İnternet ghosting hikayeleri ile dolu. Tinder’da tanıştığı ve ilk görüşmeden sonra kendisine dönmeyen kişi için ghosting tanımı yapan da var beş yıllık partnerinden herhangi bir açıklama olmaksızın bir daha haber alamayan da…Öncelikle şunu bir açıklığa kavuşturalım. İlk görüşmeden sonra yok olan o kişi ghosting yapmıyor olabilir. Evet ilk görüşmeniz harika geçti ve sonraki görüşmeyi bile planladınız ama o sizinle tekrar iletişime geçmedi. Veya sizi iletişime geçebileceğiniz her yerden engelledi. Bu aslında kaba bir şekilde normal çünkü aradığı o kişi siz değildiniz ve belki de sadece kibar biri olduğu için ilk görüşmenizde keyif almanızı sağladı ve bu nedenle ikinci bir randevuyu o anda nezaketen planladı…Bu nedenle ghosting nedir tanımını yapmadan önce bu kişileri aradan çıkarmak da fayda var.
Ghosting: nedir?
Tanım olarak ghosting herhangi bir açıklama yapılmadan biriyle iletişimi aniden sonlandırmaktır. Kavram genellikle romantik ilişkilere atıfta bulunuyor ancak aynı zamanda arkadaşlıklardan ve işyerinden kaybolmaları da tanımlar. Ghosing, maruz kalan kişi için Stephen King romanlarından çevrilmiş herhangi bir kurgusal filmde olabileceğinden daha ürkütücü. Çünkü bir noktada zihninizde şu sorular oluşur: Öyle biri var mıydı? Başına bir şey mi geldi? Neden bana dönmüyor? Onu üzecek bir şey mi yaptım? İlk soruyla başlayalım. Evet kesinlikle öyle biri vardı ve hayır kesinlikle hiçbir şey yapmadın!
Birini görmezden gelmenin insanlık tarihinden beri var olduğu doğru ama ghosting terimi bugün sahip olduğumuz çevrimiçi flört kültüründen türetildi. Ghosting yeni bir kavram çünkü iletişim kurmak için daha fazla yolumuz olduğunda, iletişimden kaçınmanın da daha fazla yolunu buluyoruz. İnstagram, Facebook veya çevrimiçi flört uygulamalarını birine kolayca ulaşmak ve biri ile bağlantıyı saniyeler içinde kesebilmek için kullanıyoruz. Birinin yüzüne bakıp ‘hey, fikrini beğenmiyorum bu nedenle seninle artık iletişim kurmak istemiyorum’ demek ile birini Facebook’ta arkadaşlıktan çıkarmak arasında çok büyük bir fark var. Kişileri arkadaşlıktan çıkarabilir, takibi bırakabilir, engelleyebilir, mesajlarını görmezden gelebilir veya storiylerini sessize alabilirsiniz. Üstelik akıllı telefonlarla, bir kişinin sizi aramasını veya size kısa mesaj göndermesini engellemek çok kolay.
Tabi bu teknolojik gelişmelerden önce flört havuzu da çok küçüktü. Örnekle 2004 yılından önce randevular genel olarak iş arkadaşları, ortak arkadaşlar ve kör randevular şeklinde gerçekleşiyordu. Ortak tanıdığınız olan birine veya iş arkadaşına ghosting uygulamak pratikte çok daha zor. Örnekle People dergisinde yayınlanan bir makale Tinder kullanan her yüz kişiden otuz beşinin karşısındakine ‘ghosting’ uyguladığını söylüyor. Açıkçası bu benim tahmin ettiğimin çok ama çok üstünde bir rakam!
Ghosting kişiyi reddetme davranışı değildir
Bir örnek üzerinden devam edelim. Biriyle tanıştınız ve bu kişiye Zafer ismini verelim. Zafer’le birkaç kez çıktınız ve son derece keyifliydi. Sıklıkla iletişim halindeydiniz ancak sonra aramalarınıza veya mesajlarınıza cevap vermeyi bıraktı. Zafer size açıkça ilişkiyi kesmek istediğini söylemedi veya sizin görüşme taleplerinize ‘hayır’ cevabını vermedi.
Durum bir: Sizi reddetmedi sizi görmezden geldi çünkü bu kapıyı kapatmak istemiyor. Zafer burada sadece sizi ‘hayaletleyerek’ diğer opsiyonları değerlendiriyor. Siz şimdilik Zafer’in opsiyon listesindesiniz ancak üst sırada değilsiniz.
Durum iki: Sadece birkaç randevudan sonra biriyle ayrılık konuşması yapmak özellikle garip ve yersiz gelebilir. Bu nedenle Zafer bu yersiz konuşmayı uygun görmeyip bunu sizin anlamanızı istemiştir. Bu etkili veya etkisiz olsun bir başa çıkma yöntemidir.
Durum üç: Bazen sorunun sizde olduğunu kabul etmekte fayda var. Birkaç kez çıkmış olmanıza rağmen belki fazla sahiplenici kısıtlayıcı davranmış olabilirsiniz. Bu tip davranışlar haklı olarak diğer tarafı sizden uzaklaştırır. Bu durumda bir açıklama yapmadan görmezden gelmek etik olmasa da anlaşılır.
Kimler ghosting yapar?
Üç tip ghosting var. Birincisi bunu eğlenmek için yapanlar. Bunları bencil ve narsist kişiler olarak itham etmekte bir sakınca görmeyin. Çünkü ruh sağlığı uzmanları ghosting uygulayan kişilerin sıklıkla bu tipolojiye sahip olduklarını söylüyor. Zafer örneğindeki durum bir ve durum iki bu tipoloji için birer örnektir.
İkinci grup ise bunu zorunluluktan yapanlar. Bu grup yöntemi yanlış da olsa eyleminde haklıdır. Çünkü iletişim en baştan beri yanlış kullanılmıştır. İletişimde ısrar, kısıtlama ve/veya zorbalık vardır. Zafer örneğindeki durum üç buna bir örnektir.
Üçüncü grup ise caspering olarak da tanımlanan ghostingi kibarca uygulayan kişilerdir. Bunlar genel olarak ilişkiyi bitirmek istediğini bir mesaj ile belirtip daha sonra sizi sonsuza dek hayaletlerler.
Hey! Her şey yolunda mı?
Ghostinge uğradınızda yapmanız gereken ilk şey bu mesajı yollamanız olacak. Bu mesaja cevap almadıysanız sizi hayal kırıklığına uğratan o kişiye milyonlarca metin veya doğrudan mesaj göndermeyin. Yukarıdaki gibi son bir kısa mesaj gönderebilirsiniz, ancak ondan sonra cevap vermezlerse, bırakmanız gerekir.
Bunu kişisel olarak algılamayın. Çünkü nihayetinde siz bencil veya narsist tanımlarının dışında çok daha iyi konumdasınız. Karşınızdaki kişinin kendine güvenle ilgili sorunlarının olması ihtimalini ekarte etmeyin. Onun iletişim yeteneğinden uzak biri olma ihtimalini değerlendirin. Ghosting uygulayan birçok kişinin suçluluk ve korkaklık duygularına sahip olduklarını ve bağlanma stillerinde tutarsız değerlere sahip unutmayın.