EFSANE AVI Yaşam Tarzı

Doktorlar ‘bol sıvı tüketin’ derken ne demek istiyor?

Doktorlar 'bol sıvı tüketin' derken ne demek istiyor?

Göz doktorunuzdan dahi duyabileceğiniz klasik bir doktor önerisi: “Bol sıvı tüketin.” Peki bunun gerçekte ne anlama geldiğini hiç merak ettiniz mi? Ne kadar “bol”, ne tür “sıvı” ve neden ‘bol sıvı’ tüketmem gerekiyor. Sekiz bardak su içmem neyi ifade ediyor? Bu soruları bir kez dahi düşündüyseniz doğru yerdesiniz! İşte muhtemelen herkesin onlarca kez duyduğu o önerinin altındaki sebepler: doktorlar neden bol sıvı tüketin diyor

Öncelikle bir su efsanesinden başlayalım. Herkesin günde iki litre su içmesine gerek yok!  Gerçek şu ki normal su alımı, ne kadar terlediğine, ne yediğine ve diğer faktörlere bağlı değişir. Üstelik söz gelimi kilo vermek isteyen bir kişiye daha fazla sıvı alması gerektiğini söylemek, ona bunu neden yapması gerektiği konusunda pek bir anlayış sağlamıyor. 

Gelin doktorların neden ısrarla sıvı önerdiğine, ayrıca ne tür sıvılara ihtiyacımız olduğuna bir göz atalım.

Doktorlar neden bol sıvı tüketin diyor

Hasta olduğumuzda

Yeteri kadar sıvı alımı yani hidrasyon önemlidir ancak hastalandığımızda bu daha çok önemlidir. Çünkü hastayken yemek yemeyi ve su içmeyi ihmal ediyoruz. Kısa vadede yemek yemeyi ihmal etmek ölümcül değildir ancak bu durum sıvı için geçerli değil. Üstelik birçok hastalığın komplikasyonu terleme, ateş, ishal ve kusma gibi vücut sıvılarını kaybetmeyi içeriyor. Bu nedenle daha fazla sıvı içmek bu kayıpları telafi etmeye yardımcı olur. Sıvı kaybını engelleyememek dehidrasyona neden olur. Dehidrasyon bizi çok daha hasta eder ve hatta hastaneye kaldırmayı gerektirebilir. Hastayken bu gerçek anlamda çekilir değil ve üstelik ölümcül!

Ne tür sıvı

Bu araştırmaya göre kola, çay, kahve, portakal suyu, maden suyu, spor içecekleri, bira ve süt hidrasyonda su kadar etkili. Yani tüm bu sıvılar sıvı ihtiyacımızı karşılamaya yardımcı oluyor. 

Diğer bir seçenek ise tavuk çorbası. Araştırmalar, tavuk çorbasının potansiyel olarak anti-inflamatuar etkilere sahip olduğunu ve bir üst solunum yolu enfeksiyonu semptomlarını hafifletebileceğini gösteriyor. 

Yeterince sıvı aldığınızı nasıl anlarsınız?

Bunun basit bir formülü yok çünkü mevsim dahi birçok etkene bağlı olarak sıvı ihtiyacımız değişir. Bu nedenle susuzluk sinyallerinizi dinlemeniz yeterli sıvı aldığınızdan emin olmanın en iyi yolu. Örnekle idrar renginiz koyu ve sarıysa, yeteri kadar sıvı almamışsınızdır. Başınız dönüyorsa ya da nabzınız hızlanıyorsa veya ağzınız kuruyorsa hatta kokuyorsa,  susuz kalmışsınızdır.

Çok sıvı almak tehlikeli midir?

Evet, ender de olsa çok fazla sıvı tüketmek sıvı zehirlenmesine neden olabilir. Çok fazla sıvı tükettiğimizde kandaki sodyum seviyesi düşer ve hiponatremi geliştiririz. Sık idrara çıkma, kas ağrıları, mide bulantısı, kusma ve ishal  çok fazla sıvı tükettiğinizin işaretleridir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir