EFSANE AVI

Beyin Hakkındaki Efsaneler ve Gerçekler

Beyin Hakkındaki Efsaneler

İnsan beyni muhteşem. Beyin, eylemlerimizden kişiliğimize kadar her şeyi kontrol eden milyarlarca nörondan oluşuyor. Bu da beyin hakkında yanlış anlaşılmalara ve dolayısıyla beyin hakkında efsaneler üretmemize neden oluyor . İşte , bilişsel nöroloji dernekleri tarafından çürütülmüş beyin hakkındaki efsaneler

Beyin Anıları Depolar

Beyin, bir bilgisayar dosyası değildir. Dolayısıyla tıpkı bir bilgisayarın dosyaları depoladığı gibi, gerektiğinde geri getirmek üzere anıları saklamaz. Beyniniz, nöronlardan gelen istek üzerine anılarınızı yeniden yapılandırır. Bu sürece “hatırlama” diyoruz ama aslında bu daha çok “birleştirme” dir. Bu birleştirmeleri yaparken aynı zamanda mevcut durumunuzdan da etkilenir, bu nedenle her olay, ayrıntılarında farklılık gösterebilir. Anılara güvenmeyin.

Beynimizin% 10’unu Kullanıyoruz

Bu beyin hakkındaki efsaneler içerisinde en sık tekrarlanan alıntıdır. Ne var ki bilginin sürekli tekrarlanması onu doğru hale getirmez. Bu popüler efsaneyi beynin çok daha büyük şeyler yapabileceğini ima etmek için kullanıyoruz. Örneğin eğer beynimizin tamamını kullansaydık Lucy ( başrolünde Scarlett Johansson’un olduğu bir film) gibi olurduk. Ancak şöyle bir tümevarım yöntemiyle bile bu bilginin yanlış olduğu anlaşılır.  Beynin küçük bir bölgesinde oluşan bir hasar bizi tamamıyla etkiler eğer beynimizin tamamını kullanmıyor olsaydık, bu hasar tüm beynimizi etkilemezdi.

Beyin Hakkındaki Efsaneler
Lucy filmi beynimizin %100’ünü kullanmamız ile ilgili bir teoriyi işliyor.

Beyin Nasıl Mutlu Olacağını Biliyor

Gerçek şu ki…Beynin bu konu hakkında yeterli bilgisi yok. Evlenmek, çocuk sahibi olmak,yeni bir araba satın almak veya aşık olmak… Aslında bir şeyin bizi ne kadar mutlu edeceğini toplum normlarına paralel olarak abartıyoruz. Beyin sadece bu değişkenlere bağlı kalarak serotonin salgılamaz. Üstelik serotonin beynin ‘haydi mutlu ol’ diyerek salgıladığı bir hormon değildir. Örnekle, fazla kaloriyi kontrol ederek ne kadar yağ depolayacagımıza serotonin karar verir. Beyni neyin mutlu edeceği hakkında bildiğimiz tek şey onun rutini sevmediğidir.

Beyin Hakkındaki Efsaneler

İnsanlar Sağ veya Sol Beyinlidir

Rasyonel bir sol beynimiz ve sezgisel, sanatsal bir sağ tarafımız olduğu iddiası beyin hakkındaki efsaneler arasında yaygını. Bu inaç beyin anatomisinin iki yarım küreden oluşması gerçeğine dayanıyor. Gerçekte ise beyin hem okuma hem de matematik için hem sol hem de sağ tarafı bir arada kullanıyor.

Alkol Beyin Hücrelerini Öldürüyor

Gerçek şu ki… Orta düzeyde alkol kullanımı  beyin hücrelerini öldürmez. Buna rağmen, aşırı içme veya sık, sürekli içme, nöronların uçlarına zarar verir. Bu hasar, nöronların mesajları birbirine iletme yeteneğini etkiler. 

Beş Duyu Organımız Var

Görmek, duymak, tatmak, dokunmak ve hissetmek… İçinde olduğumuz dünyayı ve dünyadaki yerimizi algılamanın bu beş duyudan fazla bir çok yolu var. Örnekle  zamanın geçiş hissine sahibiz, iç kulakta bir organ değişen ortamda denge kurmamızı sağlıyor.

Beyin Bazı Öğrenme Stillerini Tercih Eder

Gerçek şu ki…Öğrenme stilinin öğrenme çıktıları üzerindeki etkisini araştıran çok az araştırma var. Bu -yetersiz- araştırmalardan elde edilen veriler popüler söylemi doğrulamıyor. Evet görsel materyaller öğrenmeyi destekliyor ancak bu daha çok öğrenilen şeye göre değişiklik gösteriyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir