Aniden kilo aldınız ve bunun B12 vitaminin bir yan etkisi olup olmadığını mı merak ediyorsunuz? Ya da B12 vitamin eksikliği yaşadığınız için mi kilo aldınız? Gerçek şu ki kilo verme zorlukları bir dizi farklı koşuldan kaynaklanıyor. En yaygın, ancak kendinizde fark edilmesi en zor olanlardan biri, bir vitamin eksikliğidir. Vücut, optimal sağlığı korumak için çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyar ve B12 vitamini de bunlardan biridir. Tüm sağlık yararlarının yanında B12 vitamininin kilo üzerindeki etkisi net anlaşılmış değil. Bugun B12 vitamini kilo aldırıyor mu sorusuna bilimsel veriler ışığında son kez cevaplayacağız.
Kısaca B12 vitamini eksikliği
B12 vitamini eksikliği, uzun bir süre boyunca vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az vitamin sağlandığında veya emildiğinde ortaya çıkar. Ek olarak yoğun alkol tüketimi ve bazı ilaçlar B12 vitamini eksikliğini tetikler.
Özetle, B12 vitamini eksikliğinin en önemli tetikleyicileri şunlardır:
- Vegan ve vejeteryan diyet uygulamak
- İntrinsik faktör eksikliğine sahip olmak ( B12 vitaminini emilimini sağlamakla yükümlü bir protein eksikliğini ifade eder)
- Kronik inflamatuar bağırsak hastalıkları
- Bazı ilaçlar örneğin mide ülserini tedavi etmede endike bir ilaç olan omeprazollar
B12 vitamini eksikliği için risk grupları ayrıca alkolikler, hamile kadınlar, emziren kadınlar ve yaşlıları içerir.
B12 vitamin eksikliği kendini nasıl gösterir?
Vücut, sinir fonksiyonu, hücre bölünmesi ve kan oluşumu gibi çeşitli işlemler için B12 vitaminine ihtiyaç duyar. Bu nedenle B12 vitamini eksikliğinin belirtileri gözleri, saçları, sinirleri ve kasları etkiler. Ancak B12 eksikliğine bağlı anemi, B12 vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biridir.
B12 vitamininin kilo üzerindeki etkisi: B12 kilo aldırıyor mu?
B12 vitamini, enerjiyi artırma , genel sağlığı geliştirme ve hatta kiloyu iyileştirme umuduyla yıllardır verilmektedir. Ne yazık ki, B12 vitamininin kilo üzerindeki etkisini destekleyen çok az kanıt vardır. Bu iddiaya yol açan kanıtların çoğu, birkaç gözlemsel çalışmadan geliyor.
Bazı klinik çalışmalar obez kişilerin daha düşük B12 vitamini seviyelerine sahip olduğunu, obezite ve B12 vitamininin birbirleri ile negatif korelasyona dahil olduğunu gösterdi. Başla bir çalışma ise B12 vitamini takviyesi alan kişilerin, bu vitamini takviye etmeyenlere göre 10 yılda 2,5-17 kilo (1,2-7,7 kg) arasında daha az kilo aldıklarını gözlemledi.
Bu tür deneysel gözlemler kilo almadaki diğer koşulları dışarda tuttuğu için B12 vitamininin kilo üzerindeki etkisini doğrulayamaz.
Bunun yanı sıra, B12 vitamini eksikliği bazı insanlarda iştah kaybına neden olarak kilo alımından ziyade kilo kaybına neden oluyor gibi görünüyor.
Tüm bu yetersiz kanıtlar B12 vitamininin kilo üzerinde güçlü veya spesifik bir etkisi olduğunu öne sürmek için çok zayıf. Bu nedenle B12 vitamini kullanıyorsanız ve kilonuzda gözlemlenir bir değişim fark ediyorsanız bunun farklı nedenlerini ekarte etmeniz daha doğru olacaktır.
Kilo almanın olası nedenleri nelerdir?
Çoğu zaman, kötü yaşam tarzı kilo alımına yol açar. Bu her zaman yanlış beslenme olmak zorunda değildir. Çok az egzersiz yapmak veya hiç yapmamak kilo almanın ilk koşullarından biridir. Bununla birlikte, daha ciddi hastalıklar da kilo alımına neden olur. Bu tür hastalıklara örnek olarak hipotiroidizm, kalp yetmezliği veya tümörler dahildir. Ek olarak, ilaç almak kilonuzu arttırır. Bu ilaçlardan bazıları antidepresanlar, östrojenler veya insülin düzenleyicilerdir. Depresyon ve aşırı alkol tüketimi kilo değişiklikleri ile ilişkilidir.