2020’de yapılan bir anket bir kişinin yaşamı boyunca 100 farklı diyet denediğini ve bu diyetlere yalnızca bir hafta sadık kaldığını gösteriyor. Veriler, en az kalıcı diyetlerin kan grubu diyetleri gibi meşhur “moda diyetler” olduğu sonucuna varırken, beslenme uzmanları iyi bir egzersiz programının yanında işe yarayan diyetlerden birini seçmeyi basarsanız bile kilo vermenin sandığınızdan daha zor bir süreç olduğunu söylüyor. Moda diyetleri takip etmek yerine hatalı alışkanlıkları sonlandırmak mücadele için ön koşul. Her şeyi denedim ama kilo veremiyorum, kilo vermek neden bu kadar zor diyorsanız okumaya devam edin.
Kilo vermek neden bu kadar zor
Her şeyden önce diyet ve egzersizle ne kadar kilo verebileceğinizi ölçmekle başlayalım. Beslenme uzmanları başlangıçta ağırlığımızın yüzde onunu kaybedeceğimizi ve kilo kaybının bundan sonra sekteye uğrayacağını söylüyor. 70 kilo ağırlığında olduğunuzu varsayalım. Bu durumda ağırlığınızın yüzde onu olan yedi kiloyu çok kısa sürede vereceğiniz ve daha sonra kilo vermekte zorlanacağınız anlamına geliyor. İşte kilo verme serüveninde hata yapılan yer tam olarak burası, buradan sonra sıklıkla pes ediyor ve diyeti de egzersizi de bırakıyoruz. Oyunda pek çok faktör var ancak bu noktadan sonra yapılması gereken tek şey başlangıçtaki diyete bağlı kalıp egzersiz sıklığını artırmaktan geçiyor.
Kilo vermek neden bu kadar zor: genetik yatkınlık
Kabul etmesi zor bir gerçek. Vücut tipi bir menüden seçer gibi kolayca elde edebileceğimiz bir şey değil. Kilo sorunu olmayan kişileri aklınıza getirin. Çoğunun aile öyküsünde dahi kilo verme problemleri olmadığını görünce şaşıracaksınız. Sahip olduğumuz kilo tıpkı diğer her şey gibi genetik mirastan ibaret. Bilim genlerin vücut ağırlığındaki varyasyonun yaklaşık yüzde yetmişten sorumlu olduğunu gösteriyor. Kilo vermek için diğer her şeyi doğru yapmanıza rağmen işler yolunda gitmediyse belki de zinciri kıracak kişi siz değilsiniz.
Uygunsuz sağlık koşulları
Mesele şu ki kilo kaybı sadece diyet ve egzersizle ilgili değil. Bazen doğru beslenme ve egzersiz kilo kaybını beraberinde getirse de başlangıç kilonuza dönmenizdeki temel neden DNA kodlarınız. Yetersiz aktif bir tiroid, leptin bozuklukları, Cushing sendromu kilo vermeyi engelleyen durumlardan bazılarıdır. Bununla birlikte bilim; kadınların yüksek östrojen hormonuna bağlı olarak daha kolay kilo aldığını ve daha geç kilo verdiğini söylüyor.
Neden kilo veremiyorum
Belki de kalori açığınız yoktur. Sonuçta, kilo vermek için bir kalori açığı içinde olmanız gerekir. Bir kişinin yaşamı için ihtiyaç duyduğu metabolizma bazal metabolizmadır. Kişiden kişiye değişir ama kadınlar için 1000-1200, erkekler için de 2000-2500 kalorilik yakıt ikmali bu metabolizma için yeterlidir. Bundan fazlasını aldığımızda ve onu tüketmediğimizde denklem basit yağ depolarız. Bununla birlikte aktif biriyseniz – spor yapıyorsanız, enerji harcayan bir işte çalışıyor veya ergenseniz bundan fazlasını almanız sorun olmaz. Bir omlet 150, kibrit kutusu kadar peynir 90, minik dilim ekmek 63, bir kase çorba 60, bir tabak kuru fasulye ve pilav ise 600 kalori, akşam yemeğine varmadan 1000 kalorilik bir diyet, kulağa basit geliyor değil mi?
Ulaşılmaz diyetler seçiyor ve egzersiz yapmıyorsun
Beslenme uzmanları pek çok kişinin kilo vermekte zorlanmasının ana nedenlerinden birinin, sağlıklı beslenmeyi ve egzersizi hem sağlıklı hem de sürdürülebilir bir şekilde yaşamlarına entegre etmemeleridir diyor. Bir düşünün, tüm gün ve haftalarca lahana çorbası diyetine sadık kalmak ve bunu egzersizle birleştirmek, ne kadar sürdürülebilir olabilir ki! Nihayetinde bir sabah peynirli poğaça yemek isteyecek veya akşam yemeğinde elmalı turta yemeyi özleyeceksiniz. Her şeyden önce organizma hayatta kalmak için programlandığından, aynı tip beslenmeyi besin kıtlığı olarak algılayacak ve vücudu açlık moduna sokup metabolizmayı yavaşlatacak.