Cin tonik ve patates bira günleriniz bitti – en azından önümüzdeki dokuz ay boyunca. Ama bebeğinizi beklerken şekerli türk kahvesi içmek güvenli mi? Gelin hamileyken kahve içilir mi veya aksini iddia edenler haklı olabilir mi birlikte inceleyelim.
Hamileyim kahve içebilir miyim?
Kısa cevap: hiç kimse bundan emin değil. Çünkü bebek bekleyen bir anneye kafein verip ne kadarının komplikasyon yaptığını test etmek etik değil. Bununla birlikte, var olan sınırlı araştırma, hamileyken kahve içmenin ölçülü ise zararlı olmadığını öne sürüyor. Gerçekten de bir çok kadın doğum uzmanı, hamile kadınların günde 200 mg veya daha az kafein tüketebileceklerine inanıyor ancak aksini iddia edenler de var. Kahvedeki kafeinin cenin gelişimini tam olarak nasıl etkilediği belirsizdir. Bununla ilgili bilinen tek şey, kafeinin plasentayı geçerek cenine geçtiği ve fetüsün bunu metabolize etmediği. Ayrıca hamileyken anne adayı metabolizmasında da bazı değişiklikler oluyor. Yani daha önce güvenle tükettiğiniz şeyleri hamilelik sürecinde metabolize edemiyoruz. Normal bir metabolizmada kafein ortalama sekiz saat kalıyorken bu süre hamilelikte uzuyor.
Hamilelik sırasında kahveye karşı kanıtlar
Utah Üniversitesinde yapılan bu araştırmada düşük yapan kadınların kafein alışkanlıkları incelendi. Sonuç: günde beş fincan kahve içmek düşük yapma ihtimalini artırıyor. Miktar çoğu insanın günlük tükettiğinden fazla ancak sonuçlar dikkate değer.
Farklı bir grupla yapılan bu çalışma ise, hamile kadınlar için güvenli bir kafein miktarı olmadığını gösteriyor.
Science Daily’de yayınlanan bu çalışma ise günde 200 mg veya daha fazla kafein tüketen kadınların düşük yapma riskini iki katına çıkardığını söylüyor.
Diğer taraf: sınırlı miktarda kahve güvenlidir
Tartışmanın aksini iddia eden bu grup ise günde 300 mg kafeinin düşük ihtimali üzerinde bir etkisinin olmadığını söylüyor. Sonuçların, düşük dozda kafeinin bebeğe doğrudan zararlı olmadığı sonucuna varmadığına dikkat etmek önemlidir, çalışma kafein ve düşük ilişkisini değerlendiriyor.
Hamileyken kahve içilir mi: genel bir fikir birliği var mı?
Hayır yok. Analiz edilen çalışmaların çoğu kusurlu ve bilimsel veri olarak değerlendirilmiyor çünkü çalışmalar kafein alımını hatırlayan kadınlara dayanıyor. Veriler, erken doğum yapan ancak ne kadar kahve içtiğini yanlış hatırlayan, güvenli bir hamilelik dönemi geçiren ancak ne kadar kafein aldığından emin olmayan kadınların sonuçlarını içeriyor. Ancak buna rağmen bir çok tıb uzmanı günde en fazla bir fincan kahve tüketmenin dramatik bir sonuç yaratmadığı konusunda hem fikir. Bazı kadınlar bu tavsiyeye uyarken, diğerleri özellikle düşük olasılığının daha yüksek olduğu ilk üç aylık dönemde kahveyi tamamen atlamayı tercih ediyor. Bu ilk üç ay için muhtemelen en güvenli seçenek!
Ya kafeinsiz kahve?
Kafeinsiz kahve daha güvenli bir seçenek gibi görünüyor. Çünkü Mayo Clinic’e göre bir fincan kafeinsiz kahve ortalama 12 mg kafein içeriyor. Bu, bir fincan çaydaki kafein miktarının çok çok altında bir değer. Ancak bazı bağımsız çalışmalar kafeinsiz kahvelerin daha fazla kanserojen madde içerdiğini söylüyor. Peki istediğim kafeinsiz kahve markasının zehirli olup olmadığını nasıl anlarım? Temiz içerikli kafeinsiz kahve test sonuçları için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz. Starbuck kafeinsiz kahve bunlardan biri!
Kafein içeren diğer gıdalar?
Benim gibi sıvı alımını çay, soda meyve suyu gibi içeceklerden almaya alışkınsanız bilmenizde fayda var: kafein heryerde. Hamileyken kahve içilir mi? evet günde 200 mg açmadığınız sürece kafein alabilirsiniz. Peki ama 200 mg sınırına ulaşıp ulaştığınızı nasıl anlarsınız? Aşağıda kafein içeren bazı gıdalar ve kafein değerleri yr alıyor.
- Bir fincan siyah çay 75 mg
- Bir fincan kahve 140 mg
- Bitter çikolata 31 mg
- 1 türk kahvesi 57 mg
- Sıcak çikolata 9 mg
- 1 kutu kola 56 mg
- 1 fincan cappuccino 100 mg
İpucu: Çaydaki kafein miktarı, çeşidine, kaynağına ve hatta ne kadar demlediğinize bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Yeşil çay ve matcha çayı yüksek oranda kafein içerirken, az demli siyah çay daha az kafein içeriyor.
Hamilelikle ilgili uyulması gereken çok kural var ve ihtiyacınız olan son şey gereksiz kaygıya neden olmak. Günün sonunda, hamilelikte kahve tüketiminin etkileri veya yan etkileriyle ilgili ulaşılan bir fikir birliği bulunmasa da en fazla bir fincan kahve içmenin kayda geçer olumsuz etkilerinin olmadığı biliniyor. Kafeinin bir uyarıcı olduğunu ve plasentadan geçtiğini ancak fetüsü nasıl etkilediğini henüz bilmiyoruz. Anlaşılan bu konuda net bir cevap bulmak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var