b12 kilo aldırır mı

Vitaminler ve takviyeler bugün hiç olmadığı kadar popüler. Ama onlar gerçekte oldukları şeyler mi? Bugün, bir dizi batıl inanç ve yanlış anlamalarını ele alıyoruz: Vitaminler hakkında mitler ve gerçekler.

Forbes, 2022 yılında, küresel besin takviyesi sektörünün tahmini olarak 220 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor. İyi yaşama arzusunu, ‘ideal’ bedenler ve mükemmel gülümsemelerle dolu cesur bir pazarlama kampanyasıyla birleştirdiğinizde, sektörün bu kadar büyük olması tesadüf olamazdı.

Genel olarak, sağlıklı beslenme sorunları olmayan ve dengeli beslenen yetişkinler için takviyelerin büyük çoğunluğu gerekli değildir. Bu ürünler bilim ve pazarlamanın kesiştiği noktada yer aldığından, faydaları hakkında bazı yanlış kanıların olması şaşırtıcı değildir.

Devam etmeden önce, takviyelerin bazı insanlar için önemli olduğunu belirtmek önemlidir

Vitaminler Hakkında Mitler ve Efsaneler

C vitamini soğuk algınlığını önler.

Araştırmacılar on yıldan fazla bir süredir elde edilen bulguları gözden geçirdiklerinde, megadoz C vitamininin soğuk algınlığını önlemediğini buldu. Yalnız bazı araştırmalar, semptomları biraz daha hızlı atlatmanıza yardımcı olabileceğini de öne sürüyor. Ama bu C vitaminin soğuk algınlığını önlediğini göstermez.

B12 Vitamini size daha fazla enerji verir.

Yeterli B12 almak kesinlikle önemlidir. Eksikliği anemiye, hafıza kaybına, kafa karışıklığına, kollarınızda ve bacaklarınızda karıncalanmaya neden olur. Ancak, onu almanın sizi daha iyi bir atlet yaptığına veya daha fazla enerji verdiğine dair çok az kanıt var. Et, balık veya süt ürünlerini içeren bir diyet size yeterince B12 vitamini vermektedir.

Vitaminler ve mineraller aynı şeylerdir.

Vücudunuzun büyüme, sindirim ve sinir fonksiyonu için vitaminlere ihtiyacı vardır. Mineraller hücreleri destekler ve vücudunuzun farklı bölümlerinin işlerini yapmasına yardımcı olur. Vitaminleri alfabedeki harflerle biliyoruz: A, B, C, D, E ve K. Mineraller genel olarak kemik sağlığını koruyor. Aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını ve oksijenin kana taşımasına yardımcı olan olur.

Vitaminler ve mineraller ne kadar alırsanız alın güvendedir.

Takviyeler, yeterli besin aldığınızdan emin olmanın iyi bir yolu gibi görünüyor, ancak fazla alınan birçok vitamin ve mineral toksik etki yaratıyor . Örneğin fazla alınan A vitamini mide bulantısı, kusma ve karaciğer hasarına sebep olur. Çok fazla D vitamini zayıflığa, kalp ritmi sorunlarına ve kafa karışıklığına neden olur. Vücut A, D, E ve K vitaminlerini ve demiri depoladığından, fazlalık organlarınızda ve dokularınızda birikir ve böbreklerinize veya karaciğere zarar verir.

Vitaminler Hakkında Mitler ve Efsaneler

Antioksidan takviyeler kanseri önlüyor.

Araştırmacılar, bazı antioksidanların, hücreleri kansere dönüştürebilecek türden genetik hasarı önleyip önlemediğini araştırmaya devam ediyor. Ancak bu takviyeleri almanın hastalık riskinizi azaltacağına dair hiçbir kanıt yoktur. Kanser tedavisi görüyorsanız, antioksidan almadan önce doktorunuzla konuşun. Bazı araştırmalar, antioksidan takviyelerinin bazı kanserle savaşan ilaçların çalışmasını engelleyebileceğini öne sürüyor.

Etikette “doğal” yazıyorsa, güvenlidir. 

Ne yazık ki, “doğal” terimi, bir takviyenin güvenliği veya etkinliği açısından oldukça anlamsızdır. Uç bir örnek vermek gerekirse, siyanür eğrelti otlarının ürettiği doğal bir bileşiktir. Tabii ki, herhangi bir takviyenin siyanür içerdiğini düşünmüyoruz.  Ancak bazı doğal bitki bileşiklerinin tıbbi özelliklerinden fazlasına sahip olduklarını bilmek önemlidir.

Vitaminler Hakkında Mitler ve Efsaneler: sonuç

Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar, sağlık için hayati öneme sahiptir. Genel olarak, yine de, çeşitli, sağlıklı bir diyet yemek, insanlara bunların yeterli seviyelerini sağlayacaktır.  Takviye endüstrisi gelişiyor olsa da, şirketlerin pazarlama materyallerine şüpheci bir göz atmak kesinlikle insanlara zarar vermeyecektir.  Takviye almayı planlayan ancak halihazırda mevcut bir durumu olan herkes önce doktoruyla konuşmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir