Anne ve Çocuk Beslenme ve Diyet Yağ Yakımı Yaşam Tarzı

Demir eksikliği kalp hastalıkları riskini arttıyor

Demir eksikliği kalp hastalıkları

Yakın tarihli bu araştırma kalp hastalıkları riskinin demir eksikliği ile arttığını gösterdi. Kandaki demir miktarının az olması ile karakterize edilen demir eksikliğinin tipik belirtileri bitkinlik, solgunluk ve erken yorulmaktır. Bununla birlikte araştırmaya göre, eksik olan besinin başka bir dramatik sonucu daha var: demir eksikliği çekenlerin kalp hastalığı riski çok daha yüksek. 

Demir eksikliği anemisi, vücutta oksijen taşımadan sorumlu olan kırmızı kan hücrelerininin yetersizliğinde gerçekleşir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde ve üreme çağındaki kadınlarda yaygın olmakla birlikte, son kanıtlar, kalp hastalığı yaşayan kişilerde de demir eksikliğinin yaygın olduğunu gösterdi. 

Demir eksikliği anemisi kalp rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebilir veya hatta yeterince şiddetliyse buna neden olabilirken, yeterince erken tespit edilip tedavi edilirse hasar tersine çevrilir. İşte demir eksikliği anemisi ve kalp sağlığına etkisi hakkında bilmeniz gerekenler.

Demir eksikliği: bir sonuç olarak kalp hastalıkları

Kalp yetmezliği olan kişilerin üçte biri aynı zamanda anemiktir. Demir mineralinin vücuttaki ana işlevi, hücrelere kan yolu ile oksijen taşımaktır. Demir seviyeleri düşük olduğunda hücreler yeteri kadar oksijen alamaz. Hücreler demir eksikliği anemisi nedeniyle yeterli oksijen alamadığında, kalbiniz daha fazla çalışmaya ve bunu telafi etmek için daha hızlı kan pompalamaya başlar. Zamanla bu, kalbinize zarar verir ve kalbiniz vücudunuzun oksijen talebini karşılayamazsa kalp yetmezliği gelişir. Demir eksikliğinin semptomlarından biri olan yorgunluk, kan pompalamak için hızlı ve devamlı çalışan kalbin bir sonucudur. Bu nedenle demir eksikliği bazen kendini ‘taşikardi’ olarak gösterir.

Demir eksikliği anemisi: tedavi

Tedavide eksikliğe neyin neden olduğunu ele alarak başlamak önemlidir. Tipik olarak doğurganlık çağındaki kadınlarda, menstrüasyondan kaynaklanan kan kaybı demir eksikliğinin ana nedenlerinden biridir. Doğum, kaza, iç kanama gibi kan kaybının yaşandığı diğer durumlarla birlikte, vejeteryan beslenme, aşırı kafein ve alkol tüketimi de kişiyi demir eksikliği anemisine götürür. 

Bir sonraki adım, demir depolarınızı doldurmaktır. Diyetinizdeki demir miktarını artırmak için, et, yeşil yapraklı yeşillikler ve demirle güçlendirilmiş ekmek ve tahıllar gibi demir açısından zengin yiyecekleri dahil etmeye çalışın. Bununla birlikte, birçok demir eksikliği anemisi diğer mikro besin eksikliği ile birlikte görünür. Bu nedenle kendinizde anemi olduğunuzdan endişeleniyorsanız, beraberinde diğer besin eksikliklerinin olup olmadığını test etmenin en iyi yolu, kan değerlerinizi ölçmenizden geçer.

  • Yeşil yapraklı sebzeler, yağsız kırmızı et, fasulye, mercimek, karaciğer, tofu, balık ve kuru meyve gibi demir açısından zengin besinler tüketin.
  • Vücudunuzun demiri daha etkili bir şekilde emmesine yardımcı olmak için bol miktarda C vitamini alın.
  • Kafein ve kalsiyum demir emilimini bloke eder, yemeklerden önce veya hemen sonra kafein ve kalsiyum almamaya çalışın – kola, çay ve ayrana biraz mola

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir