Beslenme ve Diyet Yağ Yakımı

İştahsızlığın psikolojik nedenleri

İştahsızlığın psikolojik nedenleri

Favori yemek artık her zamanki gibi baştan çıkarıcı kokmuyor, o lezzetli tatlı çöpe gidiyor ve yemeği yemek yerine onunla oynamayı mı tercih ediyorsunuz? İşte iştahsızlığın psikolojik nedenleri!

İştahsızlık nedenleri

İştahsızlık bir semptomdur ve kendiliğinden oluşmaz. Yani durup dururken yemeklere karşı ilginizi kaybetmeniz pek olası değil. Semptom genellikle geçicidir – örneğin bir zehirlenme durumunda. Ancak bazı durumlarda iştahsızlık daha uzun süreli olabilir ve tedavi gerektirebilir.

İştahsızlığın psikolojik nedenleri

Kan kalp tarafından iki şekilde pompalanır. Bunlar: büyük kan dolaşımı ve küçük kan dolaşımı. Küçük kan dolaşımı midemiz ve sol kulakçık ile beyin arasında işlev görür ve eğer endişeliysek veya heyecan duyuyorsak bu dolaşım anormal seviyede hızlı ve düzensiz olur. Aşık olduğumuz kişiyi gördüğümüzde midemizde kelebekler uçuşmasına neden olan şeyle aynıdır. Endişe ve stres halinin uzun vadede kronik ruhsal sorunlara neden olması bizi iştahsızlığa götürür.  İşte iştahsızlığın en yaygın psikolojik nedenleri

Depresyon yaşama karşı ilgisini kaybetmiş birinden iştahla yemek yemeyi beklemek biraz mantıksız. Ağır depresyonla seyreden intihar fikri, bir yaşamı sonlandırma istediğidir. Ve pek çok kişi farkında olmaksızın yemek yemeyi reddederek bunu hedefler.

Stres mide ritmini değiştirerek iştahı bastırır – bazı kişilerde tersi geçerlidir. Eğer kronikleşmişse iyi hissetmemizi sağlayan hormon olarak bildiğimiz dopamin, anormal seviyeye ulaşır. Dopaminin anormal seviyeye ulaşması daha az uyumamıza ve daha az yemek yememize neden olur. 

Anoreksiya model hastalığı olarak sınıflandırdığımız bu hastalık aslında yalnızca kontrolsüz kilo verme isteği sonucu oluşmaz. Anoreksiya kabaca uzun süreli depresyonun son reddesidir ve ölümcüldür. Çünkü ister kilo kaybı için olsun isterse de iştahsızlık sonucu olsun uzun süredir yemek yemeyen kişi artık aç hissedemez. Organizma buna adapte olmuştur. Artık daha az enerji harcar çünkü yakıt gelmeyeceğini biliyordur.

Ve sonuç olarak yakıt bulamayan bazal metabolizma iflas eder. Kısaca kalp dahi çarpacak enerji kaynağı bulamaz. Bu aynı zamanda açlıktan ölme tanımı için de geçerlidir.

İştahsızlığın diğer nedenleri

Yaşlılık uyku gibi iştahta genellikle yaşla birlikte değişir. Yaşlandığımızda tat ve koku ile ilgili duyularımız artık iyi çalışmaz ve bunun sonucunda yemeklerden tat alamayız. Bu bizi iştahsızlığa götüren doğal bir neden. Bununla birlikte yaşlılıkla birlikte gelen hastalıklar ve hastalıklara paralel kullandığımız ilaçlar da iştah duyumuzu azaltır.

Hareketsizlik acıkmak basit anlamıyla vücudumuzun yakıta ihtiyacı olduğunu tanımlar ve psikolojik sebepler dışında da iştah ile açlık birlikte çalışır. Ne kadar az enerji harcadığımız ne kadar çok yakıta ihtiyacımız olduğunu belirler. Hareketsiz İsek daha az kaloriye ihtiyacımız olduğu için daha az yeriz.

Kansızlık anemi, kan hücre sayısının anormal derecede düştüğünde ortaya çıkan ve genellikle tedavisi olan bir hastalıktır. Bu çalışma düşük kan hücre sayısının iştahtan sorumlu bir hormon olan Ghrelin salınımı etkilediğini ve kansızlık ile iştahsızlık arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Diğer tıbbi iştahsızlık nedenleri ise şöyledir:

  • Diyabet
  • Kanser
  • Hipotiroidizm
  • İlaçlar
  • Hamilelik
  • Mide hastalıklar
  • Enfeksiyonlar

Birkaç gündür daha az yemek yiyorsanız muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur. İştahta küçük dalgalanmalar yaşamak normaldir. Ancak birkaç günden fazla sürerse ve yorgunluk, ağrı veya kusma gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, istemediğiniz halde kilo kaybı yaşıyorsanız doktorunuza başvurun. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir