Anne ve Çocuk Yaşam Tarzı

Mavi Işık Gözlüğü İşe Yarıyor Mu

Mavi Işık Gözlüğü

Bilgisayar ekranına baktığınız uzun bir günün ardından gözlerinizin kuru ve yorgun olduğunu hissettiyseniz, yalnız değilsiniz. Dijital ekranlar mavi ışık yayar ve bu ışık , gözleriniz üzerinde gerginlik, kuru ve tahriş olmuş gözler dahil olmak üzere olumsuz sonuçlar doğurur. Mavi ışığın uyku programınızı sabote ettiği de biliniyor çünkü sirkadiyen ritmimizi etkiliyor. Sirkadiyen ritim, ne zaman uyumanız gerektiğini veya uyanmanız gerektiğini söyleyen iç saatinizdir. Maalesef çoğumuz günlük hayatımızda bilgisayar, tablet ve telefon kullanmaktan kurtulamıyoruz. Peki, dijital ekranların olumsuz sonuçlarıyla nasıl başa çıkacağız? İşte son sağlık trendi mavi ışık gözlüğü işe yarıyor mu

Mavi Işık Gözlüğü

Mavi ışık gözlüğü: nedir

Mavi ışık gözlüğü, dijital ekranlardan yayılan mavi ışığı engellediği veya filtrelediği söylenen özel olarak üretilmiş gözlüklerdir. Gözlükler, gözlerinizi parlamadan koruduğunu iddia ediyor. Aynı zamanda mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın retinanızın olası hasarını azaltmaya yardımcı olacağını iddia ediyor.

Mavi ışık ve uyku

Her tür ışık melatonin salgılanmasını bastırabilirken, mavi ışık bunu daha güçlü bir şekilde yapar. Harvard araştırmacıları  6.5 saat mavi ışığa maruz kalmanın, benzer parlaklığa sahip yeşil ışığa maruz kalmanın etkilerini karşılaştıran bir deney yaptı. Mavi ışık, melatonini yeşil ışığın yaklaşık iki katı süreyle bastırdı. Sirkadiyen ritimleri iki katına çıkardı (3 saate karşı 1,5 saate). Bu basitçe şu oluyor.

Esasında mavi ışığa yabancı değiliz. Modern yaşama geçmeden de mavi ışığı alıyorduk ancak güneşten. Modern yaşamla birlikte güneşin zamanımıza hoşçakal demesi mavi ışığı alamayacağımız anlamına gelmiyor. Yaşamımızı dolduran televizyonlar, akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi araçlar da dahil  daha parlak, daha kısa dalga boylu (daha mavimsi) ışık yayar.

Mavi Işık Gözlüğü

Mavi ışık yalnızca uyku kalitesini etkilemiyor

Bu sizi , ancak dijital ekranların neden olduğu birçok göz sorunu yalnızca mavi ışıktan kaynaklanmıyor. Uzmanlar dijital ekranlardan kaynaklanan tüm göz hastalıklarına bir isim bile verdi: Dijital göz yorgunluğu.

Ekrana bakarken gözlerimizin sürekli olarak odağı değiştiriyor. Bu nedenle, bilgisayarımızda çalıştığımız uzun bir gün sonrası gözümüzde tahriş yaşıyor olsak da, göz rahatsızlımınız doğrudan mavi ışığın kendisinden kaynaklanmamaktadır. Dijital bir ekrana veya cihaza çok uzun süre baktığımızda, çok sık göz kırpmıyoruz, bu da korneanın kurumasına ve tahriş olmasına neden oluyor. Aynı zamanda bunu yaparken gözlerimizi fark etmeden geriyoruz ve dolayısıyla rahatsız oluyoruz. Bundan kaçmak için şu yöntemi uygulayın:

  • Ekrana baktığınız her 20 dakika sonrası, 5 metre mesafedeki bir uzaklığa 20 saniye boyunca bakın. Bu gözlerinizin gevşemesine yardımcı olacaktır.

Mavi Işık Gözlüğü: gözleri koruyor mu?

Cevap kime sorduğunuza bağlı. Mavi ışık gözlükleri yeni ürün oldukları için, her iki durumu da gösterecek çok fazla araştırma bulunmuyor. Örneğin AAO (Amerikan Göz Birliği) mavi ışık gözlüklerine gerek olmadığını söylüyor. Kuruluş ayrıca dijital cihazlardan gelen mavi ışığın göz hastalığına yol açmadığını ve hatta göz yorgunluğuna neden olmadığını ekliyor. Kuruluşa göre tüm bu şikayetlerin nedeni ‘ dijital göz yorgunluğu’. AAO ‘’ Dijital göz yorgunluğunun semptomları, mavi ışıkla değil, dijital cihazlarımızı nasıl kullandığımızla bağlantılıdır” diyor. Ancak bunun aksini iddia eden uzmanlar da yok değil.

Mavi Işık Gözlüğü: daha iyi bir uyku sağlıyor mu

Cevap kesin olarak evet! Mavi ışıklı gözlüklerin lehine olan bir başka argüman da geceleri daha iyi uyumanıza yardımcı olmaları . Araştırmacılar, akıllı telefonunuz veya dizüstü bilgisayarınız gibi LED cihazlardan gelen mavi ışığın vücudun uykuya neden olan melatonin üretimini engellediği konusunda hemfikir . ABD merkezli yapılan bu çalışma uyku öncesi mavi ışık gözlüğü takan kişilerin yüzde elli altısında melatonin artığı saptadı.

Mavi ışık gözlüğü uykumuzu iyileştirir üstelik cihazlarımızı kullanmaya da devam edebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir