Yaşam Tarzı

Akupunktur işe yarıyor mu?

Akupunktur işe yarıyor mu?

Akupunktur, ağrıyı hafifletmek veya çeşitli sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olmak için vücuttaki belirli noktaları iğne ile uyarmayı içeren geleneksel tıb yöntemidir. Arkasındaki fikir ise; vücutta belirli kanallardaki enerji akışını dengeleyerek hastalıkları tedavi etmek. Mayo Clinic gibi saygın akademik tıp merkezlerinin dahi radarına girmiş alternatif tıp bilimi akupunktur gerçekte işe yarıyor mu? İşte bu eski uygulamanın adım adım temelleri!

Nedir?

Akupunktur, bir sağlık uzmanının vücudunuzun çeşitli bölgelerine çok ince iğneler soktuğu tıbbi bir prosedürdür. Bazı durumlarda iğne yerine lazer, sıcak baskı, elektrik enerjisi ve lazer uygulamaları yapılıyor. Akupunkturda kullanılan her yöntem temelde vücutta bulunan akupunktur noktalarını harekete geçirmeyi içeriyor.

Akupunktur: nasıl çalışıyor

Geleneksel Çin tıbbına göre, dünyadaki her şeyin uyum içinde olması gerekir. Bu nedenle, sağlığımız bozulduğunda geleneksel Çin tıbbı bir şeyin vücudunuzda bir dengesizliğe neden olduğuna ve akupunkturun onu düzgün çalışma düzenine geri getirmeye yardımcı olabileceğine inanır. Bu budist kavramı Batılı tıb bilimine çevirmek zor olsa da hepimiz hastalıkların bir dizi düzensizlikten kaynaklandığını kabul ediyoruz. İşte bu noktada akupunkturun nasıl çalıştığına dair kesin bir cevap yok. Bununla birlikte bazı teoriler vücuda bir iğne sokarak dopamin ve serotonin gibi nörotransmitterlerin üretimini artırdığınızı veya bağışıklık ve sinir sistemlerinin işlevini uyardığınızı söylüyor. Başka bir hipoteze göre ise akupunkturda iğneyi vücuttaki belirli noktalardan geçirir ve siniri uyarırsınız. Bu sinir aslında beyne sinyaller gönderir ve beyin Endorfin salgılar. Böylelikle hasta kendini neşeli veya mutlu hisseder ve bu da ağrı eşiğini yükseltir ve daha az ağrı hisseder. 

Başka bir hipotez ise akupunkturun vücuttaki hastalıklara neden olan iltihaplanmayı ortadan kaldırarak ağrıyı azalttığını söylüyor. Akupunkturun neden ve nasıl işe yaradığı tam olarak anlaşılmış olmasa da ortak fikir şu ki akupunktur noktalarına iğne batırmak beyinde bazı hormonları salgılamayı teşvik ediyor. Bu hormonlar da bizi iyi hissettirmeyi!

Akupunktur gerçekten işe yarıyor mu?

Kısa cevap, akupunktur bazen işe yarıyor ancak her zaman değil! Bunun nedenini açıklayacağım ancak öncelikle bazı yanlış anlamaları aradan çıkarmakta fayda var. Örnekle akupunkturla ilgili küçük bir google araştırması yaptıysanız akupunkturun sigarayı bırakmaktan kansere tedavi etmeye kadar pek çok soruna alternatif çözüm gibi lanse edildiğini görmüş olmalısınız. Gerçekte ise akupunktur sağlık uzmanlarının tercih ettiği ilk tedavi yöntemi değildir. Araç kutularında bir alternatif yöntem olarak kaydedilmiştir. Yani tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi akupunkturun bir alternatif olarak görüldüğü sağlık sorunlarınızda yeşil rehberiniz daima bilimsel tıp olmalıdır.

Ağrılar için akupunktur işe yarıyor mu?

Bu meta analiz raporu akupunktur tedavisinin eklem ağrıları gibi kas iskelet ağrılarında olumlu sonuç verdiğini gösteriyor. Çalışma toplam 20.827 denekle yapıldı. Eklem ağrıları olan derneklerin bazılarına akupunktur uygulandı. Sonuç: Akupunktur, plasebo kontrolden önemli ölçüde üstündü. 

Akupunktur migren ağrılarında işe yarıyor mu?

Bugüne kadarki kanıtlara dayanarak, tüm veriler potansiyel bir faydayı vurgulamaktadır: akupunktur migren sıklığı ve süresini azaltıyor. 2009’da yayınlanan ve 4985 katılımcıyı içeren bu makaleye göre ise akupunktur profilaktik ilaçlar tedavi kadar etkili.

Peki ya kanser? 

Kanser bazı durumlarda ölümcüldür ve kanser tedavisinde zamanın kanser ile ilerlemesi doktorlara ‘hadi bunu da deneyelim’ şansı tanımaz. Dolayısıyla hipokrat yemini etmiş herhangi bir doktorun ilk tedavi yöntemi akupunktur değildir. Bununla birlikte akupunktur, kanser tedavisinin neden olduğu yan etkileri veya kansere bağlı semptomları hafifletmek için gerçekten kullanılıyor, ancak asla kanseri doğrudan tedavi etmek için kullanılmadı.

Akıllardaki o soru ‘ akupunktur acıtıyor mu’

Gerçek şu ki akupunkturda kullanılan iğneler neredeyse bir saç teli kalınlığındadır. Bu nedenle çoğu kişi uygulama esnasında en fazla küçük bir karıncalanma hisseder. Bu nedenle bir akupunktur randevusu sırasında ne bekleyeceğiniz konusunda gergin olmanıza gerek yok. 

Alt çizgi

Akupunktur bugün yalnızca geleneksel bir Çin tedavi yöntemi değil. Günümüzde birçok sağlık kurumunun akupunktur merkezleri veya birimleri var. Bazı sağlık sigortaları paketlerine akupunktur tedaviyi ekleyerek kar etmeyi hedefliyor. Budist bir felsefi nüanstan çıkıp Batı tıp biliminde kabul edilmesi istismara neden olsa da kanıtlanan etkileri yok değil.

Akupunktur kas ve iskelet ağrıları, migren, depresyon gibi ruhsal sorunlar, fibromiyalji gibi birçok sorunun tedavisinde etkin sayılıyor. Akupunkturun sağlık faydaları tez-antitez şeklinde ilerlediği için akla gelen ilk tedavi olmasa da bilinen bir yan etkisinin olmaması ona şans vermeyi hak ediyor. Çünkü hepimiz söz konusu sağlık olduğunda beslenmemize dikkat eder, daha fazla egzersiz yapar, stresi azaltmak için zihin-beden yaklaşımını düşünür ve akupunktur da kullanabiliriz. İdeal olarak, bunların hepsinin bir araya gelmesi gerektiğini savunuyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir