Kafein, dünya çapında 63’ten fazla bitki türünün yapraklarında, tohumlarında ve meyvelerinde bulunan doğal olarak oluşan bir maddedir (bir alkaloid). Her gün öyle veya böyle kafein alıyoruz. Ancak kafeine aşinalığımıza rağmen, bazı efsaneler hüküm sürüyor. İşte kafein hakkındaki mitler ve gerçekler.
Kafein kilo vermenize yardımcıdır
Kafeinin iştahınızı bastırarak ve kalori yakarak kilo vermeye yardımcı olduğunu gösteren yeterli kanıt yok. Bunu hissetmenizin olası nedeni, kahvenizi şekerli veya sütlü içmenizdir.
Kafein vücudu susuz bırakıyor
Kafeinli içecekler genellikle su kaybına neden olmaz. Ancak, vücudunuzun normalden daha fazla idrar üretmesine neden olur ve etkisi de hafiftir. Kısa vadede, kafein normalde kafein tüketmeyen kişilerde hafif bir diüretik etkiye sahip, ancak bu alışkanlıkla kafeinli içecek içenler için geçerli değildir. Kafein içerenler de dahil olmak üzere tüm içecekler hidrasyonun korunmasına yardımcı olur.
Kafein, anksiyete belirtilerini şiddetlendirir.
Ruh sağlığı uzmanlarına göre, anksiyete bozukluklarından muzdarip herkes kafeinden kaçınmalıdır. Abartılı endişe ve gerginliği içeren semptomları şiddetlendirir. Dikkat: Kafein etkisi beş saatten fazladır.
Kafein bağımlılık yapar
Kafein, güvenli bir bileşen olarak kabul ediliyor. Beynin sinir hücrelerini uyaran bir uyarıcıdır. Nikotin ve bazı uyarıcılar gibi bağımlılık yaptığı düşünülse de, ölçülü tüketirseniz kafeine bağımlı olma olasılığınız düşüktür. Ancak düzenli olarak kafein alırsanız, ona bağımlı olduğunuzu hissedebilirsiniz. Onsuz, baş ağrısı veya yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, mide bulantısı ve kas ağrısı hissedebilirsiniz.
Kafein, sarhoş olduğunuzda ayılmanıza yardımcı olur.
Popüler inanışın aksine, kafein sarhoş olan kimsenin ayık olmasına yardımcı olmayacaktır.
Aşırı dozda kafein sizi öldürür.
Aşırı doz kafeinden kaynaklanan ölümler nadirdir, ancak kasılmalar veya düzensiz kalp atışı yaşanır. Doz aşımı olarak kabul edilen kafein miktarı kişinin bedenine, yaşına ve cinsiyetine göre değişiyor. Genel olarak 10 gramın üzerindeki dozlar yetişkinlerde ölümcüldür. Tipik bir fincan kahvede yaklaşık 115 mg kafein vardır, bu nedenle 10 gram tüketmek için 85 fincandan fazla içmeniz gerekir.
Kafein zararlıdır
Kafein, merkezi sinir sisteminizi uyarır ve sonuç olarak günde 4-5 fincandan fazla kahve, hızlı kalp hızı, titreme, endişe ve muhtemelen artan kan basıncı gibi yan etkilere neden olabilir. Bununla birlikte, kafein aynı zamanda bir antioksidandır ve araştırmalar, az miktarda kafein alımının diyabet ve kardiyovasküler (kalp ve kan damarı) hastalık riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Kafein anne karnındaki bebeğe geçer
Kafein ve hamilelik konusunda çelişkili araştırmalar var, ancak uzmanlar hamile kadınların alımlarını azaltmanın akıllıca olacağını söylüyor. Bazı çalışmalar, yüksek miktarda kafein alımını düşük yapma riski ve azalmış fetal büyüme ile ilişkilendirmiştir, ancak bir neden-sonuç ilişkisi kurulmamıştır. FDA kahveye bağlı olarak günde 200 mg’dan daha az kafein almanızı tavsiye ediyor.
Kafein anne sütünden bebeğe geçer
Bebekler gerçekten de annelerinin sütünden kafein alabilirler. Bununla birlikte, sağlık otoriteleri bir fincan kahvenin bebeğinize zarar vermeyeceğini, ancak çok fazla kafeinin yetersiz uyku, sinirlilik, sinirlilik ve yetersiz beslenme gibi sorunlara neden olabileceğini söylüyor.