, kaju ve badem ekleyin.

En İyi Alkali Gıdalar

Kuru meyveler: pişmanlık duymadan basit ve tatlı bir keyif

Sadece sebze yemek istemediğinizi ve sık sık tatlıya ihtiyaç duyduğunuzu biliyoruz.  Tatlı atakları söz konusu olduğunda kuru meyveler en iyisidir. Çünkü sadece inanılmaz lezzetli bir tada sahip olmakla kalmazlar, aynı zamanda çoğunlukla antioksidan bakımından da zenginler. 

Kuru meyveler mide asit dengesini düzenlemesine rağmen bir diyet uyguluyorsanız tıbkı kuru meyveler gibi ölçülü tüketmekte fayda var. 

Maydanoz

Taze otlar temel gıdalardır. Özellikle maydanoz, beklenenden daha fazla potansiyele sahiptir. Son derece iyi bir potasyum tedarikçisidir ve ayrıca çok miktarda ikincil bitki maddesi ve bitki pigmenti klorofil içerir. Maydanozu aşırı asitliğe karşı etkili bir şekilde kullanmak istiyorsanız, bu nedenle daha sık almalısınız! Ayrıca öğün aralarında maydanozu çiğneyebilir veya yapraklarını salataya ekleyebilirsiniz.

Muz

‘Potasyum Ağaçları” olarak da bilinen muzlar, diyetinizden çıkarmak istemeyeceğiniz bir başka yüksek alkali besindir. Muz aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyen  harika bir lif kaynağıdır.

Patates

Asit-baz densesi için bir şeyler yapmak istiyorsanız menünüzün başında sebze ve meyveler var. Tabağınızda bir karbonhidrat eksik mi? O zaman patatesler en iyi seçimdir! Vitamin ve mineral bakımından zengindirler ve ayrıca değerli bitkisel protein içerirler.

  • Artık bu alkali besin kaynakları listesine sahip olduğunuza göre, inanılmaz faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için bunları diyetinize dahil etmeye çalışın. Uzman tavsiyesi olmadan diyetinizde büyük değişiklikler yapmadığınızdan emin olun. Herhangi bir nedenle, herhangi bir şey size uymuyorsa, belki de bu diyeti atlamalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir