Doğru vitamin kullanımı, aldığımız vitaminler kadar önemlidir çünkü vücut her vitamini aynı şekilde parçalamaz. Vitaminler, küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu organik bileşiklerdir. Çoğu vitamini gıdalardan almamız gerekiyor çünkü vücut bu vitaminleri ya üretmez ya da çok az üretir. Her organizmanın farklı vitamin gereksinimi vardır. Örneğin, köpekler ihtiyaç duydukları tüm C vitaminini üretebilirken , insanların gıdalardan C vitamini almaları gerekiyor.
Doğru vitamin kullanımı, aldığımız vitamin türüne göre değişiyor. Bazı vitaminleri aç karınla almak en iyi emilimi sağlarken, bazılarını tok almamız en doğrusudur. Aynı zamanda takviyeleri her gün aynı zamanda almak doğru vitamin kullanımı açısından fayda sağlayacaktır.
Yağda Çözünen Vitaminler
A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür. Vücut yağ dokusu ve karaciğerdeki yağda çözünen vitaminlerin rezervleri vücutta günler ve bazen aylarca kalır. Gıdalardan aldığımız yağlar, vücudun yağda çözünen vitaminleri bağırsak yoluyla emmesine yardımcı olur.
Yağda çözünen vitaminleri almak için en doğru zaman, yağlı gıdaları tükettiğimiz bir yemek sonrasıdır. Bu, sabah kahvaltı sonrası olabileceği gibi, akşam yemeği sonrası da olur. Yağda çözünen vitaminler vücudumuzdaki yağları kullanarak çözülür. Daha sonra kan dolaşımına taşınarak temel işlevlerini yerine getirirler.
Suda Çözünen Vitaminler
Suda çözünen vitaminler vücutta uzun süre saklanamaz. Vücudu idrarla terk ederler. Bu nedenle, insanlar yağda çözünen vitaminlere göre daha düzenli bir suda çözünen vitamin kaynağına ihtiyaç duyar. C vitamini ve tüm B vitaminleri suda çözünür.
Suda çözünen vitaminler en iyi aç karınla emiliyor. Bu, sabah ilk iş olarak, yemekten 30 dakika önce veya yemekten iki saat sonra alınması anlamına geliyor.
Balık Yağı Ne Zaman Alınmalıdır
Omega 3 yağ asitleri, bir dizi sağlık yararı ile bağlantılı olan bir omega-3 yağ asidi takviyesidir. Balık yağını yiyecekle birlikte almak, omega-3 yağ asitlerinin emilimini arttırır ve asit reflü, ishal, geğirme ve mide bulantısı gibi bazı yan etkileri azaltır. Bu nedenle balık yağını günün herhangi bir saatinde ancak tok karınla almak doğru olacaktır.
Demir Minerali Ne Zaman Alınmalıdır
Demir; vücudumuzdaki birçok biyokimyasal reaksiyon için çok önemli bir bileşen olmakla kalmaz, aynı zamanda uygun oksijen taşınması için de gereklidir. Okuyucularımızın çoğu kadın olduğu için, demir minerali de ayrıca bir başlık açmayı hak ediyor.
Demir takviyesi almak için ideal zaman, aç karınla, yemekten bir saat önce veya iki saat sonradır. Demir minerali C vitamini ile çözündüğü için, C vitamini kaynağı bir meyve veya sebze ile tüketmek de ayrıca fayda sağlar.
Vitamin Alırken Ne Yapmamalı
Doğru vitamin kullanımı, yalnızca vitaminlerin ne zaman kullanılacağını ifade etmez. Sağlığımız için kullandığımız ve zararsız gibi görünen birçok takviye, ihtiyacımız olandan fazla alındığında vücutta depolanarak bir dizi olumsuz sonuca neden olur. Bununla birlikte birçok takviye herhangi bir hastalık için kullandığımız ilaçların etkileşimini de bozar. Örneğin ihtiyacımızdan fazla aldığımız D vitamini K vitamininin emilimini engelleyerek kemik ve eklem sorunlarına neden olacaktır. Doğru vitamin kullanımı için bir diğer önemli konu, aldığımız takviyenin güvenilir olmasıdır. Çünkü Sağlık Bakanlığı hastalıkların tedavisinde kullanılmayan takviyelerin denetimini yapmamaktadır.