Neden sürekli yorgunum

Neden sürekli yorgunum, neden dinlenmeme rağmen kendimi yorgun hissediyorum. Bu can sıkıcı durumu hepimiz dönem dönem yaşıyoruz. Kısa süreli yorgun hissetmek aslında normaldir. Burada normal olmayan şey ise ‘neden sürekli yorgunum’ durumunun tekrarlanması.

Yorgunluk Nedir?

Yorgunluk, basit bir ifadeyle enerji eksikliğidir. Hiçbir şey yapmak istemememizi tamamlayacak en kestirme kelime ve durum, yorgunluktur. Yorgun olduğumuzda hepimiz benzer şeyler yaşar ve yorgun hissetmek neredeyse hepimizi aynı şekilde etkiler. Hayat kalitemizi büyük oranda düşürür. Eskiden yapmak istediğimiz şeyleri, mesela spor yapmayı bile istemeyecek hale getirir. Yorgunken, uyanamayız, uyanık kalamayız, iyi düşünemez ve iyi hatırlayamayız. İyi uyuduğumuz ve fiziksel olarak aktif olmadığımız günlerde de yorgun hissederiz. Evet aslında anahtar kelime tam da bu; yeterince dinlenmemize rağmen hala yorgunsak vücudumuzu dinlememizde fayda var çünkü bu olması gereken değil.

Yorgunluk Nedenleri Nelerdir?

Yorgunluk, bir kavram olmayıp durum olduğu için yorgunluğun birçok sebebi vardır. Bu nedenle yukarıda da belirttiğim gibi vücudumuzu dinlememiz gerekiyor. Her gün bir önceki güne göre daha yaşlıyız ve yorgunluk bir yaşlılık belirtisidir. Diyabet hastasıysak aynı durumdaki insanlara oranla daha erken yorulmamız aslında normal. Ancak yorgunluk aniden başlayan bir durumsa işte bu noktada nedenleri daha komplike oluyor. ‘Neden sürekli yorgunum’ durumunun olası cevapları.

  • Anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin az sayıda olması demektir. Kırmızı kan hücreleri oksijeni hücremize taşımakla görevlidir. Kırmızı kan hücre sayımız az ise hücrelerimizin ihtiyaç duyduğu oksijen taşımaz ve bozulmuş bir fonksiyonlar dizisi devam eder. Bu da yorgun hissetmemize hatta nabzımızın daha fazla atmasına neden olur. Anemi olup olmadığınızı kan sayımı ile öğrenebilirsiniz. Eğer bu tip bir eksikliğiniz varsa demir minerali içeren takviyeler almanız size fayda gösterecektir. Demir bakımından zengin gıdalar; kırmızı et, karaciğer, dut, keçiboynuzu, keçiboynuzu pekmezi, kuruyemişler, bakliyatlar ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
  • Depresyon, uykusuzluk ve kaygı bozuklukları, ruhsal problemler çoğunlukla enerji seviyemizi düşürür. Enerji seviyemiz düştüğü için de daha fazla endişeleniriz ve bu şekilde bir kısır döngünün içine girmiş oluruz. Depresyon ve kaygı durumları çoğunlukla kişiye özel olduğu için tedavileri de kişiye özel olacaktır. Bu nedenle depresyonda olduğunu düşünüyor ve kaygılı hissediyorsanız bir uzman yardımı almanız önemlidir.
  • D vitamini, yağda çözünen, karaciğerde ve yağ dokusunda depolanan bir vitamindir. Eksikliğinde genel vücut ağrısı, güç kaybı ve yorgunluk görülmektedir. Karaciğer, deniz ürünleri, yumurta ve yeşil yapraklı sebzeler d vitamini bakımından zengindir yiyeceklerdir. Ayrıca güneşin dik açıkla geldiği öğle saatlerinde on beş- yirmi dakika güneşlenerek d vitamini ihtiyacımızı karşılarız.

D vitamini hakkında detaylı bilgi için linki tıklayabilirsiniz.

  • B12 eksikliği, bu vitamin kırmızı kan hücrelerinin yapımında görevli olduğu için bazı anemi türlerine de neden olabiliyor. Vücut tarafından üretilmediği için dışarda alınması gerekir. Eksikliği, yorgunluk, kalp çarpıntısı ve unutkanlık yapabiliyor. Vegan, vejeteryan beslenme alışkanlığına sahip, alkol tüketimi fazla olan kişiler b12 eksikliği risk grubundadırlar. Kabuklu deniz canlıları; mantar, mercimek, kırmız et, yumurta, tavuk ve karaciğer b12 vitamini bakımından zengin gıdalar arasındadır.

Yorgunluğun Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • Mevsim geçişleri, hala kesin nedeni tam olarak anlaşılmamış bir durum. Uzmanlar vücudumuzun mevsim geçişlerinde değişen ısı, ışık ve nem dengesine adapte olmak için daha fazla enerji tükettiğini bu nedenle de günlük aktivitelerimizi yerine getirmemiz gereken enerji miktarını arttığını bununda mevsim geçiş yorgunluğuna neden olabileceğini söylüyor. Yani bu açıdan değerlendirdiğimizde bir adaptasyon süreci olduğu için mevsim geçişlerinde yaşadığımız yorgunluğun bizi endişelendirmesine gerek yok dilebiliriz. Ancak yorgunluk günlük aktivitelerimizi yapamayacak kadar bizi etkiliyorsa bir uzmana görüşmemizde fayda vardır.
  • Kalp hastalıkları, nabzımızın fazla, az veya düzensiz olması kanın damarlardan daha hızlı, daha yavaş veya daha düzensiz pompalamasına neden olur. Düzensiz kan pompalanması kırmızı kan hücrelerinin oksijeni düzensiz taşımasına ve hücrelerimizin oksijen ihtiyacını karşılamamasına neden olur ve yorgun hissederiz. Yaş, yaşam tarzı ve cinsiyet olağan nabız sayısını etkiler. Kalp sıkışması ve düzensiz nabız kalp sorunları, yorgunluğa sebep olur.
  • Bazı ilaçlar, hastalıkları tedavi etmede bize yarar gösteren ilaçların yan etkilerinden biri, yorgunluktur. Diyabet ilaçları, antidepresan ve antipsikotikler yorgun hissetmeye neden olan ilaçlardır. Bu ilaçları kullanıyor ve kendinize ‘neden sürekli yorgunum’ diyorsanız yan etkileriyle ilgili doktorunuzdan fikir almakta fayda vardır.

Bunlar dışında hormonal değişiklikler, yüksek miktarda alkol ve sigara kullanmak, vücudu susuz bırakmak, karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, kan şekerinin düşük veya yüksek olması, mutsuz ruh hali, stres ve motivasyon düşüklüğü de yorgun hissetmemize neden olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir